Quantcast

Digitalizace na Domažlicku: Úspěchy České televize

| Tisk

logo Kampaň České televize k digitalizaci na Domažlicku výraznou měrou přispěla k rozsáhlé informovanosti místních – 92 % procent domácností v regionu mělo o ukončení analogového pozemního vysílání dostatek informací a 99 % domácností má po vypnutí analogového vysílače na Vraním vrchu zabezpečený příjem českých programů.

Pilotní projekt české digitalizace byl úspěšně dokončen. Domažlicko se stalo historicky prvním regionem v České republice, kde bylo ukončeno analogové pozemní vysílání. Stalo se tak o půlnoci z pátku 31. srpna na sobotu 1. září 2007. Vysílač na Vraním vrchu tak šíří již jen digitální zemské vysílání DVB-T. