Quantcast

Někteří diváci přijdou v příštím roce o ČT2

| Tisk

logo Přijímáte analogový signál ČT2? V příštím roce můžete mít v některých regionech s příjmem programu problém, pokud nepřejdete na příjem digitálního vysílání. Česká televize začne v roce 2008 vypínat analogové pozemní vysílače a nahrazovat je digitálním signálem, upozorňuje server iDNES.cz.

V následujících dvou letech chce Česká televize (ČT) postupně odpojovat analogové pozemní vysílače. Začne s vysílači programu ČT2 a nahradí je multiplexem veřejné služby, který bude obsahovat programy ČT1, ČT2 a také okruhy speciálně produkované pro podporu digitálního vysílání - zpravodajský kanál ČT24 a sportovní program ČT4 Sport. Na analogových tunerech bude možné přijímat už jen program ČT1 a komerční stanice TV Nova a Prima TV.

"Chceme rozšiřovat vysílání našich čtyř programů," vysvětluje pro server iDNES.cz důvody přechodu z analogového na digitální vysílání Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize. Odpojováním analogových vysílačů vznikne prostor pro rozšíření digitálního vysílání.

Kde diváci v příštím roce přijdou o analogový signál ČT2 zatím není známo. ČT v současné době čeká na rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který doporučí oblasti vhodné pro přechod na digitální vysílání.

"Rádi bychom však posílili digitální vysílání na Vysočině a jižní Moravě. K tomu patří i místa, kde hrozí rušení analogového vysílání digitálním vysíláním ze zahraničí, takže hlavně u hranic s Německem a Rakouskem," říká pro server iDNES.cz Pavel Hanuš.

Klasické analogové vysílání bude zhruba v polovině letošního roku ukončeno na Domažlicku a bude to první oblast, kde bude k dispozici už jen digitální pozemní vysílání programů ČT. Během léta bude spuštěn DVB-T multiplex s programy ČT na Ústecku. Několik měsíců bude v regionu probíhat paralelně analogové i digitální vysílání. Zda divák přijímá analogový vysílač, který bude brzy odpojen, pozná pomocí speciálního symbolu, který bude ČT vkládat do příslušných analogových signálů v regionech.



Digitální pozemní vysílání mohou diváci naladit v Praze, Brně, Ostravě a Domažlicích a okolí těchto měst. V paketu jsou všechny programy ČT (ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport) a TV Nova a dále okruhy Českého rozhlasu v rámci sítě Radiokomunikací. V Praze vysílá digitálně i Prima TV a několik dalších stanic (Óčko, Top TV, 24.CZ, TV Noe, Evropa 2, Proglas, Classic FM). Další stanice čekají na rozhodnutí o licencích. V září loňského roku soud zrušil původně udělené digitální licence. Pro příjem digitálního vysílání potřebuje divák set top box, příp. televizor s digitálním tunerem či jiné zařízení podporující příjem DVB-T.

Celou republiku pokrývají digitálním signálem satelitní sítě CS LINK, Digi TV i UPC Direct. V nabídce mají i všechny programy ČT, Novu i Primu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články