Quantcast

Nové typy satelitních přijímačů Topfield

| Tisk

Přední panely přijímačů TF5010PVR
Přední panely přijímačů TF5010PVR
v pořadí: White Polar, Black Panther a Masterpiece
Korejská firma Topfield uvedla v poslední době na trh několik nových typů satelitních přijímačů. Jedná se o modely TF5010PVR Masterpiece, TF5010PVR Black Panther a TF5010PVR White Polar. Sice nejde o žádné převratné novinky, protože všechny tyto modely jsou založeny na osvědčeném modelu TF5010PVR, který zde již byl představen.

Jen pro osvěžení paměti uvedu, že na předním panelu přijímačů se nachází základní tlačítka pro ovládání přijímače a pod odklopným víčkem nalezneme dva CI sloty.

Zadní panel je bohatě osazen různými konektory. Tyto přijímače jsou dvoutunerové. Takže zde naleznete dvě dvojice F konektorů, dále pak anténní vstup a výstup, výstupní video cinch konektor, pár audio cinch konektorů, SPDIF konektor, RS232 konektor, USB 2.0 konektor a nakonec ještě S-Video konektor.

Zadní panely přijímačů TF5010PVR
Zadní panely přijímačů TF5010PVR
v pořadí: White Polar, Black Panther a Masterpiece
Nyní si jednotlivé přijímače blíže představíme. Přijímač TF5010PVR Masterpiece má úplně jiný vzhled než model, ze kterého vychází. Šířka přijímače podstatně narostla a to z důvodu umístění vestavěného HDD mimo základní desky přijímače. U modelu TF5010PVR byl disk umístěn nad základní deskou a zdrojem. Další změnou je použití alfanumerického displeje, který nám zobrazuje nejen čísla a názvy programů, ale i zda je program kódován.

Firmware použitý v tomto přijímači má jinou grafickou podobu než u modelu TF5010PVR. Všechny funkce jsou ale zachovány. Jediná drobná chyba, kterou jsem zde našel, byla ne úplně korektní komunikace s CI moduly. Moduly sice dekódují to co mají (a to je to hlavní), ale nelze zobrazit podrobné informace o vložené kartě. V další verzi firmware se dá očekávat oprava tohoto problému.

Ke všem těmto novým přijímačům se dodává také nové dálkové ovládání, které má jiný kód než předešlý typ. Vzhled je velmi pěkný, ale tlačítka jsou poněkud tvrdá.

Dálkové ovládače přijímačů TF5010PVR
Dálkové ovládače přijímačů TF5010PVR
Přejdeme k dalším modelům TF5010 Black Panther a White Polar. Zde je vzhled přijímače totožný s modelem TF5010PVR až na použitou barvu. Verze Black Panther představuje černou skříň přijímače a verze White Polar představuje bílou skříň přijímače. Musím říci, že Black Panher se mě hodně líbil. I dálkové ovládání má vždy černou nebo bílou barvu.

Menu přijímače je úplně shodné s modelem TF5010PVR . Na softwaru s menu v češtině se pracuje a v dohledné době bude vypuštěno do éteru.

Chování přijímačů bylo výborné. Osobně používám model TF5510PVR téměř každý den a jsem s ním velmi spokojen. Samozřejmě žádný přijímač není bez chyb. S posledními verzemi firmwaru lze bezproblémově přijímat i programy s nízkým SR. Vyzkoušel jsem příjem mexického programu Televisa Frad na družici PAS 3R, kde je SR velmi nízká a to 1,562 Mbps. I s ostatními programy na různých satelitech neměl přijímač žádný problém.

Přijímače umožňují dva programy naráz nahrávat a třetí sledovat. Opět jsem je potrápil nahráváním vysokého datového toku. Použil jsem feed formule 1 pro studio RTL, kde je datový tok 14.5 Mbit/s ! Výsledek byl samozřejmě bezchybný.



Funkci PIP jsem tentokrát vyzkoušel na dvou kódových programech švýcarského paketu SRGSSR. Za použití modulu viaccess 1.20uk a originální přístupové karty jsem tak mohl nerušeně sledovat součastně dva libovolné kódované programy tohoto paketu.

Přijímač TF5010PVR Masterpiece uvnitř
Přijímač TF5010PVR Masterpiece uvnitř
Závěr

Vynikající high endové přijímače, jejichž předností je bezproblémové nahrávání a přehrávání programů. Dokáží spolupracovat s většinou dekódovacích CI modulů (kromě Dragonu). Jsou vhodné na příjem českých a slovenských programů v systému Cryptoworks.

Závěrem bych rád velmi poděkoval slovenské firmě Systém ABC ( www.systemabc.sk ) za laskavé zapůjčení těchto přijímačů a mým přátelům z firmy OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za vynikající spolupráci.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články