Quantcast

Cyfrowy Polsat - šestá největší platforma v Evropě

| Tisk

Polská satelitní DTH služba Cyfrowy Polsat je v Evropě co do počtu abonentů šestá největší digitální satelitní platforma v Evropě a první v regionu střední a východní Evropy. Vyplývá to z průzkumu chorvatského portálu sateliTV.net, který shromáždil data od různých poskytovatelů satelitních sítí z Evropy a také z Izraele.

Platforma Cyfrowy Polsat (CP) měla na konci března letošního roku 1,5 miliónu abonentů a je s mírným odstupem za německou sítí Premiere (1,7 miliónu abonentů). V tabulce CP nyní patří šestá pozice. Cyfrowy Polsat je v současné době nejrychleji rostoucí satelitní TV ve středovýchodní části Evropy a očekává se, že brzy předběhne německou Premiere. Může to být ale jen dočasné. Premiere získala práva na přenosy z fotbalové Bundesligy, v září navíc spustí programový balík Premiere Star, který by měl přilákat další zákazníky hledající stanice jako Cartoon Network, Boomerang, TCM (Turner Classic Movies), NASN či Kinowelt TV. O dalších programech se stále ještě jedná.

Velké plány provozovatele Cyfrowy Polsat

Cyfrowy Polsat chce během několika let dosáhnout mety 3,5 miliónu abonentů. O službu je u našich severních sousedů zájem především z důvodu skutečného marketingu, mixu programů za příznivou cenu, aktivní války s pirátstvím, péče o zákazníky a obecně zájmem Poláků o službu, popsal Dominik Libicki, tiskový mluvčí Cyfrowy Polsat.

Největší satelitní platformy v Evropě

Bezkonkurenčně největší satelitní sítí je v Evropě Sky Digital vysílaná z pozic 28,2°E/28,5°E. Na konci druhého kvartálu měl provozovatel přes 8,5 miliónu klientů. Řada programů Sky Digital se vysílá volně (nekódovaně), diváků proto může mít podstatně více. Přes stejný satelitní systém (Astra 2D) se vysílají volně také programy BBC a ITV včetně všech regionálních mutací. Sky Digital ve Velké Británii konkuruje bezplatná DVB-T služba Freeview, která má zhruba stejný počet diváků.

Na druhé příčce žebříčku největších platforem v Evropě je francouzská CanalSat Nouveau. V polovině června letošního roku provozovatel spustil bezplatnou francouzskou národní satelitní platformu TNTSAT, ve které jsou všechny neplacené programy z DVB-T. TNTSAT z důvodu vysílacích práv signál kóduje systémem Viaccess PC 3.0. Programy se vysílají v rámci simulcryptu i pro abonenty CanalSat Nouveau.

Třetí pozici nyní drží italská pay-tv Sky Italia vysílaná ze satelitů Hot Bird na pozici 13°E. Vedle placených programů se z této pozice vysílá i velmi bohatá nabídka nekódovaných tématických kanálů, včetně regionálních a lokálních.

Další místo v žebříčku obsadila služba Digital+, která se po fúzi Canal Satelite Digital a Vía Digital vysílá stále ze dvou satelitů - Astra (19,2°E) a Hispasat (30°W). Provozovatel postupně přišel o několik atraktivních komerčních stanic Antena 3, Telecinco a nejnověji La Sexta.



Premiere je v současné době na páté pozici co do velikosti evropských platforem. A má před sebou slibnou budoucnost (má Bundesligu, připravuje Premiere Star). Premiere může pomoci i plánované zakódování doposud volně vysílaných programů, které využijí vysílací infrastrukturu Entavio.

5 největších satelitních pay-tv platforem v Evropě

platformapočet abonentůzemě určenípozice
Sky Digital8.582.000Velká Británie + Irsko28,2/28,5°E
CanalSat Nouveau4.552.000Francie19,2°E
Sky Italia4.170.000Itálie13°E
Digital+2.065.000Španělsko19,2°E, 30°W
Premiere1.700.000Německo19,2°E

tabulka: satkurier.pl s aktualizací dat parabola.cz

Ve druhé části žebříčku platforem je rumunská platforma Digi TV (1°W), která má 1,2 miliónu abonentů a také ruská platforma Trikolor TV (Eutelsat W4 , 36°E), která má již 1,2 miliónu zákazníků. I tato služba očekává svůj růst díky nedávnému spuštění placených programů. Trikolor TV se dříve profilovala jen jako neplacená služba dostupná v dekodérech Z-Crypt (nyní DRE-Crypt). Žebříček uzavírá polská platforma Cyfra+, která má 950 tisíc klientů.

redakce





Reklama




Vybrané články