Quantcast

RRTV a ADT získala páku, jak donutit TV Nova k dohodě

| Tisk

logo Nečekaný zvrat. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Asociace digitálních televizí (ADT) vymyslela způsob, jak donutit TV Nova k dohodě v DVB-T.

Stalo se tak poté, co RRTV podala kasační stížnost. To samé udělaly jednotlivé digitální televize samostatně – tedy Z1, Febio TV, Óčko, TV Pohoda, RTA a TV Barrandov.

Kasační stížnosti byly podány k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Cílem je se bránit proti rozsudku Městského soudu v Praze, který na počátku září zrušil udělení šesti jejich licencí pro nastupující digitální vysílání.

Soudní spory kolem udělených licencí mohou podle zástupců trhu způsobit i zpoždění digitalizace a nástupu nových volně přístupných televizních stanic.

Radim Pařízek z TV Pohoda se pro média vyjádřil, že si není jistý, zda kasační stížnost může “prolomit ledy”, přesto je to ale jedna z možností, jak se vůči kroku TV Nova bránit. Ta kasační stížnost podala před několika týdny také.

Celý proces digitalizace v Česku se dostal do formy právní bitvy.

Důvody pro podání kasační stížnosti jsou dvojího druhu - formální a věcné. Rozsudek podle mínění právníků Mafry mimo jiné není přezkoumatelný, a rozhodnutí soudu je tak nezákonné,” říká serveru parabola.cz Stanislav Holec, ředitel divize Multimédia Mafra. Ta ovládá TV Óčko.

Podle předsedy RRTV Václava Žáka se cesta k dohodě a možnému urychlení vývoje se podáním kasačních stížností neblokuje.

Na to zareagovala i TV Nova. “Nové digitální televize by mohly začít vysílat už v příštím roce,” řekl ČTK Petr Dvořák, generální ředitel Novy.

Proč ten obrat, když Nova svojí kasační stížností zablokovala projednávání žalob proti výsledku licenčního řízení na programové pozice v přechodných digitálních multiplexech B a C?



Podle Dvořáka by pokračování procesu digitalizace měla umožnit dohoda mezi současnými komerčními televizemi a novými digitálními kanály na podmínkách přechodu z analogového na digitální vysílání.

Cílem všech zúčastněných je vytvořit jakousi generální dohodu všech významných hráčů na digitálním trhu a spustit celý proces nejpozději do konce roku 2006," cituje Petra Dvořáka ČTK.

Podmínkou Novy je ale stažení všech kasačních stížností proti soudním rozhodnutím o platnosti digitálních licencí a vydání nových licencí a písemných odůvodnění od RRTV.

Dohody se nebrání ani předseda RRTV Žák. ”Pokud dojde k dohodě, je možné licence znovu udělit do několika měsíců, možná už do konce roku."

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články