Quantcast

Eutelsat W1 opustil pozici 10E

| Martin Vyleťal | tisk

Eutelsat W1, satelit francouzského satelitního operátora Eutelsat, opustil orbitální pozici 10 stupňů východně, kde donedávna zajišťoval přenos veškerých veškerých služeb. Za Eutelsat W1 na této lokaci nyní pracuje nová moderní družice Eutelsat W2A.

Eutelsat W1 čeká další mise. Družice bude pod novým názvem Eurobird 4A na pozici 4°E, kde nahradí Eurobird 4, který je již na konci své očekávané životnosti a potýká se také s technickými problémy. S umístěním satelitu Eurobird 4A na 4°E zřejmě nedojde k žádné výrazné změně - družice bude nadále poskytovat příležitostné přenosy a datové služby pro své zákazníky.

Eutelsat W1 (budoucí Eurobird 4A) byl vynesen v září roku 2000. Původně se počítalo s přesunem satelitu na 80°E pro potřeby ruského trhu. Eutelsat v první řadě řeší inovaci svých klíčových orbitálních pozic. Mezi ně 4°E patří.

Na pozici 10°E funguje Eutelsat W2A a to zatím jen v Ku pásmu. Kapacitu má také v C pásmu, která aktuálně není využívána. Jeden transpondér má i v S pásmu, který je zatím testován z důvodu příznaků anomálie, která byla zjištěna během technických testů. S pásmo bude využito pro DVB-SH a pásmo společně budou provozovat SES Astra a Eutelsat ve společném podniku Solaris Mobile.





Reklama




Vybrané články