Quantcast

Pixx Event - set top box (nejen) pro lovce přenosových kanálů (1.)

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Přední panel přijímače Pixx Event
Na našem trhu je již bohatá nabídka satelitních set top boxů, které mohou oslovit různé skupiny diváků satelitní televize. V katalogu firem najdeme receivery se základním vybavením ale i přístroje pro náročné či náročnější, kteří požadují od přijímače víc než jen sledování programů ze satelitu. Mezi vybavenější receivery patří PVR boxy, které mají možnost připojení hard disku s možností úprav i archivace oblíbených programů v počítači. Řada PVR set top boxů byla již na stránkách parabola.cz představena.

Pro recenzi, která vychází v novém mini seriálu, jsem si zvolil výrobek PIXX EVENT od u nás zatím poměrně neznámé korejské firmy ADT (Advanced Digital Technology). Tato firma, známá především v západní Evropě, vyrábí několik přístrojů v různých typových řadách, od nejlevnější po high endové receivery. Za společností stojí korejští inženýři – vývojáři, kteří odešli od firmy Humax, známého producenta (nejen) satelitních, terestrických a kabelových set top boxů. Do receiverů modelové řady PIXX tím byla vložena kvalita a podpora, kterou jsme znali od Humaxu.

Myslím, že si nový přístroj díky svým zajímavým možnostem zaslouží podrobnější popis.

Rozhodl jsem se tedy informace rozdělit do více článků. Dnes je na řadě základní seznámení s receiverem.

Charakteristika přijímače
Set top box Pixx Event je dvoutunerový PVR receiver pro příjem satelitních televizních a rozhlasových programů. Přijímač má kapacitu na 10.000 programů. K dispozici jsou dále 2 sloty standardu Common Interface. HDD není nainstalován, ale přístroj je pro instalaci připraven. Pixx Event podporuje velmi zajímavou technologii „blindscan“ (vyhledávání programů a feedů). Přístroj je na trh dodáván ve stříbrném provedení.

Přední panel
Na čelním panelu najdeme základní tlačítka pro ovládání přístroje – OK (potvrzení volby), Exit (opuštění menu), Menu (vstup do nabídky přijímače) a 4 tlačítka pro regulaci hlasitosti, přepínání programů a pohyb v menu. O kousek dále je tlačítko standby (zapnutí/vypnutí přístroje) a hned vedle zelenožlutý 4místný sedmisegmentový displej. Pod ním jsou pod odklopným víčkem dva sloty standardu Common Interface pro vložení takřka libovolného externího modulu.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Zadní panel přijímače Pixx Event
Zadní panel
Také zadní panel přináší bohaté vybavení: předně je tu USB (možnost přenosu nahrávek z HDD přijímače na disk počítače – viz. další díl recenze), optický digitální audio výstup S/PDIF, dále konektory S-VHS, dvojice audio cinch + video, vstup pro terestrickou anténu, TV OUT, 2x SCART, datové rozhrani RS-232 a 2 vstupy pro připojení konvertoru od satelitní antény. Oba jsou opatřeny i výstupy na „prosmyčkování“ signálu. Úplně napravo pak najdeme i hlavní kolébkový vypínač.

Dodávané příslušenství
Spolu se set top boxem Pixx Event (dále jen Pixx) obdržíte dálkový ovladač včetně baterií typu AAA a dále velmi stručnou příručku od výrobce (v angličtině). Do rukou se mi dostala i česká verze manuálu, která je podstatně obsáhlejší. V tomto případě je vidět, že distributor přístroje na náš trh si dal s českým manuálem záležet. Z něho se uživatel skutečně zjistí všechny potřebné informace o způsobu ovládání přístroje, aktualizace software i settingu.

Dálkové ovládání
DO, který je dodáván spolu s přístrojem, je poměrně dobře navržen. Tlačítka jsou měkká a z ovladače nebolí prsty. Jediné, co snad lze DO vytknout jsou poměrně malá tlačítka. I když je to záležitost vkusu – řadě uživatelům může velikost tlačítek plně vyhovovat.

První zapnutí
Po prvním zapnutí přístroje do sítě se na displeji Pixxu objevilo „INIT“ a přístroj vybídl k nastavení set top boxu. Při dalším zapnutí se na displeji objeví „on“ a číslo předvolby. V pohotovostním stavu se na displeji objevují hodiny, které ale fungují podle právě navoleného transpondéru. Tento problém či spíše neduh se netýká satelitů Astra či Hot Bird, kde je u transpondérů správně nastaven čas, nýbrž méně sledovaných družic, kde SCPC či MCPC nemají korektně nastavený údaj o času.

Základní menu
Menu přístroje po grafické stránce vcelku povedené, hlavně je rychlé a neobsahuje žádnou náročnou grafiku, která by zpomalovala ovládání přístroje. Přístroj s námi může prostřednictvím menu komunikovat v řadě jazycích – anglicky, německy, rusky… Čeština zatím chybí a podle výrobce se na ní pracuje a v nejbližší nové firmwary by ji měly již obsahovat, potěší to především uživatele, kteří preferují menu v češtině.

Hlavní menu přijímače obsahuje celkem 7 položek:
Installation – Instalace (několik možností vyhledávání programů)
User Setup – Uživatelské nastavení (změna jazyka menu, rozlišení, video výstup, modulátor)
Channel Edit – Editace programů (editace TV, R a FAV programů – přejmenovávání, přesun, mazání)
Systém Setup – Systémová nastavení (rodičovská pojistka, přenos firmware a settingu, Systémové info)
Common Interface (moduly)
HDD Interface – Rozhraní pro HDD (manipulace s nahrávkami)
HDD Mode Change – Přenos dat z HDD (přenos dat)

Praktické zkušenosti (1.část)

Přepínání mezi programy
Na co jsem se nejprve zaměřil byla prodleva při přepínání programů. Z testů plyne, že prodleva (čas) při přepínání programů je průměrný. Není nejmenší a ani největší.

Audio stopy, teletext, EPG
Dalším problémem, kterým trpí celá řada přístrojů je nemožnost ukládání audio stopy u multijazyčných programů (např. v UPC Direct). U Pixxu s tímto problémy nebyly.



Přijímač Pixx podporuje teletext vložený ve VBI (příjem TXT na televizorech s dekodérem teletextu) ale také i tzv. OSD teletext, který je „skrytý“ pod červeným tlačítkem. Diakritika v OSD teletextu na českých a slovenských programech (pakety Czech Link a Slovak Link) je v pořádku. Nevšiml jsem si žádných problémů.

EPG (elektronický programový průvodce) nepodporuje znakovou sadu, kterou používá placená televize UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E. Používaná znaková sada způsobuje ale problémy většině přijímačům.

Dva tunery
Jak jsem již v charakteristice přístroje uvedl, Pixx Event má dva tunery. Možností využití 2 tunerů je hned několik. Buď k přijímači připojíme 2 paraboly či 2 konvertory od jedné antény. Poslední možností je propojit výstup prvního tuneru se vstupem druhého, čímž budeme moci z jednoho programu nahrávat a druhý sledovat. Pokud máme jednu anténu a konvertor, jsme pak pochopitelně omezeni polarizací a přijímaným pásmem. Díky dvěma vstupům a výstupům je ve všech případech možné také prosmyčkovat signál z konvertoru na další přijímač.

Pokračování příště

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články