Quantcast

Petr Dvořák: TV Nova bude na digitalizaci lépe připravena než ČT

| Tisk

logo Největší česká komerční TV Nova bude na konci letošního roku lépe připravena na digitalizaci než veřejnoprávní Česká televize. Uvedl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny ředitel TV Nova Petr Dvořák.

V sobotu 31.března 2007 vyprší termín, do kterého mohou Česká televize, TV Nova a Prima TV se vyjádřit k harmonogramu vypínání analogových pozemních signálů v rámci Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP). TV Nova na podobu TPP nepřistoupí, neboť nebyla schválena mininovela, která by Nově i konkurenční Primě vrátila kompenzační licence za to, že se vzdají analogových vysílačů a přejdou na digitál.

TV Nova je považována za brzdu digitalizace. Co si o tom myslí P.Dvořák? "To je stále opakovaná pohádka. Při pohledu na stávající digitální mapu České republiky zjistíte, že existují pouze dvě televize, které v současnosti řádně digitálně vysílají - Česká televize a Nova. Vysíláme v rámci Prahy, Brna, Ostravy, Domažlic a v polovině roku spustíme další pilotní projekt v Ústí nad Labem", uvedl pro Hospodářské Noviny Petr Dvořák. Řádné digitální pozemní vysílání spustila začátkem loňského roku i konkurenční Prima TV, která je dostupná v rámci multiplexu firmy Czech Digital Group na území Prahy a okolí. V ostatních regionech (zatím) nevysílá především z důvodu sdílení nákladů na provoz sítě. V současné době může v paketu CDG vysílat pouze Prima TV a ta by musela platit celý multiplex ve všech regionech.

Ředitel P.Dvořák dále v rozhovoru opomněl digitální distribuci programu přes satelit. Satelitní signál programu TV Nova si na své náklady v lednu loňského roku zajistila firma UPC pro satelitní pay-tv UPC Direct. V září 2006 se program TV Nova objevil i v konkurenční pay-tv Digi TV. V listopadu se při pravidelné údržbě žižkovského vysílače zjistilo, že Digi TV odebírala signál Novy od konkurenta. UPC se rozhodlo podniknout příslušné právní kroky proti RCS, provozovateli služby Digi TV. V únoru letošního roku se TV Nova objevila i ve třetí satelitní službě CS LINK na kartách firmy Gital. Ani v tomto případě se Nova nepodílela na distribuci signálu na satelit. Program se v CS LINKu šíří na základě registrace pro šíření převzatého vysílání o kterou požádal Gital, jeden z distributorů karet pro příjem českých programů ze satelitu.

Stávající licence TV Nova umožňuje s analogovými vysílači pokrýt území s 98 procenty obyvatel. "V rámci přechodu na digitální vysílání by mělo být zachováno minimálně 95procentní pokrytí", uvedl pro HN P.Dvořák. Praxe ze zahraničí ukazuje, že nebude možné zajistit plné pokrytí země digitálním signálem pozemními vysílači a proto se hledají doplňové způsoby distribuce programů k televizním divákům. Ve Velké Británii proto vzniká bezplatná satelitní platforma FreeSat, na které spolupracuje BBC a ITV, obdobně ve Francii se připravuje projekt TNTSAT, což by měla být národní satelitní platforma, která bude zahrnovat všechny pozemně šířené programy. Z důvodu vysílacích práv budou stanice kódovány. Pro příjem bude divák potřebovat dekodér a přístupovou kartu. Šířit program přes satelit by v ČR nemělo být pro vysílatele povinností ale jistým technickým řešením, jak hned pokrýt 100 procent území.

Ve střednědobém horizontu chce TV Nova provozovat celý DVB-T multiplex, který by obsahoval jeden program v SD a jeden v HD kvalitě.



Přečtěte si také:
* Petr Dvořák: Nova je chytrý výrobce kočárů

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články