Quantcast

RWT DTV-201T - levný DVB-T set top box s modulátorem

| Tisk

RWT DTV-201T - levný set top box s modulátorem V kategorii nejlevnějších stolních set top boxů pro příjem digitální pozemní televize (DVB-T) se na trhu objevil nový přístroj RWT DTV-201T polského výrobce RWT. Vedle ceny zaujme uživatele bezchybným menu v češtině a slovenštině i českým EPG, dobrou citlivostí a vestavěným modulátorem.

Charakteristika
RWT DTV-201T je bílošedo/černý set top box určený pro příjem nekódované digitální pozemní televize v kompresním formátu MPEG-2. Přístroj má k dispozici 100 programových míst pro televizní a rozhlasové stanice. K dispozici je bezproblémové OSD menu v češtině a slovenštině. Nechybí ani EPG s korektní diakritikou. Přístroj se napájí externím 12V zdrojem, takže je vhodný i pro cestování. Zaujme svými malými rozměry 170 mm x 130 mm x 40 mm). V balení přístroje je i český návod přímo od výrobce.

RWT DTV-201T - levný set top box s modulátorem Přední a zadní panel, dálkové ovládání
Čelní panel testovaného přijímače obsahuje barevnou diodu, která informuje, zda je set top box ve stavu standby či v provozu. Na zadním panelu je digitální (elektrický - SPDIF) výstup zvuku Dolby Digital (AC3), RF IN a RF OUT s modulátorem, dále 1x SCART, který může pracovat v režimu CVBS a S-Video a rozhraní pro připojení externího napájecího zdroje. Nenajdeme zde konektor RS 232 pro aktualizace sw, ale dodavatel přístrojů má k dispozici příslušný servisní komunikační sw a propojovací kabel USB/SCART, kterým se aktualizace firmware dá provést naprosto unikátně přes SCART konektor, propojený pomocí USB s PC.

Dálkové ovládání je v šedé barvě. V horní části ovládače jsou umístěna numerická tlačítka, stand-by, mute, Pause, TV/VCR, EPG, RCL (recall), PAL/NTSC, Menu. Zhruba uprostřed ovládače se nacházejí 2 páry tlačítek pro pohyb v menu, tlačítko menu, TV/Radio, Audio, Info a také barevná multifunkční tlačítka.

RWT DTV-201T - levný set top box s modulátorem OSD menu
Menu testovaného set top boxu je multijazyčné. Mezi několika jazyky (angličtina, němčina...) nechybí ani čeština a také slovenština.

Základní menu obsahuje pouze tři položky - Vyhledávání programů (1), Editace programů (2) a Konfigurace (3). Pod položkou (1) se nachází automatické i manuální vyhledávání a také možnost vložení programu pomocí PIDů. V submenu (2) můžeme pomocí barevných tlačítek na DO nainstalované programy mazat, blokovat, přesouvat a přejmenovávat.

Nejrozsáhlejší částí menu je Konfigurace (3). Zde můžeme zvolit jazyk menu, měnit vzhled, rozlišení obrazovky, čas, rodičovskou pojistku, kanál modulátoru, povolit napájení antény 5 V. Dále je zde také informace o úrovni signálu a hardware. V menu nechybí ani možnost uvést přístroj do továrního nastavení.

RWT DTV-201T - levný set top box s modulátorem Zkušenosti s příjmem
Nejprve jsem nainstaloval dostupné programy v DVB-T. Přijímač nabízí automatické, ruční vyhledávání (dle kanálu, i s možností vložení PIDů). Automatické vyhledávání proskenovalo VHF i UHF pásmo velmi rychle (pod 1 minutu). Nalezené programy přijímač uložil ihned do paměti. Přístroj má dobrou citlivost, nedělá mu problém najít a zobrazit i "slabé" programy.

Všechny nalezené televizní a rozhlasové programy jsou v jednom přehledu. Tlačítko TV/RADIO nepomůže k rozdělení výpisu programů na TV a R.

Teletext, EPG, časovač
Přijímač nemá vlastní OSD teletext, ale podporuje teletext vložený ve VBI, tzn. příjem teletextových stránek je možný na televizorech s vlastním dekodérem teletextu.

Set top box podporuje elektronický programový průvodce (EPG), které je s českými znaky naprosto v pořádku a bez chyb. Program na několik dnů najdeme pod tlačítkem EPG. Po spuštění EPG u přístroje při načítání dalších pořadů ze streamu dochází k poblikávání zobrazeného textu EPG.

RWT DTV-201T nemá časovač, takže záznam pořadů na VCR či DVD rekordér v naší nepřítomnosti je možný pouze pro jediný program při zapnutém přístroji.

RWT DTV-201T - levný set top box s modulátorem Duální zvuk
Při příjmu pořadů s duálním zvukem je možné pomocí DO přepnout na zvolený L/P kanál a tím změnit zvukovou audio stopu. Jako většina přístrojů na trhu (snad jen kromě přístrojů TechniSat), audio stopy ani RWT nepřepíná automaticky.

Závěr
RWT DTV-201T patří do kategorie nejlevnějších, ale spolehlivých set top boxů se základním vybavením a je určen pro příjem volných programů pozemní digitální televize, zejména pro nenáročné uživatele.

Přístroj nemá displej, vnitřní OSD teletext a časovač, nevýhodou je i 1 SCART, což však v mnoha případech nemusí vadit.

Předností je však bezproblémové OSD menu v českém i slovenském jazyce a EPG s českými znaky. Také možnost použití i pro mobilní příjem díky napájení přístroje externím 12 V zdrojem je jistě zajímavé.

Velkou výhodou je také modulátor pro připojení i starších televizorů bez konektoru SCART, případně rozvod RF signálu pro rozbočení na více televizorů (vždy jen jeden program).

RWT DTV-201T - levný set top box s modulátorem Popisovaný model je na trhu nabízen v cenách kolem 1800,-Kč. Přístroj k testům zapůjčil dovozce přístrojů, firma Omko ( http://www.omko.cz/?kod=SRRWT201T ).

Hodnocení:
+ OSD menu v češtině a slovenštině
+ bezproblémové EPG v češtině
+ modulátor
+ možnost mobilního příjmu
+ digitální výstup zvuku
- jen 1x SCART - nemá režim RGB
- nemá časovač
- nemá vlastní OSD teletext
- nemá displej

Vybrané technické parametry:

Vstupní kmitočtový rozsah: 177 ... 226 MHz a 470 ... 860 MHz
Napájení antény: 5 V

video komprese: MPEG-2 kompatibilní do MP@ML
video standard: PAL / 25 Hz
aktivní rozměr obrazu: 720 x 576
audio komprese: MPEG-1 Layer I a II
audio módy: duál (main/sub), stereo


vzorkovací kmitočty: 32 kHz, 44,1 kHz a 48 kHz
S/PDIF: elektrický
TV SCART: CVBS, S-Video
Kapacita: 100 předvoleb
Odběr: 2 W (stand by mód), 4 W (v provozu)
Napájení: zdrojem 12 V
Rozměry: 170 mm x 130 mm x 40 mm
Hmotnost: 1 kg

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články