Quantcast

Invex 2006: Budoucnost má satelitní TV, nikoliv DVB-T

| Tisk

logo Stejně jako tomu bylo v minulých letech, tak i letos byla součástí veletrhů Invex/digitex panelová diskuse týkající se tématiky digitálního vysílání. Letošní konference byla na téma "Milníky digitální televize". Zúčastnili se ji zástupci odpovědných státních institucí, televizních společností, provozovatelů sítí a dodavatelů technologií.

Z první části panelové diskuse vyplynulo, že jen dohodou všech zainteresovaných stran je možné podpořit rozvoj digitálního vysílání u nás. Bez dohody hrozí další případné soudní pře a zpoždění rozvoje digitálního vysílání u nás. Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova zde zopakoval, že jejich televize je považována za brzdu digitálního vysílání i když to ve skutečnosti není pravda. TV Nova není analogová televize, jak připomněl, nýbrž analogově-digitální. Digitální signál stanice si mohou naladit diváci v Praze, Brně a Ostravě v rámci systému DVB-T a také v placené televizi UPC Direct. Již brzy bude možné program této televize přijímat i v placené televizi Digi TV, kde doposud vysílá jen neoficiálně, v rámci testů. P.Dvořák zde na dotaz dále uvedl, že vstup TV Nova do dalších paketů (Czech Link) je věcí dalších vyjednávání a nabídky. Zatím se provozovatel dohodl jen s UPC a Digi TV.

Soudní rozhodnutí ohledně udělení digitálních licencí jsou tím základním problémem, který způsobuje potíže s rychlým rozvojem digitálního vysílání v ČR. Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), do diskuse přispěl svoji analýzou ohledně digitálního vysílání přes satelit. Do dvou až tří let prý převálcuje satelitní vysílání DVB-T a získá 25 procentní podíl na trhu. Pomohou mu v tom především dravé platformy Digi TV, UPC Direct a Czech Link. Významný podíl (několik tisíc abonentů) získá IPTV. L.Pohl se domnívá, že za pár let nebude hrát DVB-T v ČR významnou roli.

Václav Bartoň, generální ředitel společnosti UPC Česká republika, k digitalizaci v ČR uvedl, že se na ni těší a UPC by byla ráda, kdyby se analogové vysílání vypnulo co nejdříve. Firma očekává s přechodem na digitální (pozemní) vysílání zvýšený zájem o své služby.



TV Febio se považuje za rukojmím procesu přechodu na digitální pozemní vysílání. Uvědomuje si, že má těžší vyjednávající pozici s kabelovými operátory, kteří by mohli se stát dočasně hlavním zdrojem distribuce signálu.

Martin Mrnka z První Zpravodajské poznamenal, že během čekání na nové udělení digitálních licencí bychom se mohli bavit o přechodu na úspornější kompresní formát MPEG-4.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články