Quantcast

Jak bude vypadat HDTV vysílání ve Velké Británii?

| Tisk

logoBrian Sullivan, ředitel produktů a služeb britské Sky představil plány satelitní platformy Sky Digital s vysíláním programů ve vysokém rozlišení (HDTV), jehož největší rozmach se očekává v roce 2008. První HD kanály odstartují již na jaře 2006.

Dřívější zahájení vysílání prvních HD programů v paketu Sky Digital je hlavně z technických důvodů - mj. lepší dostupnost HD kamer a LCD TV/plazem s HD Ready (ceny 27" LCD TV s HD Ready se ve Velké Británii prodává za méně než 500 liber) a také z důvodu rychlejšího rozvoje techniky - komprese MPEG-4 a přijetí standardu DVB-S2.

Datum spuštění HD služeb:
Přesný termín zatím nebyl stanoven ale očekává se jaro 2006. Bude to určitě před startem fotbalového MS2006.

Ceny:
Také bližší informace o cenách za příjem HD programů zatím nebyl stanoven. BSkyB, provozovatel satelitní platformy Sky Digital, je představí po Novém roce. V paketu se objeví více kanálů Sky HD, další programy ve vysokém rozlišení připravují další operátoři. Podle neoficiálních informací by měly abonenti platit 10 liber za příjem HD stanic.

HD přijímače:
V nabídce operátora se objeví přijímat Sky+ HD s HDD o kapacitě do 300 HB (v současné době nabízí Sky+ přístroj s diskem o kapacitě 160 GB). Nové přijímače budou dvoutunerové a budou mít připojení do sítě (Ethernet).



Obecně pro příjem HD signálů ve standardu DVB-S2 s kompresí MPEG-4 bude potřeba nový set top box. Některé stávající satelitní DVB karty si sice poradí s MPEG-4 ale již nedokáží zpracovat DVB-S2. Na trhu se v dohledné době objeví DVB PCI karta DVBmagic, která (zřejmě) jako první vyhoví pro příjem HD programů Pri Sieben a SAT.1 a dalších kanálů, které se nyní připravují.

Kanály Sky v HDTV:
Sky Sports bude pravděpodobně nejatraktivnějším kanálem v nabídce Sky HD. Dále se připravují dva filmové TV stanice a také HD Sky One a Artsworld. Sky One nabídne abonentům v HD pořady jako 24, Stargate, Bones i Over a další. Z připravovaných stanic to ještě není všechno. Nabídku Sky Digital v HD zatraktivní i Discovery, MTV, Fox, National Geographic, CNN či BBC News 24.

Sullivan dále uvedl, že práva k přímým přenosům fotbalového MS, které se koná příští rok v Německu, drží BBC a ITV. Sky by si přála, aby jeden z provozovatelů vysílal MS2006 v HD a nekódovaně ze satelitu. V žertu uvedl, že je Sky připravena v případě technických problémů pomoci oběma broadcasterům s vysíláním v HDTV.

dle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články