Quantcast

Eurosport zahájil vysílání na novém transpondéru satelitu Astra 19,2°E

| Tisk

logoProvozovatel panevropského sportovního kanálu Eurosport oznámil, že mění distribuci německé verze stanice Eurosport na evropském satelitním systému družic Astra 19,2°E. Zbystřit by měli především všichni sportovní fanoušci, kteří sledují volné vysílání Eurosportu.

Eurosport vysílá na Astře 19,2°E v digitálním přenosu v rámci programového balíku ZDF.Vision na kmitočtu 11,954 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Vzhledem k tomu, že německá veřejnoprávní televize ZDF již nemůže prodloužit kontrakt na pronájem části satelitní kapacity pro šíření stanic Eurosport a Euronews, musí si tyto dvě stanice najít nové transpondéry, odkud budou program vysílat. Euronews již situaci vyřešil dříve volným vysíláním ve francouzské platformě CanalSat, kde vysílá multijazyčně.

Německý Eurosport donedávna nový transpondér hledal. Dnes se objevil na družici Astra 19,2°E, na transpondéru č.91, na kmitočtu 12,226 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Je to transpondér, odkud se vysílají programy Nickelodeon Germany, dále RTL, Vox, RTL2, Super RTL pro rakouský trh a HSE 24.

Paralelní vysílání v paketu ZDF.Vision a na kmit. 12,226 GHz potrvá do konce roku. Do této doby si musí diváci aktualizovat nastavení programu na svých set top boxech, jinak hrozí, že o svůj oblíbený program přijdou.

Družice: Astra 1H via 19,2°E
Kmitočet: 12,226 GHz
Polarizace: H (horizontální)
SID: 31200
VPID: 101
APID: 103
SR: 27500
FEC: 3/4
NID: 1
TID: 1091


kódování: žádné
parabola: od průměru 60 cm

Vysílání německého Eurosportu na novém transpondéru přináší jeden pozitivní efekt - na novém kmitočtu má Eurosport podstatně vyšší datový tok, což se projevuje v lepší technické kvalitě vysílaného programu. Video bit rate je VBR a průměrná hodnota je cca 5,7 MBit/s při rozlišení 704x576. Audio má 192 kbit/s.

Analogová distribuce německého Eurosportu se nemění. ZDF Vision využije uvolněný datový tok pro zlepšení technické kvality zbylých programů v paketu. Nové programy nechystá.

Německá verze Eurosportu není určena pro náš trh. Pro Česko, Slovensko a Maďarsko se Eurosport vysílá v rámci programové nabídky UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E. Program je vysílán s českým, maďarským a anglickým komentářem. K dispozici je i holandský a to díky přechodu programu na transpondér o freq. 12,344 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Platforma UPC Direct spolu s Canal Digitaal začala používat simulcrypt. UPC Direct nabízí holandským abonentům britský kanál BBC Prime a holandský balík přináší našim divákům právě zmíněný Eurosport. Od ledna příštího roku bude kompletní program stanice Eurosport komentován do češtiny.

redakce





Reklama




Vybrané články