Quantcast

Ohlédnutí za veletrhem IBC 2006 v Amsterodamu (1.)

| Tisk

IBC 2006 Ve dnech 8. až 12.září 2006 se uskutečnila v Amsterodamu výstava IBC, která představuje jednu z nejvýznamnějších evropských událostí roku v oblasti technologií, výroby, správy a distribuce multimédií. Hlavními tématy pro letošní rok byly Digitální kino (D-Cinema), HDTV, IPTV a mobilní televize.

Pokud bychom chtěli jednou větou hodnotit, co převažovalo na výstavě, tak by to určitě bylo všechno kolem televize s vysokým rozlišením – HDTV (High Definition TV). V oblasti výroby programů byly k vidění nejnovější snímací zařízení jako jsou kamery, optika a osvětlovací systémy. Dále pak nová generace stříhacích pultů, softwarové systémy pro správu obsahu (Content Management), ukládání dat a odbavování programů.

V oblasti distribuce představili některé firmy, kodéry, multiplexery a modulátory pro přenos HDTV signálu v módu DVB-S2/MPEG-4. Bylo možné se seznámit s moderními modulačními technologiemi a zařízeními pro distribuci v digitálních sítích – pozemních, satelitních a mobilních, které snižují náročnost na šířku pásma nutné pro přenos HD obsahu. Společnosti provozující družicové systémy představovali nové možnosti využívání kapacity jednotlivých družic v oblasti interaktivní televize nebo mobilní komunikace. Firmy, jako například Irdeto, Conax nebo NDS představili aplikace technologií chráněného obsahu (DRM – Digital Rights Management) hlavně v oblastech mobilní televize a IPTV.

Všechna tato technologická základna směřuje k uspokojování zákazníka – spotřebitele lačného po jednoduchém, ale kvalitním přístupu k široké škále multimediálního obsahu. Zatím je zřejmé, že se ještě čeká na vhodný okamžik opravdu masového uplatnění HDTV. Dalo by se říci, že je to takový začarovaný kruh, který je dán jak objektivními tak i subjektivními důvody. Výrobcům zařízení se opozdil přísun MPEG-4 čipů v potřebném objemu. Programů v HD rozlišení je poskrovnu, protože chybí v dostatečném množství potřebná snímací a distribuční technika, a taky HD displejů, protože výrobci čekají, až bude dostatečný počet HD kanálů… Zdá se však, že nakonec společnosti jako například Samsung, Sony, Panasonic nebo Barco jsou schopny dodávat cenově dostupné displeje a tak podpořit rozšiřování HDTV a že doba CRT televizí pomalu, ale jistě končí. S HD obsahem není spojeno jen zobrazení obrázku ve vysokém rozlišení, ale i reprodukce audia v systému 5.1 nebo 7.1.



IBC 2006 V současné době je k dispozici zhruba 20 HD kanálů, které se dají přijímat z u nás nejběžnějších pozic. Hlavní poskytovatelé (Premiere, CSAT, Sky) ohlašují, že co se týče žánrů, tak v HD budou vysílány zejména sportovní, kulturní a zpravodajské pořady. Tedy hlavně přímé přenosy, kde se HD technika může uplatnit takřka okamžitě. Filmy je nutné z celuloidu nasnímat do HD formátu, uložit do datových skladů, aby byly k dispozici pro další distribuci. Pořady vytvářené v televizních studiích je nutné začít snímat v HD rozlišení. To si bude vyžadovat určitou dobu.

Jednou z oblastí, která v dnešní době také hýbe světem multimédií je internetová televize – IPTV. Je to zatím i pro evropské země hudba budoucnosti, nicméně tato technologie bude znamenat vážnou alternativu pro DVB příjem. Výrobci uvádí určité modely ze svých produktových řad, které umožňují telekomunikačním operátorům nabízet služby s opravdovou přidanou hodnotou, jako například VOD / AOD, brouzdání po internetu nebo VoIP. V této oblasti existují různorodé názory na použití vhodných technologií jak na straně operátorů, tak i co se týče poslední míle. Kaon představil hned několik modelů IPTV přístrojů, které pro uživatele znamenají plnohodnotné využívání připojení k Síti. Například model KIP D320 je linuxový set-top box umožňující příjem HDTV. PACE představil prototyp hybridního přijímače pro příjem ze satelitu a po síti.

ing. Dušan Sloboda





Reklama




Vybrané články