Quantcast

Další 1 milion britských domácností přešel na digitál

| Tisk

logo Na příjem digitálních pozemních, kabelových či satelitních signálů v posledním kvartále loňského roku přešel další 1 milion britských domácností, což představuje rychlý růst. Jen během předchozího sledovaného období (3.čtvrtletí 2006) na digitál přešlo jen 800 tisíc domácností. Vyplývá to z průzkumu britského regulátora Ofcom.

Na příjem digitální pozemní televize (DVB-T) Freeview přešlo v posledním kvartále 2006 celkem 699 tisíc domácností a nyní bezplatnou nabídku přijímá 7,703 milionu domácností a ze všech způsobů příjmu digitální vysílání vykázal největší růst.

Nekódovanou digitální satelitní nabídku si ve sledovaném období zajistilo dalších 60 tisíc zákazníků. Nyní FTA nabídku ze satelitu přijímá 815 tisíc britských domácností. Zájem o digitální bezplatnou televizi může v následujících letech významně růst. BBC a ITV plánují spojit síly a spustit bezplatnou satelitní platformu Freesat, která by byla obdobou pozemní sítě Freeview. Bezplatnou satelitní televizi na britských ostrovech v současné době nabízí jen BSkyB (služba FreeSatFromSky). DVB-C nabídku si v posledním čtvrtletí loňského roku objednalo 83,9 tisíc domácností na britských ostrovech (nyní ji celkem využívá 3,013 milionu tamních domácností.

Procentuální nejnižší zájem naopak počtem druhý nejvyšší zájem o digitální signály ve sledovaném období (4.kvartál 2006) zaznamenal koncern BSkyB, provozovatel satelitní pay-tv Sky Digital. Službu si objednalo jen 158,98 tisíc zákazníků a provozovatel se přiblížil k hranici 8 milionu abonentů (7,976 milionu zákazníků).

Z reportu vyplývá, že jediný způsob příjmu vykázal pokles - příjem analogové kabelové televize. Od této služby odešlo 45,4 tisíc zákazníků a nyní ji ještě využívá 349.154 zákazníků.

Digitální signály přijímá 77,2 procent britských domácností, což je v porovnání s předchozím obdobím (3.kvartál 2006) nárůst o 3,9 procentního bodu.

Podíly jednotlivých způsobů příjmu signálů dokazují následující grafy. První ukazuje podíly ve 25,3 milionech britských domácností, které přijímají analogové a digitální signály.

Na digitál přešel další 1 milion britských domácností



Druhý graf znázorňuje tržní podíly všech technických způsobů příjmu ve všech 60 milionech britských domácností.

Na digitál přešel další 1 milion britských domácností


Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články