Quantcast

Raketa Ariane 5 vynesla nový satelit Astra 1L

| Tisk

logo Nosná raketa Ariane 5 úspěšně dopravila na oběžnou dráhu dva nové telekomunikační satelity. Na palubě měla družici Astra 1L lucemburského satelitního operátora SES Astra a Galaxy 17 operátora Intelsat.

Ariane 5 ECA odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně v pátek večer v 19:29 hodin místního času (0:29 hodin 5.května středoevropského času).

Astra 1L bude na cílové pozici 19,2°E umístěna během několika týdnů. Družice bude v komerčním provozu začátkem července 2007 po prvních rozsáhlých testech. Astra 1L bude na hlavní evropské pozici SES Astra sloužit pro pokrytí signálem celé Evropy a připravena na přenos programů ve vysokém rozlišení (HDTV).

"Jsme pyšní a spokojeni, že start rakety se satelitem Astra 1L se vydařil", komentuje aktuální událost Ferdinand Kayser, prezident a CEO společnosti SES Astra. "Astra 1L nám umožní přesunout satelit Astra 2C z dosavadní pozice 19,2°E na 28,2°E a tím rozšíří kapacitu pro britský a irský trh."

Astra 1L bude mít široké pokrytí - v zóně budou i Kanárské ostrovy a západní hranice Ruska. Astra 1L bude mít 29 transpondérů v Ku pásmu (10,7 až 12,75 GHz) se šířkou pásma 26 a 33 MHz a dva v Ka pásmu (18,3 až 18,8 GHz) se šířkou pásma 500 MHz. 29 Ku band transpondérů bude k dispozici v prvních pěti letech provozu satelitu, pak jen 25 transpondérů v Ku pásmu.

Satelit Astra 1L na bázi platformy A2100 AX zhotovila a dodala společnost Lockheed Martin.



Galaxy 17, druhý vynesený satelit, bude sloužit pro potřeby Intelsatu. K dispozici bude mít 24 Ku band a 24 transpondérů v C pásmu. Satelit bude zajišťovat distribuci programů a telefonii na území Severní Ameriky.

Pro Arianespace to byl v pořadí již 26. vynesený satelit společnosti SES a 38. operátora Intelsat. Raketa měla odstartovat se satelity již v noci ze čtvrtka na pátek. Z důvodu nepříznivého počasí byl start rakety o jeden den odložen.

redakce





Reklama




Vybrané články