Quantcast

Celoplošné DVB-T multiplexy v Polsku ještě letos

| Tisk

logoObsáhlou informaci o návrhu ucelené polské strategie zavádění DVB-T jsem v Parabole a SAT Magazínu v březnu t.r. a přinesl rovněž návrh celé sítě polské DVB-T a hlavně v vztahu k možným přesahům polské DVB-T na české popř. slovenské území.

Nyní se polské administrativě díky pracem na plánování ukončených před stanoveným termínem a díky úspěchu v koordinaci TV kanálů s německou administrativou podařilo zkrátit dobu přípravy prvních plánů celoplošného pokrytí dvěma multiplexy DVB-T o dva měsíce dříve. Jak již jsem uváděl v březnu, týkají se velkopolského vojvodství (Poznaň) a Varšavy a okolí (Mazowiecké vojvodství).

Strategie předpokládá, že v žádné etapě procesu konverze analogu na digitál nesmí zůstat ochuzena současná nabídka pozemních programů, což v současné době je 7 programů: TVP1, TVP2, TVP3, Polsat, TVN, TV4, TV Puls).

Pro naše experimentování následující údaje přehledu výše uvedených multiplexů a pokrytí území nemá praktický význam, neboť velkopolské se mohou dostat maximálně snad jen na vrcholové partie hraničního hřebene Krkonoš, nicméně nám tento přehled může podat částečnou představu o tom, jak pokračuje digitalizace Polska - ve srovnání na příklad s naší. Níže viz uvedené schválené multiplexy, které mají být uvedeny do provozu do konce tohoto roku:

Velkopolské vojvodství (Poznaň)

MULTIPLEX 1MULTIPLEX 2
Název vysílačeTV kanálMaximální výkon
vysílače [kW]
Název vysílačeTV kanálMaximální výkon
vysílače [kW]
POZNAŃ2350,0POZNAŃ3950,0
KALISZ5410,0KALISZ2910,0
KONIN5510,0KONIN6010,0
PIŁA5110,0PIŁA4210,0
GNIEZNO3810,0GNIEZNO 5610,0

Stacionární příjem mají v obou vekopolských muxxech mají zajištěny 3 miliony 232 tisíc obyvatel vojvodství (98% obyvatel na 95,5% rohlohy vojvodství). Návdavkem k tomu může s příjmem počítat ještě 1 milion 470 tisíc obyvatel sousedních vojvodství. Pro naši bližší představu do znamená plochu vymezenou zhruba městy Bydhošť, Toruň, Lodž, Opole, Wrocław, Legnica, Zielona Góra, povodí Varty, a lokální přesahy eventuálně až k pobřeží Baltu směrem ke Slusku, Koszalinu či Štětínu.

Varšava

MULTIPLEX 1MULTIPLEX 2
Název vysílačeTV kanálMaximální výkon
vysílače [kW]
Název vysílačeTV kanálMaximální výkon
vysílače [kW]
WARSZAWA215,0WARSZAWA485,0

Ve varšavských muxxech mají stacionární příjem DVB-T zajištěny 2 miliony 470 tisíc obyvatel Varšavy a okolí v mazowieckém vojvodství (57% počtu veškerých obyvatel mazowieckého vojvodsvtí a 25% jeho rozlohy). Varšava zatím vysílá jeden multiplex TVP1-TVP2-TVP3 s výkonem 1 kW.



Oba první muxxy na těchto dvou „ostrovních” plochách umožní digitální vysílání 8-10 TV programů a rovněž využití interaktivních mediálních služeb.

Doba souběžného vysílání TV programů v analogu i digitálu nesmí z ekonomických důvodů překročit 12 měsíců. Rozhodnutí o odpojení analogových vysílačů smí být učiněno ve chvíli dosažení 95% dostupnosti (kritérium dosahu digitálního vysílání) a 90% nasycení (množství přijímačů DVB-T)

Aby realizace usnesení vládní strategie mohla být realizována ještě v roce 2005, je potřeba předat od Ministerstvan Národní Obrany kanály 43 až 47 a 54 a 55 pro civilní účely. To však si rozhodnutí o dofinancování procesu modernizace vojenských zařízení kvótu 9 milionů zlotých. V této věci se již předseda URTiP obrátil na premiéra Marka Belku se žádostí o pomoc v zístkání této sumy ze státního rozpočtu.

Informace je z www.urtip.gov.pl , mluvčí J. Strzalkowski

Překlad a komentář
Vl. Kebrle





Reklama




Vybrané články