Quantcast

Uživí se na českém trhu televize pro děti a mládež?

| Tisk

logoPrávě v těchto dnech se dějí historické okamžiky. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dospěla do fáze rozhodování o TV licencích pro DVB-T.

Pozor! Neplést s rozhodnutím. Předseda RRTV Petr Pospíchal se odhodlal chytračit a neúměrně natahované licenční řízení, které má za úkol udělit televizní programové licence do dvou multiplexů B (provozuje Czech Digital Group) a C (provozuje Český Telecom) v systému DVB-T, popotlačit. Ale tak, že „vlk se nažere a koza zůstane celá.“

Problémových milníků je totiž několik. Za hlavní mnozí považují dosud nevyjasněnou legislativu, která se ovšem sune k nějakému již zřetelnému cíli.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR by ještě měla stihnout v rámci listopadové schůze projednat novelu mediálního zákona č. 231/2001, kterým je řízeno tuzemské prostředí elektronických médií. Minulý týden totiž kulturní výbor Sněmovny schválil návrh předkladatele Ladislava Skopala (ČSSD). Ten se ještě doplnil o několik pozměňovacích návrhů ze strany ministerstva informatiky a poslankyně Táni Fischerové (US-DEU). Novela byla připuštěna do 2. čtení, do kterého ještě chtějí zasáhnout se svými požadavky Petr Pleva (ODS) a Vladimír Koníček (KSČM).

Dalším, neméně zajímavým problémem, je získání potřebného počtu radničních hlasů. Aby byla udělena licence, z 13 členné RRTV jich „pro“ musí být nejméně devět. Při loňském vyhlašování digitálního tendru ke konci října se přitom našlo pouhých sedm. I tak to stačilo. Současný zákon totiž umožňuje, aby pro vyhlášení hlasovalo sedm radních, naopak pro udělení licence jich ruku zvedat musí devět.

Pospíchal razí zajímavou myšlenku: Digitalizace je po technické stránce vyřešena. Novou legislativu nepotřebujeme, postačí ta stávající. Poslanci a někteří žadatelé o licenci s tím však nesouhlasí. Brzdou jsou i stávající komerční televize Nova a Prima.

Rada zatím o licencích nehlasovala. Předseda RRTV se opakovaně na konci října veřejně vyjádřil, že licence budou uděleny do šesti sedmi týdnů. Podle této vyřčené prognózy bychom tedy měli znát nové provozovatele s jejich projekty do Vánoc. Rada však podle Pospíchala je zatím v „přechodné fázi“. Jeho pozdější vyjádření už mluví o „procesu rozhodování“ a dává si na tom hodně záležet. Rozhodování je totiž zcela něco jiného než rozhodnutí…

Přesto server parabola.cz získal indicie o tom, že RRTV v těchto dnech finišuje. Napovídá o tom i aktivita žadatelů o licenci. Mezi horkými favority jsou zejména známí a silní dnešní vysílatelé. Šanci mají např. projekty Top TV a Óčko.



Ale také TV Pohoda. To je televize pro děti a mládež. Naznačuje to i čerstvě zahajované internetové vysílání na www.tvpohoda.cz .

Za TV Pohoda stojí majitel severomoravského Radia Čas a spolumajitel rádií Hey Radim Pařízek. „Cílem Televize Pohoda bude mladé diváky nejen bavit, ale zároveň vhodným a zajímavým způsobem také vzdělávat, část s jejich zapojením do her a zábavy s naučným kontextem. Pořady zaměřené na novodobou osvětu, poznávání, zdraví, hobby, volný čas, lifestyle, stejně jako rady, jak co vyřídit a jak se pohybovat v současném světě budou pravidelnou součástí vysílání, převážně orientovaného na jednotlivé vytčené věkové kategorie,“ odpovídá na dotaz serveru parabola.cz Pařízek, co nově zamýšlená televize nabídne.

Kdo za projektem stojí? „Televize Pohoda vlastně už nyní je budována. A ona bude vysílat tak jako tak. Pokud se stane, že nezískáme licenci, bude vysílat přes kabel a satelit. Už nás to stálo tolik energie a je to pro nás zároveň srdeční záležitost, že vysílat pro děti a mládež budeme. Za TV Pohoda stojí zkušený a osvědčený mediální tým, vycházející z Radia Čas. To je druhé nejposlouchanější multiregionální soukromé rádio v České republice. Tým je navíc doplněn o televizní odborníky a známé tváře showbyznysu. Tento tým v nedávné době např. vybudoval současnou síť rádií Hey,“ říká serveru parabola.cz Pařízek.

Nabízí se však hypotéza, že projekt TV Pohoda má nějakou spojitost s TV Prima Holdingem. „Nemá,“ odpovídá Pařízek. „Přesto jsem přesvědčen, že tu poptávka je a projekt bude úspěšný. Z hlediska dětského a mládežnického diváka bude kanál plnoformátový, rodinného typu. Nebudeme nabízet jenom hudební videoklipy. Nechceme ani suplovat Českou televizi ani Cartoon Network. Budeme sví a jsem přesvědčen, že diváci to ocení. Stačí se podívat do zahraničí. Třeba Německo má několik tematických kanálů určených hlavně dětem,“ uzavírá pro server parabola.cz.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články