Quantcast

Czech Link a Slovak Link zřejmě skončí na Eurobirdu-1

| Tisk

V nejbližších měsících pravděpodobně dojde k velkým změnám v distribuci a DTH (direct to home - individuální příjem) příjmu českých a slovenských programů ze satelitu. Ze dvou na sobě nezávislých důvěryhodných zdrojů jsme získali informace, že domácí platformy Czech Link a Slovak Link končí na stávající družici Eurobird-1. Oba pakety se v následujících měsících přesunou na novou družici.

Pravidelní čtenáři serveru parabola.cz si vzpomenou na veřejné zakázky (VZ) České televize na "satelitní služby". Cílem nové VZ je získat společnosti, které zajistí služby pro další fungování programů České televize na satelitu. Ačkoliv Česká televize měla před časem možnost smlouvu na Eurobird prodloužit na pět let, nerozhodla se. České televizi, která má u společnosti T-Systems, dceřinné společnosti Deutsche Telecom, pronajatý transpondér pro distribuční platformu Czech Link, končí stávající smlouva k 31.1.2006.

Vedle společností, které zajistí satelitní služby, se nyní jedná o dalším působení České televize na satelitu. T-Systems nabídl ČT transpondér na další období na jiném satelitu - Astra 3A. Tato družice se nachází o 5 stupňů na západ - 23,5°E.

V případě, že se ČT dohodne s T-Systems, můžeme očekávat, že během podzimu se objeví distribuční signál na pozici 23,5 st. východně. Satelitní divák bude muset provést malou korekci v nastavení paraboly. Zároveň přijde o možnost současného příjmu volných televizních a rozhlasových programů z původního satelitního komplexu družic Astra 2A/2B/2D a Eurobird-1, které se vysílají v rámci platformy Sky Digital. Na druhou stranu bude mít divák možnost příjmu programu hudební TV Óčko, která k distribuci signálu pro Astru 19,2°E používá právě Astru na pozici 23,5 st. východně. Satelit je nový a prozatím zde velká nabídka není, ale transpondéry se budou postupně a velice rychle zaplňovat i dalšími programy.

Zda bude paket českých stanic vysílat skutečně přes Astru 3A, se ukáže až v následujících dnech a týdnech. Lze však očekávat, že pokud se ČT nerozhodne včas (do léta), provozovatelé ostatních TV a R programů na Czech Linku mohou rozhodnout o vlastní distribuci samostatně. V každém případě diváci volných i zakódovaných programů v nynějším paketu Czech Link o své programy nepřijdou, k velkým změnám v příjmu těchto programů by nemělo dojít.

Větší jistotu s příjmem programů ČT1, ČT2 a ČT24 mají v tuto chvíli abonenti UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E, ovšem za měsíční poplatek této placené televize. Pokud by však ČT opustila otevřenou platformu, musel by si provozovatel služby UPC Direct zajistit náhradní řešení v dodávce programů České televize na uplink do Holandska.



To však nevyřeší problém diváků přijímajících programy ČT prostřednictvím volné platformy Czech Link. Rozhodnutí o osudu zhruba 50.000 platící koncesionářů využívajících tuto platformu je tuto chvíli v rukou vedení České televize.

Také slovenská platforma Slovak Link má začátkem příštího roku skončit na Eurobirdu-1. I slovenské straně je nabídnut prostor na družici Astra 3A. Je možné, že z této pozice bude Slovak Link vysílat již na podzim, pokud se nerozhodne pro jiného operátora či jinou pozici. Počítá se s několikaměsíčním přechodným obdobým, tzn. s paralelním vysíláním na Eurobirdu a družici Astra 3A. Během přechodného období si musí divák přenastavit parabolu na nové parametry. Totéž se týká kabelových operátorů a terestrických vysílačů, které používají signál ze Slovak Linku.

Družice Eurobird-1 je pro český a slovenský DTH trh zdá se v současné době mrtvou družicí. Eurobird-1 již nemůže nabízet kapacitu pro náš trh. Satelit je určen pro potřeby britského a irského trhu a největší evropské platformě Sky Digital se kapacita pro další rozvoj služby již nedostává. Sky počítá s rozvojem HD vysílání, což pojme značnou část kapacity na transpondérech a (nejen) pro tyto účely bude asi muset česká i slovenská strana "odevzdat" využívané transpondéry.

Co tedy můžeme očekávat v dohledné době?
Do konce roku budou oba pakety Czech Link i Slovak Link vysílat na současném Eurobirdu. O osudu platformy Czech Link v tuto chvíli zatím není rozhodnuto. Slovak Link dostal nabídku kapacity na satelitu Astra 3A. Zda ji využije, bude rozhodnuto v blízké době. Oficiální informace k dalšímu působení obou platforem budou k dispozici během léta.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články