Quantcast

Kde a jak si naladit program ČT4 Sport?

| Tisk

logoJiž zítra startuje velký maratón přímých přenosů a záznamů ze zimních olympijských her z italského Turína. Letošní OH jsou v něčem specifické - Česká televize je nabídne na dvou programech. Divák si bude moci přes den vybírat přenos, který chce sledovat. Předpokladem ale je, že bude v dosahu některého z DVB-T vysílačů Praha, Brno, Ostrava, uživatelem kabelové sítě UPC či Karneval nebo satelitním divákem paketu Czech Link (Astra 3A) či abonentem UPC Direct (Astra 19,2°E).

Jak a kde příjímat program ČT4 Sport v DVB-T, DVB-S (Czech Link, UPC Direct) a v kabelových sítích?

Czech Link
Program ČT4 Sport se vysílá v rámci tuzemské distribuční a DTH (direct to home) platformy Czech Link na satelitu Astra 3A (23,5 st. východně), kde se vysílají i zbývající programy České televize - ČT1, ČT2 a ČT24. Pro příjem ČT4 Sport je zapotřebí LNB + parabola nasměrovaná na satelit Astra 3A, digitální satelitní přijímač s integrovaným dekodérem Cryptoworks (nebo receiver s CI sloty, do kterého se vložení externí dekodér Cryptoworks) a samozřejmě i dekodódovací karta Czech Link, kterou lze pořídit u prodejců se satelitní a anténní technikou.

Vysílání ČT4 Sport budou moci přijímat automaticky všichni diváci, kteří mají řádně přihlášenou kartu Czech Link a platí zákonem stanovené koncesionářské poplatky.

ČT4 Sport se vysílá na původní pozici nákupního kanálu Top TV. V případě, že se program nedaří nalézt, doporučujeme nové naskenování kmitočtu Czech Linku, případně vymazání programů paketu Czech Link z přijímače, event. odstranění všech programů přiřazených k Astře 3A.

satelit: Astra 3A
pozice: 23,5 st. východně
paket: Czech Link
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 3/4

UPC Direct
Satelitní placená televize UPC Direct (Astra 19,2°E) vysílá kanál ČT4 Sport na původní pozici nekódovaného zpravodajského kanálu ČT24 v základní programové nabídce "Rodina" české programové nabídky.

Jak si naladit ČT4 Sport na dodávaných přijímačích PHILIPS:

1. Černý starý přijímač DSX 6010 (M5) - pro urychlené naladění kanálu je nutno provést manuální ladění kanálů dle standardního postupu (automaticky bude tento kanál naladěn přes noc při aktualizaci dat). Doporučujeme provést manuální ladění kanálu.

2. Černý novější přijímač DSR 2111 (S6) - pro urychlené naladění kanálu je nutno provést manuální ladění kanálů dle standardního postupu (automaticky bude tento kanál naladěn přes noc při aktualizaci dat). Doporučujeme provést manuální ladění kanálu.

3. Stříbrný nový přijímač DSR 4101 (S8) - pro urychlené naladění kanálu je nutno provést manuální ladění kanálů dle standardního postupu (automaticky bude tento kanál naladěn okamžitě během dne při aktualizaci dat). Doporučujeme provést manuální ladění kanálu.

Z důvodu vstupu ČT4 Sport do UPC Direct byl dočasně vyřazen program ČT24. Po obnovení vysílání je nutné provést nové nastavení. Na přijímačích Philips od UPC následovně:

1. černý starý přijímač DSX 6010 (M5) - pro naladění kanálu je nutno provést manuální ladění kanálů dle standardního postupu. Doporučujeme provést manuální ladění kanálu.

2. Černý novější přijímač DSR 2111 (S6) - pro naladění kanálu je nutno provést manuální ladění kanálů dle standardního postupu. Doporučujeme provést manuální ladění kanálu.

3. Stříbrný nový přijímač DSR 4101 (S8) - pro naladění kanálu je nutno provést manuální ladění kanálů dle standardního postupu. Doporučujeme provést manuální ladění kanálu.

Technické parametry ČT4 SPORT:
· Frekvence: 12,383 GHz
· Symbol rate: 27500
· FEC: 3/4
· Service ID 20326
· Video PID: 651
· Audio PID: 661
· Programová nabídka: RODINA
· Pozice: 8

DVB-T (Praha - K25, Brno - K40, Ostrava - K39)


Pokud jste v dosahu některého ze tří měst, odkud se vysílá multiplex "A" Radiokomunikací, je možné zde program ČT4 Sport přijímat bez jakýchkoliv dekódovacích karet - signál zde není kódován.

Pro příjem potřebujete terestrický set top box, DVB-T PC kartu či televizor s podporou DVB-T. Na trhu je jich celá řada s lepší či horší podporou CZ OSD menu a CZ EPG (elektronický programový průvodce).

V DVB-T se vedle ČT4 Sport vysílají TV programy ČT1, ČT2, ČT24 a TV Nova, 7 stanic Českého rozhlasu (ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, D-Dur, Rádio Česko, Leonardo, Rádio Wave) a privátní rádio Frekvence 1. Na území Prahy a středních Čech pak lze dále přijímat paket Czech Digital Group (TV Prima, Óčko, 24.CZ, Top TV). Všechny stanice se vysílají volně.

kabelová televize
Někteří kabeloví operátoři bleskově zareagovali na nový sportovní kanál a zařadili jej do své nabídky. ČT4 Sport se vysílá v největších kabelových sítích Karneval a UPC. Divák nový kanál najde buď místo některého stávajícího programu nebo na některém novém, doposud nepoužívaném, kanálu. V takovém případě je nutné provést nové skenování (proladění) kmitočtového pásma.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články