Quantcast

Technické změny v paketu Czech Link

| Tisk

logoV distribuční a DTH (direct to home) platformě Czech Link dnes došlo k několika významným změnám. Všechny mají jedno společné: "magické" datum 1.února 2006.

V noci z 31.1. na 1.2.2006 byla v paketu Czech Link ukončena distribuce programu české teleshoppingové stanice Top TV, která se rozhodla jít cestou volného vysílání přes evropský satelitní systém družic Astra 19,2°E. Signál Top TV na satelitu Astra 3A ale zůstal. Ale už jen v podobě distribuční trasy v tzv. mini paketu s hudební TV Óčko, která zajistila distribuci signálu pro satelit Astra 2C (19,2°E). Prostor v paketu Czech Link po Top TV dnes dopoledne obsadil test v pořadí již čtvrtého kanálu České televize - ČT4 Sport. Test kanál se identifikuje jako "Test CT Sport".

Test ČT4 Sport má stejné parametry jako původní Top TV až na datový tok, který byl dopoledne navýšen na 2,8 Mbit/s (video bit rate). Během dnešního dne ale došlo k další rekonfiguraci datových toků v paketu Czech Link. Krátce řečeno: někde se přidalo, jinde se ubralo a někde k žádným změnám nedošlo.

K největší redukci datového toku došlo u zpravodajského kanálu ČT24, kde bylo ubráno 2,22 MBit/s. Nyní je datový tok jen 3,1 MBit/s (video). Video bit rate programů ČT1 a ČT2 byl snížen o 1,319 MBit/s na 4,3 MBit/s (video). Datový tok u testovacího kanálu ČT4 Sport během dneška narostl o 1,147 MBit/s. Nyní je 4 MBit/s, což může postačovat pro vysílání sportovních přenosů.

Technická kvalita se dnes zlepšila u TV Prima, kde video bit rate vzrostl o 1,254 MBit/s na 6 MBit/s. Placený sportovní kanál Galaxie Sport má zde aktuálně 3,3 MBit/s (mírný nárust) a beze změn je datový tok placeného filmového kanálu CS Film, kde je 2,4 MBit/s.

K úpravám datových toků došlo především z důvodu plánovaného startu nového kanálu ČT4 Sport ale také zřejmě z důvodu nových kontraktů s jednotlivými operátory. K dalším změnám dojde s přechodem na nový kompresní systém, kdy bude jednotlivým kanálům přidělován datový tok podle potřeby (tzv. variabilní datový tok - VBR).

Další překvapení a změny může přinést právě probíhající tendr na poskytování "satelitních služeb" pro Českou televizi (parabola.cz informovala začátkem ledna). Cílem je najít provozovatele a dodavatele satelitních služeb pro Českou televizi na dalších 10 let. Kontrakt se stávající společností Czech Link vypršel k 31.1.2006. Veřejná zakázka, která byla vypsána začátkem loňského roku, byla v září 2005 zrušena. Z toho důvodu byl na nezbytně nutnou dobu prodloužen kontrakt se stávajícím provozovatelem (Czech Link). Nejdéle však do 30.6.2006. Po tomto termínu bude satelitní vysílání programů České televize zajišťovat vítěz právě probíhajícího tendru. Je tedy možné, že se programy ČT (ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport) se budou od 1.7.2006 vysílat z jiného satelitu než je Astra 3A. Jedním z požadavků je ale vysílání v rozsahu +/- 10 stupňů od 19,2°E, tj. od nejsledovanějšího evropského satelitního systému Astra.

technické parametry paketu Czech Link:



satelit: Astra 3A
pozice: 23,5 st. východně
paket: Czech Link
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 3/4

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články