Quantcast

UPC: Připravujeme se na HDTV vysílání. I na satelitu

| Tisk

logo Společnost UPC Česká republika v současné době připravuje a dokončuje několik nových projektů, které představí svým divákům kabelové a satelitní televize během letošního podzimu a zimy. Zákazníci kabelových sítí UPC se dočkají ostrého startu digitální nabídky (DVB-C) a spolu se satelitními diváky budou moci přijímat i první programy ve vysokém rozlišení. Nejenom na tyto témata ale i dalších odpověděl v rozhovoru pro server parabola.cz František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR společnosti UPC Česká republika.

Kabelová televize UPC a Karneval

Před několika týdny jste v podstatě nečekaně spustili zkušební vysílání digitální kabelové televize v DVB-C. Jaký byl důvod urychlit start testovacího vysílání?
Důvodů bylo hned několik. Získali jsme o něco delší čas na ověření atraktivity této nové služby, můžeme lépe otestovat její technickou kvalitu a v neposlední řadě máme i větší prostor pro práci s obsahovou nabídkou. A také jsme chtěli ukázat, že v době, kdy se čím dál více mluví o digitálním televizním vysílání, umí kabelová televize pružně zareagovat.

Kdy začne UPC komerčně nabízet služby v DVB-C?
Od září tohoto roku.

Na jaké služby se mohou zákazníci těšit?
Digitální televizní vysílání po kabelu nabízí nově celou řadu TV kanálů, jako jsou Nonstop Kino, FilmBox, Viasat Explorer nebo Viasat History dosud známé jen ze satelitní televize UPC Direct. Vedle nich divák samozřejmě nalezne další televizní a rozhlasové kanály. Z těch druhých připomenu ČRo 4 – Wave, ČRo – D dur, Leonardo nebo řadu slovenských rádií. Samozřejmou součástí digitální kabelové televize je i elektronický programový průvodce (EPG), a to s programy až na 7 dní dopředu.

A co další služby?
Další interaktivní služby prozatím nenabídneme, i přesto, že naše digitální kabelová televize je provozována na plně obousměrných datových sítích. Je to totiž především otázka nízké poptávky. I proto jsou naše digitální přijímače a služby s tím související jednosměrné.

Na dubnové konferenci CACC jste přišli s informací, že v DVB-C nabídnete několik nových programů, které zatím nejsou na trhu dostupné. Můžete prozradit názvy alespoň některých z nich?
Uvedu alespoň dva: HBO Comedy a NASN. Ale už tak říkám příliš mnoho. S ohledem na složitá obchodní jednání se nám totiž vždy osvědčuje pravidlo nedávat sliby dopředu. Ne vždy totiž musí vyjít…

Jaké bude cenové rozpětí programových balíčků v DVB-C? Budete se inspirovat Karnevalem nebo novou obchodní politiku UPC zavedete i do digitální sítě Karnevalu?
Předpokládáme, že obchodní politika bude velmi podobná, ne-li stejná. Testovací režim jsme mimo jiné rozšířili, byť za komerčních podmínek, i proto, abychom si ověřili zájem klientů. Zatím se ukazuje, že zvolené cenové rozpětí je dostatečně pružné a divákům v naprosté většině vyhovuje.

Pro příjem DVB-C bude zapotřebí kabelový set top box. Budete jej pronajímat nebo bude možné si jej pořídit (zakoupit)?
Set top box je součástí poskytované služby a není třeba si ho kupovat.

Problém digitálního vysílání je především v nemožnosti příjmu několika různých programů v jedné domácnosti v jednom čase. Jak tento problém bude řešit UPC?
V našem případě tomu až tak úplně není. Součástí služby digitální kabelové televize je zároveň analogová služba KLASIK nebo MINI (u služby STARTER). Zákazník si může nechat rozbočit TV signál do dalšího televizního přijímače, videa nebo DVD rekordéru. Digitální přijímač a jím nabízených digitálních a analogových 63 programů využije např. v obývacím pokoji u „rodinné“ televize a v dalším pokoji může nezávisle vybírat z 10 programů MINI nebo z přibližně 40 programů nabídky KLASIK. Nespokojí-li se s tím, pak v portfoliu našich služeb nabízíme také možnost zapůjčení druhého set-top boxu za cenu 200 Kč měsíčně. Výhodnější podmínky pronájmu druhého boxu zatím nabízíme klientům nejvyšší služby SUPREME, která zahrnuje všechny televizní a rozhlasové programy včetně 5 prémiových filmových programů. Takže shrnuto: na rozdíl od běžného digitálního vysílání umožňuje kabelová síť mix analogového a digitálního vysílání, který je v tomto směru pro diváka výhodný.

