Quantcast

Sport ze satelitu

| Tisk

 V dnešní době, kdy na satelitech se vysílají stovky televiznícha rozhlasových programů by se mohlo zdát, že každý divák si najdesvůj oblíbený program. Dalo by se říci, že i sportovní fanoušcijsou s nabídkou satelitních stanic spokojeni. Bohužel, říci se tonedá o nabídce v analogu, kde se vysílají volně pouze EUROSPORTa DSF. Snad každý fanda sportu přizná, že Eurosport už není dnesto, co býval. Veškeré vysílací práva na atraktivní sportovnípřenosy mají většinou provozovatelé placených digitálních platforema pro diváky Eurosportu může být v lepším případě k dispozicizáznam sportovního přenosu po několika hodinách od konání sportovníhoklání. Podobně je na tom i DSF na kterém se vysílají i atraktivnípřenosy, ale kladen důraz v programu je na německé sportovce.

 Situace se zlepšila rozvojem satelitní digitální komprimovanételevize. K dispozici má divák hned několik volně vysílanýchsportovních kanálů s rozmanitým obsahem. Např. na satelitech Astraje vysílán program AB Motours, kterým se přeneseme do "světamotorů". Podobným programem je i Motors TV...

 Nabídka volných sportovních programů v digitálu je poměrně bohatá,ale na významné sportovní přenosy je velmi chudá. Naštěstí existujei tu řešení, pořídit si modul s neoficiální přístupovou kartou.V současné době (březen 2001) lze sehnat neoficiálnípřístupové moduly a karty na Irdeto (vč. BetaCryptu), Seca i Viaccess.

 Některé kódované programy se sportovní tématikou Vám nyní krátcepředstavíme.

 Různé druhy sportů jako golf, tenis, ragby, házenou, zimní sporty,crucket nalezneme na TV stanici PATHE SPORT ve francouzském paketuCanal Satellite Numerique (dále jen CSN) na satelitu Astra v CA Seca.Podobný program - SPORTMANÍA má španělská dig. platforma CanalSatelite Digital de Espana (dále jen CSD). Na rozdíl od PATHE SPORTse SPORTMANÍA více zaměřuje na fotbal zvláště na zahraniční ligu anejvíce na zámořské kvalifikační fotbalové zápasy. Pokud se hrajeliga mistrů, můžeme přenosy spatřit jak v paketu CSN, tak i CSDna filmových kanálech Canal+.

 Nejatraktivnější je nabídka fotbalových přenosů. Španělskou ligu můžeme vidět o víkendech přímé přenosy každého zápasuna kanálech Taquilla 8 - 16 (paket CSD). Podobně francouzskou ligumůžeme spatřit v přímých přenosech na programech K1 až K7 (paket CSN).1. italskou ligu Série A v přímém přenosu vysílají kanály Palco 1-3,2. italskou ligu Série B opět v přímém přenosu jsou na kanálech Palco 4 - 13(kanály Palco jsou součástí nabídky D+ Telepiú, CA Seca).

 Nejbohatší nabídku sportovních stanic z dostupných paketů má německápay-tv platforma PREMIERE WORLD (dále jen PW). Paket používá CA IrdetoBetaCrypt. 24hodiny denně vysílá program SPORT1 a vysílá se golf,tenis, kriket, americký sport, wrestling... Další sportovní stanice- SPORT2, SPORT3 a SPORT4 vysílají pouze při větších akcích - např.při tenisovém turnaji.

 Speciálně pro fotbal jsou v paketu PW vyhrazeny kanály KICK1, KICK2,KICK3 a KICK4. Kanál KICK1 vysílá 24 hodiny denně pouze záznamy a někdyi přímé přenosy. KICK 2,3 a 4 vysílají pouze o víkendech. V programujsou přímé přenosy z lig (německé, italské, anglické, španělské, argentinské, americké) a vysílá jen atraktivní utkání, někdy i reprezentace.

 Kanály F1 v paketu PW (vysílá zhruba 5) se naladí pouze pomocíPIDů. Některé přijímače je nedokáží automaticky nalézt (doporučujemepřijímač Humax 5400). Tyto kanály se vysílají jen při přímých přenosechz nejlepších závodů FORMULE1. Při tom máte možnost si vybírat kamery(úhly záběru, průběžné výsledky...). Stejným způsobem vše fungujena Hot Birdu na kanálech Palco 8 až Palco 16 (paket D+ Telepiú, CA Seca).

 Speciálně pro německou ligu jsou v paketu PW určeny kanály SUPERDOM 1-8(naleznete jej opět pomocí PIDů) a vysílají každý zápas Bundesligyv přímém přenosu. Další kanály SUPERDOM 9-16 jsou převážně určenépro Ligu mistrů a vysílají každý zápas přímým přenosem.



 Z dalších TV stanic jmenujme Canal+ 1 (paket Canal Digitaal,CA Irdeto+Seca) opět 'live' vysílá vybrané zápasy z holandskéligy (ligy mistrů, italské,...).

 Na závěr naší malé přehlídky vybraných sportovních programů nemůžemeopomenout český sportovní kanál SPORT1, který si získává stále větší oblibu u diváků (paket UPC Direct, CA CryptoWorks). Na tomto programu najdeme hlavně fotbal z české ligy, přímé přenosy italské, španělské ligy, poháry UEFA, ligu mistrů, dále pak tenis, motokross a hlavně NHL v přímých přenosech a záznamech. Na program SPORT1 existuje v ČR oficiální předplatné v placené digitální platformě UPC DIRECT.

 Digitální přenos satelitního signálu umožnil i některým sport. klubům mít svůj vlastníTV kanál. Mezi takové kluby patří např. AC Milan, který má stanici Milan Channel v paketuD+ Telepiú a je určen jen pro tento fotbalový tým - zajímavosti, přímé přenosy ligy, Liga Mistrů, novinky, ukázkygólů atd.

ZÁVĚR
 Sportovních TV stanic je na satelitech nepřeberné množství. Mnoho z nich je ale kódovánoa jsou součástí rozšířené pay-tv nabídky jednotlivých provozovatelů digitálních paketů.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články