Quantcast

Media Vision: MPEG-4 je cestou pro rozšíření programů

| Tisk

logo Martin Janků, majitel firmy Media Vision, v nedělním rozhovoru pro server parabola.cz přibližuje jednání s distributory dekódovacích karet, popisuje plány s testováním v kompresním formátu MPEG-4 na CS LINKu a rozšíření TV a R nabídky satelitní sítě.

O firmě Media Vision se čtenáři poprvé dočetli v souvislosti se vstupem nových placených programů do satelitní sítě CS LINK. Můžete našim čtenářům firmu představit?

Cílem Media Vision jako držitele ochranné známky CS Link je provozovat převzaté satelitní vysílání. S ohledem na další rozvoj digitalizace televizního vysílání se bude stále více zaměřovat i na propagaci digitálního televizního vysílání a vytváření vlastních produktů. Cílem není konkurovat stávajícím dvěma placeným satelitním platformám, ale především využit výklenku na trhu a rozšířit ho i do dalších vysílacích systémů. Media Vision je tady pro každého a ne jen pro někoho. Jejím zájmem je přispět k rychlejší digitalizaci televizního vysílání, která přinese větší výběr pro naše televizní diváky a efektivitu pro provozovatele vysílání a dodavatele.

V únoru došlo k převodu obchodního podílu z GES Media Asset na Vás. Vlastník Primy z projektu placené televize ale vycouval. Měl Media Vision a původní vlastník jiné představy o pay-tv?

Původní majitel firmy zřejmě přehodnotil své tehdejší plány, ovšem to by byla spíše otázka pro něj.

Stále jste spojován s firmou TRADE and TECHNOLOGY (TaT). Ještě v této firmě (či pro tuto firmu) pracujete?

Ne, firmu TRADE and TECHNOLOGY jsem před časem opustil.

Ivo Višinka, výkonný ředitel TaT, v nedávném rozhovoru pro server parabola.cz Media Vision obvinil z průtahů ohledně jednání o připojení programů HBO a dalších na karty tohoto distributora. Proč zákazníci TaT na placené programy déle čekali?

Jednání s TaT byla delší než s Gitalem proto, že TaT byla výrazně méně přístupnější dohodě o navržených podmínkách. Museli jsme dlouho hledat kompromis přijatelný pro obě strany, nakonec se nám to podařilo, čehož výsledkem je dostupnost programu HBO i na kartách společnosti TaT. Netrpělivě nyní čekáme na to, až TaT bude informovat o programu HBO své stávající zákazníky, kteří, pokud nesledují internet, o možnosti příjmu programu HBO na své kartě s největší pravděpodobností nevědí.

Zvýhodňuje Media Vision některého z distributorů při sjednávání podmínek ohledně zařazení placených programů?

Ne, to si nemůžeme ani nechceme dovolit. Každý z distributorů karet má pro nás své výhody a nevýhody a byli bychom sami proti sobě, kdybychom se spoléhali na výhody jen jednoho z nich.

Firma Media Vision na podzim loňského roku příslíbila zařazení blíže nespecifikovaného kanálu s dokumentárními filmy. Kdy se jej diváci dočkají a o který program se bude jednat?

Na podzim loňského roku firmu vlastnili a řídili jiní lidé, kteří měli své plány a záměry. My postupujeme možná více konzervativněji, rozhodli jsme se počkat na výsledky programu HBO a posléze rozhodnout o dalším rozšíření programové nabídky.

Během několika týdnů se v satelitní síti CS LINK objeví další nový program – PUBLIC TV. Program by měl být částečně kódován. Jste na tento technický požadavek připraveni?

Kódování programů zajišťují firmy Gital a TaT (abecedně), věřím, že přidání dalšího programu pro ně nebude nejmenší problém.

Jakých dalších programů se vedle PUBLIC TV dočkají diváci?

K přidání dalších programů do nabídky CS Link může dojít v principu ze dvou důvodů. Jednak na základě iniciativy případného nového držitele licence nebo registrace, což je věc, kterou můžeme ovlivnit jen velmi okrajově, a jednak našim vlastním přičiněním. Hledáme proto možnosti, jak nabídku programů projektu CS Link rozšířit, přičemž způsobů, jak to provést, existuje několik. Je třeba si uvědomit, že vysílání televizního programu ze satelitu s sebou nese nutnost zavázat se na období v řádu několika let za distribuci programu platit a samozřejmě na stejnou dobu si zajistit zdroj příjmů. Jedna z možností financování vysílání je z rozpočtu provozovatele programu, druhá varianta počítá s příjmy z prodeje placených programů. Odhadnout zájem diváků platit (ve smyslu kolik a za jaký program) je jedním z našich nejobtížnějších úkolů.

