Quantcast

T-DAB: Český rozhlas chce, soukromníci nikoliv

| Tisk

Konečně! Zatímco soukromá rádia lobbují o co nejdelší přechod vysílání z analogu na digitál, Český rozhlas (ČRo) dělá přesně opak.

Už na podzim letošního roku chce veřejnoprávní rozhlas - jehož vrcholový management všude rozhlašuje, že digitalizace je pro něj priorita pro nadcházející roky – zahájit vysílání svých stávajících a nových programových stanic v T-DAB.

A to je doslova česká mediální revoluce. ČRo přitom konkrétní kroky činí už poměrně dlouho. Vedoucí projektu digitálního vysílání ČRo a současný ředitel ČRo 1 – Radiožurnálu Alexandr Pícha už v lednu 2004 médiím sděloval, že „koncepce ČRo je hotova, teď se snažíme co nejdříve začít vysílat."

Jsme ale v Česku a tak realita v červenci 2005 je zcela jiná. Navíc už před více než rokem Ministerstvo informatiky ČR, které má digitalizaci společně s Ministerstvem kultury ČR na starosti (Zákon o elektronických komunikacích, resp. mediální zákon 231/2001 Sb.) prohlašovalo, že „v současné době není v ČR od provozovatelů vysílání ani od posluchačů indikován výrazný zájem o zavádění rozhlasového zemského digitálního vysílání v systému T-DAB.“ V pasážích o DVB-T multiplexu dokonce nebyl rozhlas zmiňován vůbec (2004).

Situace se nijak výrazně nezměnila. Současná ministryně informatiky Dana Bérová (nestraník, nominována US-DEU) veřejné nedávno prohlásila, že český občan je konzervativní a čtyři televizní programy mu stačí – víc nepotřebuje a ani nechce.

Úspěšně nyní Bérové sekunduje prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) Michal Zelenka, tedy sdružení, které hájí zájmy drtivé většiny rádiových provozovatelů. „Proč by si posluchač měl kupovat nějaké další zařízení, když na kterémkoli místě v republice může přijímat minimálně 15, ale třeba v Praze, i 35 rozhlasových programů. Lidé mají doma několik FM přijímačů, další v autech, na chatách a chalupách. HiFi příjem nebude tím pravým důvodem k další investici. Často slyším, že v Británii to funguje, ale pouhý pohled z okna mi napoví, že tam žádná Británie není,“ prohlásil v červnovém rozhovoru pro internetový deník Česká média.

Podle Zelenky nemáme kam spěchat, neboť pásmo FM 2, ve kterém rádia vysílají, se nemusí opouštět či vyklízet. „Nechceme se nechat vydírat participací na vypsání nerozumné soutěže na pásmo DVB-T pro rozhlas. DVB-T se na rozdíl od DAB stále ještě technologicky vyvíjí. Provozovatelé by pouze platili jak mourovatí za datové toky a šíření signálu, ale na druhé straně by jaksi nebyly ty přijímače.

Veřejnoprávní rozhlas jde přesně opačnou cestou. "V zatím nejmedializovanějším systému digitálního vysílání DVB-T chce Český rozhlas vysílat společně s Českou televizí. V tomto tzv. televizním systému je pro nás prioritou veřejnoprávní multiplex a od toho se odvíjí náš další postup,“ říká serveru parabola.cz Pícha.

Český rozhlas se zároveň připravuje také na vysílání v systému T-DAB. Po vyhodnocení zkušeností ze zahraničí a technických podmínek šíření signálu a budování vysílacích sítí jsme prozatím upustili od úvah vysílat v pásmu L-Band. Nyní se zaměřujeme na možnost vysílat ve III. pásmu, což se mimo jiné projevuje i v novém znění Zákona o Českém rozhlasu.

Vzhledem k tomu, že 12. kanál koordinovaný pro Česko je zatím blokován analogovým televizním vysíláním (a to konkrétně TV Nova z Bukové hory u Ústí nad Labem), jedná Český rozhlas s regulačními orgány o možnosti vysílat na jiném kanálu zatím hlavně v Praze a okolí.

Jenomže se opět ozývají kritické hlasy o pragocentrismu, o státě ve státě apod. Proč se všechno tedy rozjíždí a testuje nejprve v českém hlavním městě a dráždí se tím tak zbytek republiky, kterému se velmi často za Průhonicemi posměšně říká pejorativně Venkov? „Tuto oblast jsme vybrali proto, že je v nejmenší míře v případné interferenci s vysíláním okolních zemí, ale také proto, že je zde největší koupěschopnost obyvatel, takže se dá předpokládat nejživější nákup DAB přijímačů,“ odpovídá serveru parabola.cz Pícha.



Vysílání Českého rozhlasu v T-DAB bychom rádi spustili na podzim tak, aby provázelo výroční konferenci World DAB Forum v Praze. V T-DAB bude Český rozhlas vysílat tradiční programy, ale také Rádio Česko, D-Dur a další programy, které připravuje pro digitální vysílání,“ uzavírá pro server parabola.cz ředitel ČRo 1 – Radiožurnálu.

O připravovaném řádném digitálním vysílání ČRo rokovala na svém posledním zasedání Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Rozhodla se zaslat Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) dopis, v němž ho bude informovat o žádosti Českého rozhlasu o vysílání programů a doplňkových služeb v systému T-DAB a požádá ho o konzultaci ve věci ustanovení § 112 odst. 1 zákona 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích. „Tento postup po nás vyžaduje nově přijatý zákon. Nový institut požaduje konzultaci,“ informuje server parabola.cz důvod „obstrukcí“ Petr Pospíchal, předseda RRTV.

Digitalizace není technické, nýbrž politické téma. Všechny řeči o pluralitě, různorodosti programové nabídky a pestřejším trhu s reklamou jsou jen slova. Digitalizace vrací do hry všechny, kteří v analogovém prostředí neuspěli nebo prohráli. Historie se opakuje a bude se opakovat. Pro ně a pro regulační orgán představuje úplně novou hračku na hraní. Digitalizace je jedna z mála věcí, kterými Ministerstvo informatiky ČR obhajuje svoji existenci. Digitalizace představuje byznys, ale především pro telekomunikační giganty. Digitalizace televizního vysílání je za dveřmi, ale nikdo neví, jak daleko,“ říká pro server parabola.cz Zelenka z APSV. „Vzpomněl jsem si na úvod části Zprávy o činnosti pro 20. kongres, na který jsem zvláště hrdý,“ dodává.

Zelenka navíc přiznal, že APSV „aktivně vysvětluje poslancům, ministrům, ministerským úředníkům a regulačním orgánům specifické aspekty rozhlasu. Požádali jsme všechny jmenované o odklad vypsání řízení na DVB-T a sledujeme, aby se do zákona nedostalo něco, co by zhoršilo postavení rádia. Jsme potěšeni, že všichni zainteresovaní zákonodárci (předkladatelé komplexních pozměňovacích návrhů) naší pozici více méně chápou.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články