Quantcast

Jaký byl rok 2004 v Česku a na Slovensku?

| Tisk

Rok 2004 byl zajímavý i pro satelitní diváky v České republice a na Slovensku. V obou zemích se diváci dočkali příjemných novinek ale i řady zklamání.

ČESKÁ REPUBLIKA
Patrně nejvýznamnější událostí v Česku bylo spuštění prvního nekódovaného českého televizního kanálu na nejsledovanějším evropském satelitním systému družic Astra. Dne 1.5.2004 se stala TV Óčko součástí rodiny evropských FTA kanálů na pozici 19,2 stupňů východně. Byla to událost a okamžik, na který čekali diváci po mnoho let. O dva měsíce později TV Óčko skončilo v paketu Czech Link na družici Eurobird-1 (28,5 stupňů východně).

Takřka po půl roce - přesněji 28.10.2004 - odstartoval z Astry 19,2°E druhý český nekódovaný televizní program - parlamentní kanál 24CZ, který se zároveň stal součástí nabídky kabelových sítí UPC v České republice a v některých městech jej do své sítě zkušebně zařadil i provozovatel Karneval.

Připomeňme parametry (zatím jen) dvou českých FTA kanálů: družice Astra 2C (19,2 stupňů východně), kmitočet 10,832 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6.

SLOVENSKO
Na Slovensku bylo v minulém roce poměrně stejně živo jako v Česku. V dubnu skončil multiplex Telenor Slovakia vysílání na družici Intelsat 707 a pro DTH byl dostupný jen přes sousední satelit Thor 3 (0,8°W), na kmitočtu 12,399 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8 (později i na kmitočtu 11,823 GHz). Zřejmě technické problémy, které souvisely s přechodem na Thor 3, vyřadily kódovací systém Conax u komerční plnoformátové stanice JOJ. Po celý loňský rok vysílala JOJka více měsíců volně než kódovaně. Diváci tak získali poměrně dobrou možnost příjmu slovenštiny ze satelitu. Vedle JOJky na pozici 1/0,8°W vysílá i zpravodajská TA3 a hudební interaktivní kanál Music Box.

Technické problémy s distribucí signálu slovenských privátních stanic pokračovaly i v závěru loňského roku, kdy mohli diváci pozorovat výpadky signálu TV JOJ, TA3 i Music Boxu. Nakolik jde o závažné technické problémy, nechť posoudí sám divák, který přijímá signály slovenských stanic z pozic 0,8/1°W. V současné době se výše uvedené 3 stanice vysílají celkem na třech transpondérech družic Thor 3 a Intelsat 10-02, nástupce původní družice Intelsat 707, která se dále přestěhovala na západ.

UPC DIRECT
Abonenti digitální satelitní placené televize UPC Direct se v České republice v průběhu loňského roku nedočkali žádného nového (placeného) programu! Z transpondérů UPC Direct "zmizela" TV Óčko, která se stala součástí evropského satelitního systému Astra 19,2°E. Vysílání zde nekóduje. Abonenti UPC Direct v Česku nalezli na třetí předvolbě dotovaných přijímačů Philips přece jen nový program - 24CZ. Program se vysílá volně, proto jej nepovažujeme za rozšíření nabídky UPC Direct v ČR.

O poznání lépe na tom byli loni předplatitelé služby UPC Direct na Slovensku. V září se v nabídka rozšířila o obě slovenské celoplošné komerční televize JOJ a Markíza.

Maďarská UPC Direct se rozrůstala v roce 2004 nejvíce. Tamní abonenti se dočkali celkem pěti (!) nových programů: filmového kanálu Film+, sportovního prémiového programů Sport 2, komerčních plnoformátových stanic TV2 a RTL Klub a gastronomického kanálu TV Paprika.

DVB-T
Největším zklamáním roku 2004 bylo "divadlo" okolo startu digitální pozemní televize v České republice. Již začátkem roku 2004 vše vypadalo tak, že ještě koncem 2004 budou spuštěny dva (tři) multiplexy v České republice. Nejprve se počítalo se dvěma digitálními sítěmi, v následujících měsících se objevily zkorigované kmitočty pro vznik třetí frekvenční sítě. Debaty o startu digitální pozemní televize pokračovaly po celý rok. Bohužel, kauza DVB-T přerostla z technických problémů na politickou záležitost. Start digitální pozemní televize přinese vedle všech již dříve zmíněných výhod i nevýhod i jednu podstatnou změnu pro současné provozovatele komerční televize u nás: na trhu se objeví celá řada nových stanic a už nebude tak jednoduché udržet si pozici na trhu jako doposud, kdy diváci měli z běžných terestrických antén jen 4 celoplošné kanály.

V létě 2004 udělil ČTÚ 3 licence provozovatelům multiplexů DVB-T. Získaly jej současní provozovatelé experimentálního vysílání - tj. České Radiokomunikace (ČRa, multiplex A), Czech Digital Group (CDG, multiplex B) a Český Telecom (ČTc, multiplex C).



Začátkem listopadu vyhlásila RRTV tendr na "digitální" televizní licence pro DVB-T. Termín podání přihlášek vypršel 21.12.2004. Rada obdržela celkem 54 žádostí o zařazení do některých ze sítí DVB-T. Áčkový multiplex, který bude pokrývat cca 70% území ČR byl vyhrazen pro veřejnoprávní média - Českou televizi a Český rozhlas.

Rada musí do tří měsíců od vypsání tendru vypsat veřejné slyšení žadatelů o licenci, do tří měsíců by měla udělit licence. Znamená to, že řádného vysílání digitální pozemní televize se můžeme v ČR dočkat koncem letošního roku či začátkem roku 2006.

CENOVÁ HOUPAČKA
Začátkem roku 2004 došlo v České republice k podstatnému zdražení služby UPC Direct, které způsobilo přeřazení služby ze snízené sazby DPH (5%) do základní (22%). Kabelové televize zůstaly v 5% sazbě DPH.

K dalším zmatkům okolo daní za satelitní pay-tv a kabelovou televizi došlo krátce před vstupem země do EU. Podle schválené novely byla kabelová televize přeřazena ze snížené do základní sazby DPH, která se zároveň snížila z 22 na 19%. K mírnému snížení ceny předplatného došlo od 1.5. také u placené satelitní služby UPC Direct.

redakce





Reklama




Vybrané články