Ze všech CZ satelitních platforem má CS LINK jako jediný nabídku rozhlasových programů. V paketu jsou ale jen stanice Českého rozhlasu a Proglas. Uvažujete o přidání dalších stanic – například české komerční celoplošné či regionální?

Tady platí totéž, co u televizních programů – musí se najít způsob, jak satelitní vysílání zaplatit. Nedovedu si představit, že bychom provozovali placený rozhlasový program, jinými slovy, jsem si jistý, že bychom těžko hledali stanici, za jejíž příjem by byl dostatečný počet diváků ochoten zaplatit. Takže přidání rozhlasové stanice je možné, ovšem pokud bude vysílat FTA a jeho vysílání bude hradit vhodný investor.

Media Vision včera oznámil, že hodlá otestovat kompresní formát MPEG-4 v satelitní platformě CS LINK. Kdy budou testy spuštěny a jak dlouho potrvají?

Testy by měly proběhnout na podzim letošního roku, délka jejich trvání se bude pohybovat v řádu týdnů.

Co budete na kanále v MPEG-4 vysílat? Půjde o SD či HD testy?

Půjde o testy v SD i HD.

MPEG-4 je pro mnohé diváky nový strašák – obava z něčeho nového kvůli čemu by si měli pořídit nový set top box. Co byste našim čtenářům nyní doporučil? Měli by volit „klasický“ set top box s podporou DVB-S/MPEG-2 nebo zvolit přístroj „nové generace“ s podporou i DVB-S2 s MPEG-4?

MPEG-4 je cestou ke snížení nákladů či zvýšení počtu programů. Všem účastníkům, tzn. vysílatelům i divákům, přinese výhody. Jistě, cena DVB-S2 MPEG-4 boxu je dnes poměrně vysoká, ale očekáváme její výrazný pokles v několika příštích letech. Když se podíváte do prodejen elektro, už také zřejmě najdete více televizních přijímačů HD ready než standardních CRT. Také se bude podíl vysílání v MPEG-4 zvyšovat na úkor „starého“ DVB-S MPEG-2.

Bude CS LINK vysílat nadále v DVB-S/MPEG-2 nebo uvažujete o přechodu některých/všech programů na DVB-S2, příp. DVB-S/MPEG-4?

Přechod programů CS Linku na DVB-S2 v nejbližších letech neočekáváme. Dokážeme si představit, že tuto „průkopnickou“ práci udělají nové stanice.

Příjem v DVB-S/MPEG-4 mohou zajistit externí moduly firmy Neotion. Jaké máte s těmito moduly zkušenosti a myslíte si, že by mohly být alternativou před koupí nového přístroje s podporou DVB-S2, který má již integrovanou podporu MPEG-4?

Ano, moduly Neotion jsou řešením. Mají však jednu nevýhodu, nemají integrovaný kódovací systém Cryptoworks, pro příjem kódovaných programů by tak teoreticky byl potřeba settop box se dvěma CI sloty. Praktické ověření je jedním z cílů našeho podzimního testování.



Některé stanice CS LINKu (všechny vyjma ČT a Primy) se stále vysílají bez elektronického programového průvodce (EPG). Plánujete vysílat data i u zbývajících stanic?

Ano, rádi bychom nalezli technické a obchodní uspořádání, které by umožnilo vysílání EPG i pro další stanice.

Firma Media Vision nedávno zahájila spolupráci s dalšími operátory. Co to bude znamenat pro satelitní diváky?

Spolupráce na poli projektů IPTV a DVB-C pro nás znamená potenciál rozšíření „dosahu“ našich služeb i pro ty uživatele, kteří z nějakého důvodu nemají či nechtějí možnost příjmu programů ze satelitu. Pro satelitní diváky se nic nemění, mohou nám jen držet palce, aby se z těchto našich nesatelitních aktivit „urodilo“ něco pozitivního i pro ně.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články