Quantcast

Sasko spustilo DVB-T, Češi ladí signály ze zahraničí

| Tisk

Bydlíte v severních Čechách a máte od konce července problémy s příjmem analogové pozemní televize? Pravděpodobně jste na vlastní kůži pocítili, že Německo výrazně pokročilo v přechodu na digitální pozemní vysílání (označované zkratkou DVB-T). Sasko spustilo nedaleko českých hranic DVB-T multiplexy. Využívají nejen původní analogové kmitočty ale také frekvence zcela nové, které v příhraničních oblastech ruší české dokrývače a převaděče. S mírným odstupem se server parabola.cz vrací k této problematice a popisuje vlastní zkušenosti s příjmem německých multiplexů.

DVB-T v Sasku

Středoněmecká oblast, do které Sasko patří, začala digitalizovat v prosinci 2005 uvedením do provozu několika vysílačů a multiplexů ve městech Erfurt a Weimar (Výmar) ve spolkové zemi Durynsko a Halle a Leipzig (Lipsko) v Sasku. Další fáze digitalizace pokračovala až po více než 1,5 roce - letos. Dne 23. července 2007 v 6:00 hodin ráno bylo spuštěno digitální vysílání z dalších vysílačů: Chemnitz - Geyer, Chemnitz - Reichenhain, Schóneck, Dresden - Wachwitz, Löbau a Gera.

Tento region přechod na digitální vysílání dokončí 9. října 2007, kdy odstartuje DVB-T z měst Magdeburg, Brocken a Wittenberg.

Programová nabídka

V provozu jsou tři multiplexy vysílané ze šesti stanovišť. Ve všech případech se jedná o veřejnoprávní multiplexy, privátní televize se přechodu na digitální pozemní vysílání neúčastní (je to pro ně příliš nákladné). Multiplex č.1 obsahuje programy známé ze satelitní nabídky ARD Digital - Das Erste, arte, Phoenix a Eins Festival, v muxu č.2 najdeme stanice ze satelitní platformy ZDF Vision - ZDF, 3sat a kombinovaný kanál KiKa a ZDF doku (KiKa vysílá od 6:00 do 21:00 hodiny, ve zbývajícím čase zde najdeme ZDF doku). Třetí paket obsahuje regionální kanály mdr, rbb, WDR, BR/HR (podle oblasti). Celkem je tak zde k dispozici 12 programů, které se vysílají na 11 programových pozicích.

V multiplexu ZDF přibude během podzimu další program - ZDFinfokanal a nahradí dosavadní MHP aplikace, které je možné využívat pouze na set top boxech s podporou MHP. Tyto přijímače jsou v porovnání se set top boxy se základním vybavením podstatně dražší a logicky se tedy předpokládá, že využití služby ZDF digitext najde minimální uplatnění.

▲ tab č. 1: Multiplexy v Sasku
Kanál
Kmitočet v MHz
25
506
39
618
22
482
36
594
Programy Das Erste, arte, Phoenix, Eins Festival ZDF, 3sat, ZDFdoku/KiKa
Umístění,
výkon,
polarizace
Chemnitz-Geyer
50 kW
vertikální

Chemnitz-Reichenhain
20 kW
vertikální

Schöneck
50 kW
vertikální
Dresden-Wachwitz
100 kW
vertikální

Löbau
50 kW
vertikální
Chemnitz-Geyer
50 kW
vertikální

Chemnitz-Reichenhain
5 kW
vertikální

Schöneck
50 kW
vertikální
Dresden-Wachwitz
100 kW
vertikální

Löbau
50 kW
vertikální
Modulace
FEC
ochranný interval
Kapacita [Mbit/s]
64 QAM
2/3
1/4
19,91
64 QAM
2/3
1/4
19,91
64 QAM
2/3
1/4
13,27
64 QAM
2/3
1/4
13,27

▲ tab č. 2: Multiplexy v Sasku
Kanál
Kmitočet v MHz
27
522
29
538
32
562
Programy mdr, rbb, WDR, BR
Umístění,
výkon,
polarizace
Löbau
50 kW
vertikální
Dresden-Wachwitz
100 kW
vertikální
Chemnitz-Geyer
50 kW
vertikální

Chemnitz-Reichenhain
20 kW
vertikální

Schöneck
50 kW
vertikální
Modulace
FEC
ochranný interval
Kapacita [Mbit/s]
64 QAM
2/3
1/4
19,91
64 QAM
2/3
1/4
19,91
64 QAM
2/3
1/4
19,91

▲ tab č. 3: Multiplexy v Sasku
Kanál
Kmitočet v MHz
25
506
22
482
27
522
Programy Das Erste, arte, Phoenix, Eins Festival ZDF, 3sat, ZDFdoku/KiKa mdr, rbb, WDR, HR
Umístění,
výkon,
polarizace
Gera-Roschütz
50 kW
vertikální
Gera-Roschütz
50 kW
vertikální
Gera-Roschütz
50 kW
vertikální
Modulace
FEC
ochranný interval
Kapacita [Mbit/s]
64 QAM
2/3
1/4
19,91
64 QAM
2/3
1/4
19,91
64 QAM
2/3
1/4
19,91

Pokrytí DVB-T Německa


Pokrytí Německa digitálním pozemním signálem popisuje výše uvedená mapa. Pro neznalé německého jazyka ještě vysvětlivky: Oranžové plochy označují oblasti s DVB-T multiplexy, oranžově šrafované jsou místa s pokrytím veřejnoprávních muxů. Světle modrá označuje oblasti, kde budou ještě letos spuštěny veřejnoprávní multiplexy.