Do kdy bude zachována analogová nabídka TV a R programů Karnevalu a UPC?
Dokud o ně bude zájem. Žádný přesný termín není předem dán…

Kdy zanikne značka Karneval?
Předpokládám, že v září tohoto roku.

Jaké jsou pro kabelovou přípojku maxima - co se týče přenosu dat – downstreamu/upstreamu internetu?
Aktuálně se jedná o maxima přes 30 MBIT v obou směrech, ale v závislosti na použité technologie mohou být (a budou) vyšší. To celé není o technických možnostech, ale o poptávce.

Satelitní televize UPC Direct

Začátkem letošního roku jste přislíbil balíček rozhlasových stanic pro zákazníky UPC Direct v České republice. Kdy se této novinky zákazníci dočkají?
Mohu jen říci, že se opravdu dočkají. UPC Direct je mezinárodní služba a tuto otázku řeší její centrála v Budapešti pro celou střední Evropu. V této chvíli zajišťují licenční nároky v dalších zúčastněných zemích. Z našeho – tedy českého - pohledu jsme technicky připraveni a čekáme na další vývoj.

V minulých týdnech začala UPC Česká republika nabízet pre-paid karty (předplacené karty) na ½ roku. Jaké má UPC v tomto směru plány? Kdy budou „předplacenky“ dostupné i u jiných prodejců?
Zatím jde o omezený pilotní projekt, který by měl probíhat asi do poloviny srpna. Pokud jej vyhodnotíme jako úspěšný, plánujeme rozšíření prodeje v dohodě s dalšími výrobci boxů. V září by již mělo být vše zřejmé.

Mohou si uživatelé pre-paid karet objednat i prémiové kanály? Jakým způsobem?
Ano, ke každé kartě je přibalen informační materiál, který uživatele informuje o způsobu aktivace a o možnosti přiobjednání dalších TV kanálů. Vše je možné realizovat telefonicky na aktivační lince UPC Direct.

Podobně jako u kabelové digitální televize mají satelitní diváci problém v tom, že nemohou v jeden okamžik přijímat více programů v rámci jedné domácnosti. Uvažujete o nějakém řešení? Třeba dvoutunerových set-top-boxech?
U UPC Direct nabízíme řešení v rámci jedné z několika kampaní „druhých boxů“. Druhý box nabízíme jak současným zákazníkům UPC Direct, tak i zákazníkům kabelové televize.

Častým přáním satelitních diváků v Česku je přijímat také slovenské programy. Uvažujete o tom, že byste zákazníkům nabídli například STV1 (Jednotka) a naopak klientům ze Slovenska programy české – ČT?
Jde o známý problém autorských práv, který byl v minulosti i na Parabole několikrát popsán. A žádný nový vývoj nenastal.

Hitem poslední doby je vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Jak se na tuto možnost UPC připravuje? Nabídnete ji v kabelu (DVB-C) i na satelitu?
Testujeme nový PVR box, který je vybaven pro HD příjem a bude možné ho využít jak pro digitální kabelové tak satelitní vysílání.

O jaké HD programy se bude jednat?
Zatím nemohu být konkrétní.



V listopadu loňského roku UPC ČR obvinila konkurenčního provozovatele satelitní platformy Digi TV z krádeže satelitního signálu TV Nova, který na družici dopravujete na vlastní náklady. Oznámili jste, že podniknete patřičné právní kroky proti provozovateli. Jak celá kauza dopadla?
Jak už bylo řečeno, jsou oblasti, kde informujeme pouze o výsledcích.

Na jaké další programy se mohou těšit abonenti UPC Direct? Jaké další programy připravujete?
Opět nemohu předbíhat výsledky dlouhodobých jednání. Ale platí, že UPC Direct bude stále v oblasti programové nabídky ta nejatraktivnější televizní služba.

Uvažujete o možnosti nabízení internetu ze satelitu?
Průběžně tuto alternativu sledujeme. A průběžně zjišťujeme, že jakkoliv je atraktivní, prozatím se nevejde do takového ekonomického modelu, který by nepřesáhl finanční možnosti odpovídajícího počtu zájemců.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články