Quantcast

Eutelsat bude investovat do satelitů i mobilních služeb

| redakce | tisk

Satelitní operátor Eutelsat bude během tří let (2009 až 2011) ročně investovat v průměru 450 milionů eur do nových satelitů pro televizní a rozhlasové vysílání, mobilní služby, širokopásmové přístupy k internetu a také infrastrukturu společnosti.

Plány Eutelsatu v Berlíně představil Giuliano Berretta, CEO společnosti Eutelsat.

V prosinci 2008 byly vyneseny dva nové telekomunikační satelity Hot Bird 9 a Eutelsat W2M a jsou součástí obnovy vysílací infrastruktury. Během letošního roku chce Eutelsat vynést další tři satelity, dva další pak v roce 2010. Společnost očekává, že se o 30 procent zvýší investice do kapacity v Ku pásmu. Posílení své pozice počítá v oblasti televizního vysílání, datových služeb a širokopásmového přístupu k internetu.

V roce 2008 se přes satelity Eutelsat vysílalo více než 3.100 televizních programů, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o více než 16 procent. Rostla zejména televize ve vysokém rozlišení. Z původních 31 na začátku roku 2008 se přes Eutelsaty na konci stejného roku vysílalo 70 HD stanic.

Nové služby Eutelsat přinese po vynesení satelitu Eutelsat W2A, který je naplánován na březen letošního roku. Družice bude mít kapacitu v S pásmu a umožní přenos důležitých aplikací, stejně tak i mobilních služeb a interaktivních aplikací. Kapacitu v S pásmu budou společně nabízet Eutelsat a SES Astra.

Další posílení pozice Eutelsatu přinese nový satelit, který je zatím známý jako Ka-Sat. Družice, která bude vybavena pouze transpondéry v Ka pásmu, bude pracovat na pozici 13°E a umožní připojení domácností k internetu. Služba bude vhodná zejména v místech, kde není dostupná žádná technologie pro přístup k rychlému internetu.

zdroj: DF





Reklama




Vybrané články