Quantcast

Paket Slovak Link zahájil plný provoz přes Astru 3A

| Tisk

footprint <a href=Astra 3A">
Footprint satelitu Astra 3A
Slovenská distribuční a DTH platforma Slovak Link zahájila řádné vysílání na satelitu Astra 3A. Satelitní diváci mohou najít vysílání v pásmu 12,5 GHz, konkrétně na kmitočtu 12,565 GHz (horizontální polarizace). Jde o jeden ze dvou transpondérů, kde se před časem objevil test T-System, dceřinné společnosti Deutsche Telecom, který zde pro Slovak Telecom, a.s., Rádiokomunikácie, o.z. provedl zkušební měření pro šíření paketu Slovak Link. Měření bylo určeno i pro Česko, neboť i paket Czech Link by měl z této pozice vysílat.

Nedávná měření signálu dopadla pro Slovak Link velmi příznivě. Signál v Praze byl v porovnání s Eurobirdem silnější ale naopak v Košicích byl zhruba stejně silný. Z důvodu možných problémů s příjmem Slovak Linku bylo nakonec zvoleno FEC 2/3 (oproti Eurobirdu, kde se používá 3/4), který by měl zajistit stabilnější příjem při slabším signálu.

Slovak Link obsahuje TV kódované programy STV1 (Jednotka), STV2 (Dvojka) a TV Markíza. Mezi rozhlasovými programy najdeme 14 volných rádií SRo 1, SRo 2, SRo 3, Regina západ, Regina Střed, Regina Východ, Patria M, Patria U, Radio Lumen a dále Fun radio, Okey, Twist, Rádio Expres a nově Radio Hey. Dále jdou zde tři okruhy SM pro ozvučení obchodních domů na Slovensku. Signál je zakódován - podobně jako TV stanice - systémem Cryptoworks.

Parametry paketu Slovak Link z nového satelitu:

Družice: Astra 3A via 23,5°E
Paket: Slovak Link
Kmitočet: 12,565 GHz
Polarizace: H (horizntální)


SR: 27500
FEC: 2/3

V následujících týdnech dojde k přeladění všech přijímacích antén Slovak Linku na nový satelit. Tento proces by měl být dokončen podle neoficiálních informací do konce září. Od desátého měsíce letošního roku bude Slovak Link fungovat zřejmě jen ze satelitu Astra 3A. Tuto informaci budeme podle aktuální situace nadále upřesňovat.

Družice Astra 3A je nový satelit, který byl doposud určen pro DTC (direct to cable - šíření stanic do kabelových sítí) a příležitostné přenosy. Nyní lucemburská společnost SES Astra hodlá využít kapacitu transpondérů na pozici 23,5 st. východně i pro šíření DTH (individuální příjem ze satelitu). Tomu odpovídá i plán německé platformy Premiere, která zde uvede nabídku Premiere International, což je paket cizojazyčných programů určených pro německý trh.

Připomeňme, že z pozice 23,5 st. východně vysílá i česká hudební televize Óčko, která signál z Astry 3A používá k distribuci na satelit Astra 2C (19,2°E).

redakce





Reklama




Vybrané články