Snahou veřejnoprávních televizí ARD a ZDF je do konce roku 2008 pokrýt signálem DVB-T muxů 90 procent německého území.

Mapa jasně dokazuje, že Německo - v porovnání s Českem - postupuje v přechodu na digitální vysílání mílovými kroky (Německo začalo odpojovat analogové vysílače v roce 2003 v Berlíně). Může za to především fakt, že pozemní vysílání sleduje v Německu malá část obyvatel. Většina tamních diváků přijímá TV a R programy ze satelitu či z kabelových sítí.

Po spuštění digitálního vysílání v Sasku se výrazně zlepšilo pokrytí DVB-T signálem nejenom německé území, ale také české - od severních Čechh až po ašský výběžek. Digitální vysílače používají velké výkony (20 kW až 100 kW), takže reálný příjem může být v ČR i daleko od hranic s Německem. Jistou výhodou je skutečnost, že německé digitální vysílače používají vertikální polarizaci a to umožňuje "odladit" některé slabší domácí vysílače.

Rušení našich převaděčů DVB-T z Německa

Díky liknavosti České televize (ČT) přišla řada koncesionářů v severních Čechách a v ašském výběžku o kvalitní příjem programů ČT. Problém s rušením se týká také TV Nova. O startu digitálního vysílání u našich sousedů se vědělo předem a veřejnoprávní médium mohlo zhoršení příjmu předpokládat. Vše se řeší až nyní.

Indikace rušeníCo je rušeno
NOVA - Aš HájATV K32 sekundár
NOVA - KopaninyATV K10 primár (ZCAS32)
ČT1 - Kamenický ŠenovATV K39 sekundár
NOVA - Kamenický ŠenovATV K28 primár (ZCPRY36)
NOVA - PryskATV K36 sekundár
Velký Šenov 36ATV K36 sekundár
ČT1 - Kraslice SněžnáATV K22 sekundár
ČT1 - Aš HájATV K22 sekundár
ČT1 - StříbrnáATV K27 primár (ZCKRA22)

Zkušenosti s příjmem

Na Jičínsku, kde se pohybuji, se analogové TV signály z Německa přijímaly spíše sporadicky a tak mne osobně zajímalo, zda bude možné naladit digitální pozemní vysílání (DVB-T) z Německa - zda existuje vůbec nějaká šance zde něco zachytit. Výsledky z terénu mne velmi překvapily.

Rozhodl jsem se, že nebudu nesahat na fixní směrovou anténu na DVB-T z Prahy, a raději vyzkouším příjem v terénu - v okolí města. Počasí navíc v minulých dnech bylo pro testy jako stvořené. Na cesty jsem si vzal notebook, mobilní DVB-T přijímač na USB včetně pokojové antény (bez zesilovače) a jelo se testovat.



Testování a hledání DVB-T multiplexů na Jičínsku (výpadovka na Mladou Boleslav) bylo pro mne jedním velkým dobrodružstvím - nevěděl jsem, na který kanál se mám při testování zaměřit a na kterém spíše očekávat signál. Z praktických testů jsem zjistil, že nejlépe se přijímá K27, který je v okolí "čistý" - neruší jej žádný analogový vysílač či převaděč. V paketu jsem našel regionální programy ARD (viz. tabulka č.2). Při nalezení nejsilnějšího signálu na K27 se mi podařilo naladit i mux na K36 s paketem programů ZDF. Třetí paket (K39) se mi v terénu nepodařilo zachytit a to zřejmě z důvodu rušení analogovým vysílačem z Prahy - Strahova. Pokud bych měl na cestě i směrovou anténu, naladil bych zřejmě i tento paket.

Úspěšné nalezení německých multiplexů je především zajímavé ze dvou důvodů - nebyla použita žádná výkonná anténa a ani žádný zesilovač a proto očekávám, že německé signály je možné v ideálních podmínkách přijímat i daleko od vysílačů. Samozřejmě za předpokladu, že v místě příjmu není na příslušných kanálech vysílač či převaděč.

Místo, kde byl proveden test, je zajímavé i z jiného důvodu: Na stejnou anténu jsem zachytil vše, co je v digitálu k dispozici - pražské multiplexy i Bukovou horu.

Odkazy

Problematice přechodu na digitální pozemní vysílání v Německu se věnuje oficiální portál ueberallfernsehen.de, který je jakýmsi rozcestníkem na další servery, které se věnují digitalizaci v jednotlivých regionech. Martin Vyleťal
parabola.cz
5.8.2007





Reklama




Vybrané články