Quantcast

V Belgii se připravuje paket digitálních stanic

| Tisk

logo TelenetV Belgii se připravuje nová digitální platforma, která odstartuje krátce po prázdninách. Co nová platforma přinese a kde bude vysílat nás informoval čtenář serveru parabola.cz Roman Palla z Belgie.

Hned v úvodu je nutné zdůraznit, že nepůjde o satelitní (DVB-S) a ani terestrickou (DVB-T) platformu, nýbrž o digitální paket kabelové televize (tj. DVB-C). O digitální kabelové televizi se v Česku stále příliš nehovoří, i když velké plány s DVB-C mají jak Karneval Media, tak i společnost UPC. Pro zajímavost uvádíme plány belgického kabelového operátora, jako představu co může digitální "kabelovka" nabídnout.

Belgická společnost Telenet oznámila, že 3.září 2005 spustí digitální programovou nabídku v DVB-C. Na platformě bude Telenet spolupracovat se společností Belgacom, bývalým monopolním distributorem digitální televize a internetu přes ADSL.

DVB-C paket bude přinášet až 85 (!) televizních stanic. Základní programová nabídka se bude nazývat Mixt-ICS a bude obsahovat 41 kanálů. Z tohoto počtu bude 34 francouzskojazyčných kanálů, neboť francouzština je jedním z hlavních jazyků Belgie. Ve francouzštině budou i známé panevropské stanice Eurosport a Discovery Channel ale i další programy jako CNN, Arte, TVE International či BBC World. V paketu kabelové televize se mají objevit i belgické regionální kanály VMM a VT4. Z těchto dvou programů si satelitní diváci pravděpodobně vzpomenou na tehdejší analogové vysílání vlámské VT4, které bylo dostupné před cca 10 lety ze satelitu Eutelsat II-F1 (13 st. východně).

Dalších 44 programů bude zařazeno do Extra paketu tématických stanic. Zde místní diváci najdou programy jako Playboy TV, ESPN či EuroNews.



Roční předplatné základní programové nabídky v DVB-C bude činit, stejně jako stávající analogová nabídka, 148 Euro. Extra kanály se budou nabízet za ceny od 4,95 Euro měsíčně. Pro příjem digitálních signálů je nutné si pořídit kabelový set top box, který se nabízí za 199,-Euro. Zákazník musí počítat s dalšími 25 Euro za aktivaci služby.

Telenet, provozovatel analogové kabelové televize, má v současnosti okolo 1,6 miliónů abonentů a očekává, že se spuštěním programové nabídky v DVB-C získá další klienty. Již nyní je o digitální nabídku velký zájem i mezi provozovateli stanic a zhruba polovina z plánovaných stanic již podepsala kontrakt se společností Telenet.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články