Quantcast

Satelitní koaxiální kabel - základy pro běžného uživatele

| Tisk

Satelitní koaxiální kabel - základy pro běžného uživateleDobrý den, patnáct metrů koaxiálu.”, tak asi takto začíná většina běžných nákupů koaxiálního kabelu v našich prodejnách. Zkušenější nakupující pak ještě dodávají “venkovního” a ti úplne nejzkušenější přidají údaj o impedanci (75 Ohmů) a následně se zeptají jaký že to má ten který koaxiální kabel útlum při frekvenci1000MHz (údaj udávaný v dB na 100m za předpokládané teploty okolí 20°C).

Je toto však pro koaxiální kabel to nejdůležitější? Ne, stejně jako u konvertorů je šumové číslo jen jeden z mnoha údajů přibližně charakterizující dané vlastnosti toho kterého LNB, tak i u koaxiálu jsou další parametry, o které by se měl z zákazník (zejména pak v případě koaxu pro satelitní využití) zajímat. A na rozdíl od konvertoru, kde se např. pro něj ideální poměr f/D paraboly prakticky nemáte ve většině případů šanci dozvědět, jsou tyto podrobné údaje o koaxiálním kabelu většinou bez větších problémů dostupné.

Jedním ze základních pilířů koaxiálního kabelu je použité dielektrikum. Přičemž v tomto směru se můžeme setkat s několika zkratkami, jako např. PE (plný či "litý" polyetylén), FPE (také PEE - fyzikální pěna či pěnový polyetylén) anebo APE (také AIRPE - koaxiální kabel se vzduchovým dielektrikem).

PE - plný polyetylen (např. od TsT typ 3C2V):
před použitím tohoto koaxiálního kabelu na satelitní použití je potřeba důrazně varovat! Nehodí se ani na klasický pozemní příjem - maximálně jako kratší propoj od televizní zásuvky k televiznímu přijímači. Důvod je jednoduchý - velmi vysoké ztráty při vyšších kmitočtech. Bohužel i takovýto koaxiální kabel vám může být v nespecializované prodejně nabídnut a to především díky jeho nízké pořizovací ceně.

FPE - pěnový polyetylen (např. od TsT typy RG6U/48FA, CA8075/48FA, CA7075/32FA, RG6U/32FD, CA5075/48FA, RG6U/32FA, RG59U/32FA, od holandského Beldenu H121, H125, H126, PRG7, PRG11, RG6CU, od německého Draka Coax9AD11, Coax10AD10 - typově RG6, Coax11AD08 - typově RG59, ...):
toto je nejvhodnější a také nejčastější používané dielektrikum u koaxiálních kabelů pro televizní použití.

Satelitní koaxiální kabel - základy pro běžného uživateleAIRPE - vzduchové dielektrikum (např. od TsT typ RG6U/32C):
svého času oblíbený typ koaxiálu (díky ve své době jednomu z nejnižších útlumů a zároveň slušné ceně), který je ale dnes již spíše zřídka využíván. Byť já osobně jsem s ním neměl nikdy žádné problémy a i u sebe doma mám tímto koaxem vedeny rozvody, tak nelze přeslechnout časté námitky zkušených praktiků ohledně problematiky vzlínání vodních par ve vzduchových trubicích dielektrika a problémy s chováním kabelu při jeho nechtěném přiskřípnutí.

Dalším z parametrů, který poslední dobou čím dál více narůstá na důležitosti, je údaj o celkovém procentuálním pokrytí stíněním a na něj pak navazující údaj o odstínění. V době neustále narůstající bezdrátové komunikace se můžeme pořád častěji potkávat se vzájemnými interferencemi, nejčastěji způsobenými přesahem či zakmitáváním jednotlivých zařízení do jiného (jim neurčeného) frekvenčního pásma. Povětšinou to pak není problém obecně toho kterého typu či značky zařízení, ale problém pouze jednoho konkrétního kusu tohoto zařízení.



I když nejčastěji toto působí problémy již ve vztahu k různým zesilovacím prvkům (LNB nevyjímaje) a lépe stíněný koax nám tedy v takovémto případě nepomůže, tak nezřídka se stává, že k interferenci dochází i na hůře odstíněném koaxiálním kabelu. Abychom tuto možnost pokud možno co nejvíce eliminovali, je vhodné použít koaxiální kabel s co největším údajem o odstínění. Standardně prodávané koaxiální kabely pak právě v tomto příliš nevynikají. Až na speciální vyjímky má průměrný koax 40% pokrytí stíněním a odstínění 75dB při frekvencích okolo 1000MHz. Čestnou vyjímkou jsou v tomto koaxiální kabely od firmy Belden, které již při 40% pokrytí dosahují odstínění 85dB! Specialitkou jsou pak trojstíněné koaxiální kabely (standardní koax je pouze dvojstíněný - oplet + fólie), které dosahují opět výrazně lepších výsledků. Jedním z dostupných zástupců trojstíněného kabelu na našem trhu je Belden H126 DuoBondPLUS, který má odstínění už 90dB a za naprostou špičku na našem trhu v tomto směru považuji koax Draka Coax9 AD 11S, který má pokrytí stíněním 85% a odstínění 100dB ve frekvencích nad 1000MHz a 110dB do 1000MHz! Upozorňuji ale na velmi důležité písmenko S na konci názvu tohoto koaxiálního kabelu, vyrábí se totiž také v dvojstíněné verzi - lze rozpoznat dle koncového písmenka v názvu - A (odstínění 85dB nad 1000MHz a 90dB do 1000MHz) a verze E (odstínění 75dB nad 1000MHz a 85dB do 1000MHz).

Kromě všech těchto parametrů je pak také ale důležitá celková kvalita provedení koaxiálního kabelu. Je to podobné jako třeba u automobilů - údaj o celkové možné dosažitelné rychlosti ještě nevypovídá nic o celkové kvalitě zpracování daného motoru. Zvláště spojení levného, z hlediska provedení nepříliš kvalitního, koaxiálu s ovládáním satelitních DiSEqC-ových motorů či přepínačů může do roku či dvou od začátku aktivního používání přinést svoje (zkažené) ovoce v podobě nenadálého (pro laika nevysvětlitelně) zmateného chování daných prvků. Z tohoto pohledu jsou u nás na samé špičce kvality koaxiální kabely od firmy Belden, které jsou i v přímé praxi již léta pozitivně prověřené množstvím odborných satelitních montážníků. Jako nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou se pak pro běžné podmínky jeví nejspíše typ Belden H125.

Závěrem bych rád podotknul, že tento článek nemá za účel vysvětlit kompletní problematiku či nabídku koaxiálních kabelů na našem trhu. Jsou zde i jiné, neméně zajímavé parametry, jako např. minimální poloměr ohybu či max. dovolený tah, speciální koaxy pro zemní či závěsné uložení, další značky koaxiálních kabelů jako např. koaxiální kabely od firmy Cavel, Commscope, atd. V tomto článku jde však spíše o nastínění problematiky a měl by především upozornit běžné uživatele na to, že i na koaxiálním kabelu záleží!

Poznámka: na obrázku č.1 je zleva koaxiální kabel s litým polyetylenem typ 3C2V, dále pak pěnový RG6U/32FD a dvouplášťový pěnový CA7075/32FA, vzduchový RG6U/32C, pěnový Belden H125Cu PVC a pěnový trojstíněný Draka Coax9AD11S

gespa





Reklama




Vybrané články