Quantcast

AB IPBox 250S PVR - linuxový přijímač s ethernetem

| Tisk

Minule jsme si představili multimediální satelitní přijímač Dreambox 600 PVR. Pokud bychom hledali alternativu k tomuto přijímači, stačí se podívat do sortimentu slovenské firmy ABCOM a nalezneme zde poslední model AB IPBoxu, který nese označení 250S PVR . A právě tomuto přijímači bych se chtěl dnes věnovat.

Jedná se opět o multimediální přijímač s operačním systémem Linux, který má možnost vestavění pevného disku libovolné kapacity o velikosti 2,5“ i 3,5“. Přijímač má jeden tuner, který je schopný zpracovávat signály v normě DVB-S/MPEG-2. Srdcem přijímače je 250 MHz procesor IBM PowerPC405, paměť SDRAM je o velikosti 64MB a flash paměť má velikost 8MB.

Popis přijímače

Přijímač má rozměry (W x H x D) 300 mm x 58 mm x 235 mm. Narozdíl od malého Dreamboxu 600 PVR nám tedy velikost přijímače umožňuje použít i pevné disky velikosti 3,5“, výhodnější jsou však disky 2,5“ z důvodu jejich menšího zahřívání. Výrobce nabízí dvě barevné varianty přijímače (černá a stříbrná) a také několik variant podle kapacity vestavěného pevného disku.

Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače, displej a jedna čtečka dekodéru Xcrypt/Firecrypt. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (TV a video), digitální optický audio výstup, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní (Ethernet 100 Mbit/s full duplex). Na rozdíl od Dreamboxu 600 PVR zde nenalezneme S-video konektor. Naopak zde máme navíc RF modulátor.

Menu přijímače

Nabídky hlavního menu jsou rozloženy do tří obrazovek na které se dostáváme pomocí kurzorových tlačítek doleva a doprava. Menu je kompletně v češtině. První nabídka je označena jako „Volby uživatele“. Zda se nachází možnost nastavit parametry jako je jazyk menu, jazyk zvukového doprovodu či titulků, nastavení času, dětského zámku apod. Máme zde možnost také správy pevného disku.

V druhé nabídce „Nastavení systému“ máme možnost nastavit typ TV výstupu (CVBS, RGB, S-Video, YUV), nastavit parametry LNB (max. 64) a také vyhledávat programy. Vyhledávání je možné automatické nebo manuální. Přijímač podporuje také funkci DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS). Nakonec je zde ještě nastavení síťové karty přijímače.

Poslední třetí nabídka „Co je …“ nám zobrazuje informace o použitém hardwaru a softwaru, informaci o síti a rovněž je zde nabídka pro upgrade přijímače přes internet nebo možnost využití některého z pluginů.

Příjem programů a chování přijímače

Oficiální firmware je označený jako „DG Station“ nebo můžete použít oficiální firmware založený na jádru Enigma 1, ten je označený jako „AB Enigma“. Jen je zapotřebí si dát pozor zda firmware je určený právě pro tento typ přijímače, ten se někdy označuje názvem „CubeCafe“.

Nabízí se k použití také alternativní firmware jako Highland, Fantacy, PLI, SF team apod. Ty umožňují využívat čtečku vestavěného dekodéru jako univerzální, včetně systému Cryptoworks používaný u českých programů paketu CS Link a slovenských programů paketu Skylink. Ta samá možnost je i u originálního firmwaru AB Enigma pokud do něho nainstalujeme plugin onačený jako „all in one panel“. Tento panel pak vyvoláme pomocí modrého tlačítka na dálkovém ovládání a nyní již pohodlně můžeme stahovat „kde co“ přímo přes internet.

Přijímač zvládnul naladit programy v rozsahu symbol rate 2 ~ 45 Msymb/s. Vyhledávání programů nečinilo přijímači žádné potíže. Přijímač umožňuje naladit dle výrobce téměř neomezené množství programů (více jak 4000).

Rychlost přepínání mezi programy je standardní (Enigma je velmi svižná). Stabilita přijímače vždy závisí od použitého firmwaru, s originálním firmwarem nebo s Highland firmwarem nebyly téměř žádné problémy. Highland firmware je prakticky totožný s originálním firmwarem „DG Station“, navíc je zde jen možnost emulace a sdílení, není možné používat pluginy pro Dreambox.

S alternativním firmwarem se rozšiřují možnosti využití přijímače. Zejména se jedná o firmware AB Enigma, který lze pomocí pluginů rozšířit o další funkce obdobně jako je tomu u přijímačů Dreambox. Zatím je tento firmware s mnoha chybami, jeho vývoj je zatím v začátku, vychází z firmwaru určeného pro přijímače Dreambox.

