Quantcast

Přeladění analogových převaděčů ČT1 v Jihlavě a Pelhřimově

| redakce | tisk

Česká televize musí přeladit analogové převaděče ČT1 v Jihlavě a Pelhřimově, vzájemně se ruší s nově spuštěným digitálním vysíláním veřejnoprávního multiplexu z Javořice.

V úterý 30. června 2009 začalo řádné digitální zemské vysílání sítě 1 s multiplexem veřejné služby ze stanoviště Jihlava - Javořice, a to dle kmitočtového přídělu stanového Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) a v souladu s Technickým plánem předchodu, nařízením vlády, na 33. kanálu. Tento signál DVB-T se dle kontrolních měření ovšem v některých místech vzájemně ruší s analogovým zemským vysíláním ČT1 z převaděčů v Jihlavě a Pelhřimově, které dosud využívají taktéž 33. kanál. ČTÚ proto přidělil pro analogové zemské vysílání prvního programu České televize v těchto lokalitách náhradní kmitočet.

Dle dohody České televize s Českými Radiokomunikacemi budou oba analogové převaděče ČT1 urychleně přeladěné - jihlavský v pátek 3. července 2009, pelhřimovský nejpozději ve středu 8. července 2009. Nově budou vysílat na 37. kanálu.

Analogový převaděč ČT1 ... Dosavadní kanál ... Nový kanál ... Datum přeladění
Jihlava (Královský vršek) ... 33 ... 37 ... 3. 7. 2009
Pelhřimov (u vodárny) ... 33 ... 37 ... Nejpozději 8. 7. 2009

Diváci přijímající ČT1 analogově z převaděčů Jihlava (Královský vršek) nebo Pelhřimov (u vodárny) poté budou muset na svých přijímačích přeladit předvolby, na nichž mají Jedničku uloženou. Není vyloučeno, že některé systémy individuálních i společných televizních antén (STA) budou potřebovat zásah odborníka.

Česká televize děkuje dotčeným divákům za pochopení.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články