Quantcast

Nový satelit Hot Bird 9 na dočasné pozici

| Martin Vyleťal | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat umístil svůj nový satelit Hot Bird 9 na dočasnou orbitální pozici 1 st. východně. Zřejmě na této pozici bude družice podrobena technickým testům. Na blízké pozici 1,7°E je testován nový satelit Eutelsat W2M.

Satelity Hot Bird 9 a Eutelsat W2M byly vyneseny nosnou raketou Ariane 5 ECA dne 20. prosince loňského roku z kosmodromu Kourou (Francouzská Guyana). Hot Bird 9 je určen pro DTH vysílání v Ku pásmu na orbitální pozici 13°E. Bude mít celkem k dispozici 64 transpondérů se šířkou pásma 24, 33, 36, 47 a 50 MHz. Signál s EIRP okolo 51 až 52 dBW bude pokrývat Českou republiku a Slovensko a pro příjem postačí parabola malých rozměrů (50 cm a více).

Po zahájení ostrého provozu Hot Bird 9 na 13E dojde k ukončení provozu Hot Bird 7A na této pozici a k přesunutí na novou lokaci 9°E, kde nahradí Eurobird 9. Tato pozice (9°E) se po upgradu satelitu rozšíří z 20 na 38 transpondérů a umožní další růst nově se rozvíjející pozice. Hot Bird 7A bude záhy přejmenován na Eurobird 9A.

zdroj: lyngsat + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články