Pro testování měl k dispozici model IPBoxu 250S PVR, první revize a byl v něm výrobcem vestavěný HDD Seagate 160 GB. Nahrávky s firmwarem AB Enigma měly hodně chyb, disk občas sám nevypínal atd … Pokud jsem použil jiný firmware např. Highland nebo originální DG Station byly nahrávky v pořádku. Zde však není možnost nastavení vypínaní pevného disku. Ani při deaktivaci funkce Timeshift byl pevný disk neustále v provozu.

Celkově je nutno poznamenat, že firmware pro Dreamboxy je mnohem lépe propracovanější a nabízí více funkcí. Dream je prostě Dream. Nicméně na druhou stranu základní funkce včetně emulace a sdílení zde pracují dobře.

Síla a kvalita signálu je zobrazována pouze proužkovým ukazovatelem (firmware Highland). Grafické zpracování se liší podle použitého skinu. Originální firmware DG Station má i rozsáhlé editační možnosti, včetně práce s blokem programů, můžete si vytvářet neomezený počet favoritních skupin.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu včetně uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. V originálním firmwaru nechybí také několik her, které jsou v sekci plugins (přídavné moduly).

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Teletext je velmi pěkně čitelný. Přijímač nepodporuje VBI teletext, takže přes TV přijímač teletext nebude funkční.

Přijímač lze rovněž ovládat přes síť za použití http protokolu. Pak stačí mít na PC nainstalován nějaký webový prohlížeč např. IE nebo Firefox a již pohodlně ovládáte svůj IPBox přes webové rozhraní Geckow Webinterface. Pro přenos souborů se používá libovolný software s podporou ftp nebo telnetu.



Také jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Automatické přepnutí na normu NTSC pracuje bez problémů.
V originálním firmwaru se nachází i tzv. Mount Manager, pomocí kterého můžeme připojit disk (složku) vašeho PC, např. pro přehrávání mp3 souborů, které máte na PC prostřednictvím přijímače.

Při přehrávání je možné použít rychloposuv vpřed i vzad o rychlostech 2, 4, 8 a 16x , zpomalené přehrávání je možné v rychlostech x1/16, x1/8,x1/4 a x1/2 nebo dokonce snímek po snímku. Můžeme si vytvořit značku na časové liště a pak se na ní okamžitě přesunout, k dispozici je také funkce opakování určitého úseku nahrávky. Práce s přehrávačem se mě velmi líbila a je rozhodně lépe propracovanější než u Dreamboxu.

Přenos souborů přes ftp protokol do počítače probíhal poměrně nízkou rychlosti cca 2 MB/s. Síťová karta pracovala stabilně a bez problémů. Soubory nahrávek jsou bez přípony, stačí použít jen utilitu „MakePS 1.21“ k výrobě mpeg souboru.

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a jeden program přehrávat z HDD. Standardní délka nahrávky je 2 hodiny, to lze samozřejmě změnit prostřednictvím menu „File List Managment“. Zde můžeme provádět správu souborů na HDD, včetně nastavení časovače.

Spolupráce s vestavěným dekodérem

Pokud je použitý alternativní firmware v přijímači můžeme do čtečky dekodéru vložit karty Irdeto, Betacrypt, Seca, Viaccess, Firecrypt, Nagravision, Conax a Cryptoworks. Zde vždy záleží na použitém emulátoru, zda podporuje daný typ karty.

V menu přijímače běžně nenajdeme informace o vložené kartě (tak je tomu třeba u HighLand). Ty můžeme zjistit pomocí PC (např. přes program „putty“ se připojíme přes LAN k přijímači) nebo použijeme vhodný plugin či script, který si nainstalujeme v přijímači.

Použitý firmware v přijímači zatím neumožňuje (na rozdíl od Dreamboxů) použít ještě další kartu v programátoru phoenix připojený na sériový port RS232 přijímače.



EPG

Elektronický programový průvodce (firmware HighLand) je graficky docela slušně zpracován. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou oříznuty.

České znaky na programech paketu CS Link a UPC Direct se zobrazovaly v pořádku. Azbuka byla kanálech NTV plus byla bezchybná. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá software Flash Tools eventuálně můžete použít program PC editor, který slouží pro úpravu settingu. Upgrade prostřednictvím nástroje Flash Tools probíhal vždy bezproblémově, protože je však možný přenos pouze přes sériovou linku (USB tento přijímač nemá), tak doba nahrání firmwaru činí cca 15 minut.
Výhodnější je použít program PC Editor, kde přenos firmwaru probíhá přímo přes LAN, je však nutné použít firmware složený z jediného souboru.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ).

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články