Quantcast

Turecká TRT začne vysílat v dalších jazycích

| redakce | tiskobrázek k článku: Turecká TRT začne vysílat v dalších jazycích

Turecká státem vlastněná televizní a rozhlasová korporace TRT připravuje vysílání v dalších třech jazycích. Informoval o tom Ibrahim Sahin, generální ředitel TRT. Ta v březnu příštího roku spustí vysílání v kurdském, perském a arabském jazyce.

Stanice v kurdském jazyce bude využívat satelitní systém Hot Bird (13°E), který již využívá televize Roj, populární regionální stanice. Stanice TRT v kurdském jazyce bude dostupná nejenom v jihovýchodní části země Turecka, ale také v Iráku, Íránu a v Evropě, kde žije řada Kurdů. Pozorovatelé si myslí, že se jedná o pokus přitáhnout diváky televize Roj TV.

Na konci května letošního roku schválil turecký parlament vysílání programů v jiných jazycích než v turečtině. Státní televize TRT začala v roce 2004 vysílat týdenní 30 minutový magazín v kurdštině a v řadě dalších jazyků jako součást snahy Turecka o vstup do Evropské unie. Řada tureckých politiků se ale dlouho obávala, aby podpora menšinových jazyků nepoškodila zemi jako takovou, ve které žije zhruba 72 milionů lidí.

Šéf TRT dále uvedl, že je vysoká poptávka po stanicích v arabském a perském jazyce z Turecka.

zdroj: Today Zaman





Reklama




Vybrané články