Quantcast

Parabolu na střechu? Není nutno...

| Tisk

Když se bavíte s kýmkoliv, kdo jen trochu přičichnul k satelitní technice, každý vám poví, že základem je parabola – talíř – a dobrém místě, odkud uvidí na satelity. Po dlouhou dobu známe toto přijímací zařízení jako skutečnou parabolickou odrazovou plochu kulovitého či vejčitého tvaru, která směruje signál do jediného bodu, ve kterém se nachází LNB – konvertor. Většina z nás chápe, proč tomu tak je, bereme to jako nezbytnost nebo dokonce nutné zlo. Známe také, že mnozí vlastníci nemovitostí, ať už soukromí, družstevní či státní, nedovolují nadšeným fandům montovat si tyto, dům hyzdící monstra, většinou z důvodů estetických.

Také někteří běžní uživatelé se zastavují nad různými tvary, barvami, s nelibostí koukají na vyčnívající LNB a raději na své krásné a upravené domy nakonec paraboly nemontují a sami se šidí o nevšední zážitky.

Změnit celé povědomí o vzhledu, estetičnosti a přitom účelnosti přijímacích antén satelitního vysílání se pokusila firma SELFAST, jejíž výrobky dováží do České republiky firma SAPRO. Jde o vskutku převratnou myšlenku v pojetí přijímací antény satelitního vysílání – anténa H10D.

Již vlastní krabice zanese do vašich myslí zmatek, zdali vůbec se do takové krabice o rozměrech 60 x 40 x 20 cm dá vměstnat něco, co zachytí signály z vesmíru.




Samotný obal už mnohému napoví, první pohled upoutá elegantní bílá krabička, ve které se skrývá vše potřebné – anténa o velikosti 46 x 26 x 7 cm se ziskem 33 dB a universální LNB pro příjem Ku-band satelitů v obou polarizacích. Uvnitř pak najdete úplně všechno, co pro instalaci potřebujete. Anténa se dá připevnit na již hotové držáky, balení však obsahuje i držáky nové pro montáž na stožáry horizontální i vertikální. Navíc její barva, elegance a hlavně tvar nijak nenarušuje řád jakékoliv budovy, a když už se nedá skrýt někde na balkón či pod parapet, s klidem můžete správcům tvrdit, že to není satelit, fantazii se meze nekladou. Proto mnohdy může odpadnout nepříjemné žádání domovní správy o povolení k montáži a je-li to nutné, pak se domnívám, že s tímto tvarem a velikostí nemůže mít nikdo problémy…




Nechybí ani šrouby a klíč na dotahování a podrobný návod na instalaci. Návod je přehledný (anglický, německý, francouzský), graficky dobře vyvedený a krok za krokem vysvětluje, jak postupovat při skládání, montáži a nastavování ve vámi zvolené poloze. Součástí je i vysvětlení základních pojmů nastavování antény i příklady stupňů pro nejpoužívanější družice a evropská města. Na všech dílech jsou pak dobře viditelné, čitelné a použitelné stupnice, pomocí kterých jsem byl schopen nastavit anténu za 5 minut a okamžitě jsem mohl přijímat družici Astra 19,2E. Anténu však není nutno používat pouze stacionárně, jak se vidět na spodních obrázcích, stačí mít vodorovnou podložku a výhled na jižní oblohu a ze základních prvků montáže antény vznikne malý stojánek, který bez problémů anténu udrží a lehce se s ní dá natáčet vlevo – vpravo, abychom nalezli družici, pro kterou máme nastaven náklon a elevaci. Po jednom pevném nastavení pak již lze anténu libovolně přenášet a převážet, je skladná a lehká a nezabírá moc místa, její nastavení při znalosti jihu (viz Skaut či Pionýr ) je pak dílem několika sekund.












Anténa byla plně funkční během pár minut, její tvary i výrobní technologie zaručují její parametry ve všem evropských povětrnostních podmínkách a díky její velikosti i eleganci se jistě uplatní všude tam, kam paraboly klasické konstrukce nesmějí. Nejsem si jistý, zda-li by se dala použít i na motor, výrobce doporučuje raději pevné nastavení pro jednu družici.
Doporučuji ji všem, kteří mají problémy s umístěním talířů na střechu či dům nebo těm, kteří chtějí sledovat satelit a přitom vybavit svůj dům elegantním, ale účelným prvkem vnější antény.

Za zapůjčení děkuji dovozci firmě SAPRO .

Exklusivně pro Parabolu.cz

K.S. Ječný





Reklama




Vybrané články