Quantcast

TV Óčko se připravuje na HDTV

| Tisk

logo Česká hudební televize Óčko se po technické stránce připravuje na vysílání programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Nedávno uvedla do provozu nové odbavovací pracoviště, které je schopné zajistit vysílání i HD obsahu.

TV Óčko zatím vysílat v HD kvalitě nebude ale je již připraveno požadavkům kabelovým, satelitním a IPTV operátorům na HDTV program vyjít vstříc. Jako první by mohli nabídku HD obsahu využít provozovatelé IPTV platforem, po digitalizaci svých sítí i kabeloví operátoři. Provozovatel TV Óčko zatím neuvažuje o tom, že by svůj HD kanál šířil přes satelit. O tom bude případně uvažovat, až bude vysílání ve vysokém rozlišení více rozšířeno.



Nový kanál Óčko HD bude vysílat některé pořady přímo v HD kvalitě (např. koncerty), většinu programu ale bude muset z důvodu omezené nabídky titulů v HD kvalitě konvertovat z SD do HDTV. Stejný postup využívají i německé komerční televize Sat.1 a Pro 7 na satelitu Astra 1H (19,2°E), kde vysílají v normě DVB-S2 v kompresním formátu MPEG-4 a modulaci 8PSK. Plánovaná HD verze Óčka nabídne shodný program se stávajícím programem v SDTV. Kdy se programu Óčko HD dočkáme? Záleží na zájmu provozovatelů platforem. Óčko je schopné spustit HD verzi do několika měsíců.

Vedle TV Óčka připravuje vysílání ve vysokém rozlišení také společnost SPI International, provozovatel filmových kanálů Nonstop Kino a TV Filmbox. Během února až března 2007 chce spustit vysílání kanálu Nonstop Kino HD, který nabídne řadu filmů, které vysílá stávající kanál Nonstop Kino ve standardním rozlišení. Zároveň chce provozovatel s HDTV kanálem expandovat na další trhy. Stanice se má objevit i na polském a maďarském trhu. Více v článku SPI připravuje Nonstop Kino v HDTV a Nostalgia TV .

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články