Quantcast

Tooway - obousměrný satelitní internet od Eutelsatu

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat spolu se společností ViaSat Inc. představil na veletrhu spotřební elektroniky IFA 2007 v Berlíně obousměrný internet ze satelitu. Službu začne společnost nabízet od konce září v Německu a do konce roku i ve vybraných zemí Evropy.

Tooway je nová nabídka připojení k rychlému internetu a je určena především pro domácnosti, které doposud využívají pomalé a nekvalitní připojení k internetu. Tooway přinese výhodný poměr cena/výkon pro zákazníky v řadě zemí Evropy.

Tooway bude využívat kapacitu v Ka pásmu satelitu Eutelsat Hot Bird 6 na pozici 13°E a také transpondérovou kapacitu v Ku pásmu na družici Eurobird 3 (33°E). Ka a Ku band hubs s příslušným vybavením dodá společnost ViaSat, která je pověřena a připravena na poskytování služby z uplinku SkyPar v Turíně v Itálii.

Ceny a rychlosti

Tři různé služby budou zpočátku v Ka a Ku pásmu uvedených satelitů nabízet maximální rychlost pro stahování (downlink) o rychlosti 2048 kbps a maximální rychlost pro posílání požadavků (uplink) bude 384 kbps. Ceny služby a hardware stanoví místní autorizovaný poskytovatel služby Tooway. Prvními poskytovateli služby budou v Německu společnosti Schott a Teles. Za nejnižší rychlost (512 kbps download/100 kbps upload) a závazku na 24 měsíců zaplatí zákazník 30 euro měsíčně. Za rychlejší internet (1024kbps/128kbps) zákazník zaplatí cca 40 euro měsíčně a za nejrychlejší (2048 kbps/156 kbps) zaplatí cca 90 euro měsíčně. Bez závazku jsou ceny o 10 euro měsíčně vyšší.

Na službě Tooway spolupracuje Eutelsat, přední evropský satelitní operátor s přidruženou broadbandovou službou Skylogic a ViaSatem, světovým leaderem v satelitním broadbandu a výrobce inovovaných satelitních sítí. Tooway bude satelit využívat pro upstream i downstream a vyrovná se rychlostí i cenou pozemním řešením přístupu k rychlému internetu. Místní distributoři mohou rozšířit své služby o triple play balíčky s IPTV a VoIP.

Tooway je založen na ověřené broadbandové satelitní službě ViaSatu SurfBeam® DOCSIS®, která se používá v Severní Americe, kde má již přes 250 tisíc zákazníků.

Systém ve velké míře využívá otevřené standardy a to umožňuje dramaticky snížit cenu pro koncové terminály a služby přes široce využívaný otevřený standard DOCSIS 1.1. Pro přizpůsobení standardu na satelitu, Viasat vyvinula satelitní interface, který je integrován do terminálových systémů.



Pro Tooway bude potřeba venkovní přijímací i vysílací jednotka (ODU) a vnitřní (IDU). ODU se skládá z 67 cm antény pro příjem Ka pásma nebo 96 cm paraboly pro příjem služby z Ku pásma. Ku bandové řešení obsahuje nízkošumový konvertor LNB, který je schopný přijímat data až o rychlosti 4 Mbps. Je také vybaven výkonným 2 W zesilovačem pro přenos dat na satelit až o rychlosti 1 Mbps.

Tooway bude na pozici 13°E atraktivní kombinací přenosu TV a R programů v Ku pásmu a přístupu k rychlému internetu v Ka pásmu. V roce 2010 chce Eutelsat spolu s ViaSatem službu posílit o další kapacitu na 13°E. Do té doby budou na této pozici uvedeny nové satelity Hot Bird 9 a Hot Bird 10. A očekává se, že umožní další navýšení rychlosti internetu ze satelitu.

Velký potenciál pro Tooway

Tržní potenciál pro Tooway v Evropě je velký jako digitální vysílání. Podle Federálního ministerstva pro ekonomiku a technologie nemá více než 1 milión německých domácností přístup k širokopásmovému internetu. Analytici očekávají, že v roce 2010 nebude 6 miliónu (3,5%) ze 170 miliónu domácností v západní Evropě v dosahu pozemního přístupu k rychlému internetu. Čísla jsou mnohem vyšší ve východní Evropě, kde 8 miliónu (11,8 procenta) z 67,6 miliónu nebudou mít v dosahu rychlý internet. V Turecku to bude 3,5 miliónu z 20,5 mil. domácností.

aktualizováno.

redakce





Reklama




Vybrané články