Quantcast

19. října 2008 na ČT1 a ČT24 od 21.25 hodin Žijeme digitalizací

| redakce | tisk

Česká televize uvede tuto neděli interaktivní pořad o přechodu na digitální vysílání Žijeme digitalizací. Dotazy diváků, odpovědi odborníků i názory specialistů sledujte v živém přenosu 19. 10. 2008 od 21.25 hodin na ČT1 i ČT24. Do studia přijdou R. Pop, P. Hanuš, J. Vykydal, Z. Duspiva, J. Duchač, V. Žák, M. Šmíd, J. Potůček a J. Volek, na telemostu bude I. Kytka.

V dosavadní historii digitalizace televizního vysílání v České republice platí říjen 2008 za nejpernější měsíc. Do provozu bude uvedeno celkem devět významných vysílačů sítě 1 šířící mulitplex veřejné služby. Dva vysílače - středočeský Cukrák a jihočeská Kleť - byly spuštěny už 1. října. V sobotu 25. října se k nim připojí vysílač Praha - město - Žižkov a jen o šest dní později, v pátek 31. října, odstartuje digitální pozemní vysílání všech čtyř programů České televize, doplňkových digitálních služeb a stanic ČRo z dalších šesti stanovišť: Brno - Hády, Brno - město - Barvičova, Ostrava - Slezská Ostrava, Ústí nad Labem - Buková hora, Cheb - Zelená hora a Domažlice - Vraní vrch. Navíc v závěru října definitivně skončí analogové pozemní vysílání ČT2 ze čtyř vysílačů a Česká televize opustí digitální terestrické vysílání přechodné sítě A.

Vše, co diváci potřebují vědět o přechodu z analogového na digitální televizní vysílání, přiblíží v živém přenosu na ČT1 i ČT24 v neděli 19. října 2008 od 21.25 hodin interaktivní pořad Žijeme digitalizací s moderátory Jolanou Voldánovou a Jakubem Železným. Hosté budou diskutovat o všech aspektech digitalizace v naší zemi i ve světě, zařazeny budou reportáže a značná část vysílání bude věnována dotazům, názorům a zkušenostem diváků. Ti se vyjádří prostřednictvím internetu, SMS i telefonu.

O technických souvislostech digitalizace budou hovořit vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR Zdeněk Duspiva, ředitel Správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu Jiří Duchač a předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák.

Budoucnost televize coby média se stane tématem debaty pro publicistu a pedagoga Milana Šmída, mediálního publicistu Jana Potůčka a publicistu a mediálního odborníka Jaromíra Volka. Prostřednictvím telemostu z Londýna se o zkušenosti ze zahraničí podělí novinář Ivan Kytka.

V kterých částech republiky bude možné na konci října naladit digitálně programy ČT? Kdy se dočkají další regiony? Jak se připravit na příjem digitálního vysílání? Bude stačit set-top-box, nebo se vyplatí digitální televizor? A co anténní systém, je nutná jeho revize, nebo dokonce rekonstrukce? Proč se vypíná analogové pozemní vysílání ČT2? Na tyto a další otázky divákům odpoví ředitel techniky České televize Rudolf Pop a vedoucí útvaru rozvoje a investic vysílacích služeb Českých Radiokomunikací a. s. Jiří Vykydal.

Od čtvrtku 16. října 2008 mohou diváci posílat své dotazy jako SMS na číslo 906 11 06, využít mohou také formulář v internetovém speciálu k digitalizaci na www.digict.cz a v průběhu živého vysílání bude k dispozici ještě i telefonní linka 900 069 906.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články