Quantcast

Oficiálně: TV JOJ končí na satelitu Thor III

| Tisk

logoSlovenská privátní televize JOJ dnes oficiálně oznámila, že ukončí vysílání na skandinávském satelitu Thor III, tj. na pozici 0,8 st. západně. V praxi to bude znamenat přeladit všechny paraboly u kabelových operátorů, terestrických vysílačů a u DTH na nový telekomunikační satelit Astra 3A, která se nachází na pozici 23,5 stupňů východně. Změna satelitu přinese mnoho výhod - vedle blízké pozice Astra 19,2°E i možnost příjmu dalších slovenských terestrických stanic ze satelitu Astra 3A (Markíza, Jednotka, Dvojka a dále také Óčko TV).

Televízia JOJ vysílá oficiálně od 1.8.2005 v rámci slovenské distribuční a DTH platformy Slovak Link na telekomunikačních satelitech Eurobird-1 a Astra 3A (23,5°E). Přeladění paraboly na Eurobird-1 se nedoporučuje - JOJka včetně celého paketu Slovak Link zde skončí k 20.9.2005 a dále bude pokračovat už jen přes Astru 3A.

Program TV JOJ je v současné době vysílán volně ale v dohledné době bude zakódován systém Cryptoworks. Příjem bude možný jen s přístupovými kartami Slovak Link, které lze pořídit u prodejců se satelitní a anténní technikou na Slovensku ale i v České republice. Příjem kódovaných programů je možný jen na základě splnění podmínek, které jsou součástí balení přístupových karet Slovak Link. Více informací o dekódovací karet Slovak Link poskytne call centrum Slovak Linku na telefonním čísle 0800 111 117 (platné jen z území Slovenska).

Parametry příjmu TV JOJ ze satelitu Astra 3A:

Frekvence (downlink): 12,565 GHz
Polarizace: H (horizontální)
SR: 27500 Ms/s
FEC: 2/3



Vysílání na původním skandinávském satelitu Thor III (0,8°W) bude na kmitočtech 12,399 a 11,823 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8 ukončeno do 1.9.2005. Znamená to, že na přeladění antén zbývají zhruba 3 týdny. Očekává se, že v dohledné době na Thoru III skončí i zpravodajská TA3, která je také součástí platformy Slovak Link.

TV JOJ spolu s TA3 vysílají nyní celkem ze 4 satelitů (Eurobird-1, Astra 3A, Astra 19,2°E a Thor III) na 5 transpondérech ale není na všech satelitech bezproblémový. Na satelitu Thor III měla JOJka velké problémy s distribucí programu. Signál nepravidelně vypadával a proto probíhalo vysílání ze dvou transpondérů, čímž se distribuce prodražovala.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články