Quantcast

V květnu začne s HD vysíláním BBC a Anixe HD

| Tisk

<a href=HDTV">Za několik týdnů zahájí testovací vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) britská veřejnoprávní BBC (British Broadcasting Corporation) a také německá komerční televize Anixe HD. Co jednotliví broadcasteři v HDTV nabídnou?

BBC
Mistrovství světa ve fotbale a tenisový turnaj ve Wimbledonu - to jsou největší sportovní lahůdky britské BBC, které hodlá divákům letos nabídnout i ve vysokém rozlišení. BBC dnes potvrdila, že hodlá v následujících týdnech spustit HD vysílání.

První fáze HD testů bude probíhat od pondělí 15.května 2006. HD experimenty BBC mají sloužit k otestování techniky, technologie a připravu na ostrý start vysílání ve vysokém rozlišení. Historicky prvním přenosem v HD BBC bude zahajovací fotbalový zápas MS 2006 mezi týmy Německa a Kostariky.

Ze sportu přinese BBC v HD většinu přenosů z tenisového Wimbledonu. Fotbalové MS a také Wimbledon se budou vysílat v rámci další fáze HD experimentu. BBC počítá s tím, že HDTV testy budou probíhat 12 měsíců. Teprve poté bude zahájeno "ostré" vysílání ve vysokém rozlišení.

V rámci druhé fáze HD testů přinese BBC i další materiály ve vysokém rozlišení. Diváci se mohou těšit na různé seriály o přírodě "Planet Earth" a "Galapagos", dokumentární dramata "Hannibal" a řadu koncertů. BBC počítá s tím, že denně v HDTV bude vysílat 1 až 2 hodiny. Pořady se budou vysílat společně s BBC One nebo s BBC Two, které je odvysílají ve standardním rozlišení.

Kanál BBC HD se bude vysílat v rámci britských kabelových sítích a také na satelitním systému Astra 2A/2B/2D a Eurobird-1. Vzhledem k tomu, že BBC bude fotbal i tenis vysílat přes satelit volně, očekává se, že se bude vysílat přes Astru 2D, která má omezené pokrytí Evropy. Hlavní zóna pokrytí Astry 2D je nasměrována na britské ostrovy a v České republice a na Slovensku je proto příjem značně ztížen - pro příjem je nutná parabola od průměru 200 cm.

Předpokládá se, že HDTV přenosy BBC osloví i diváky v Německu, kteří si budou chtít vychutnat fotbalové zápasy ve vyšší kvalitě a zadarmo. Pro Německo drží práva ke všem přenosům placená televize Premiere, která počítá s tím, že MS ve fotbale bude jedním z motorů rozvoje HDTV vysílání v Německu.



ANIXE HD
Německá společnost Anixe TV GmbH připravuje kanál Anixe HD. O této stanici již parabola.cz informovala. Kanál měl původně zahájit HD vysílání již 1.dubna 2006. Provozovatel do dnešního dne ale nemá vysílací licenci, proto start byl o několik týdnů odložen.

Podle vyjádření pro DigitalFernsehen bude Zemský mediální úřad o licenci pro Anixe HD jednat až 3.května 2006. Jakmile provozovatel licenci získá, je připraven ihned zahájit 24 hodinové HD vysílání. Start by proto mohl stihnout ještě v květnu.

Diváci Anixe HD se mohou těšit především na filmy, hudbu a zábavu. Každý den ve 20:15 hodin slibuje provozovatel odvysílat atraktivní filmové tituly z posledních tří let. Provoz stanice Anixe HD bude zafinancován z reklamy.

Program se bude vysílat přes satelit Astra 19,2°E v kompresním formátu MPEG-4 v normě DVB-S2 a pro příjem bude nutný nový set top box. Pro příjem vyhoví např. Humax PR-HD1000, který byl na stránkách parabola.cz představen v minulých dnech.

redakce





Reklama




Vybrané články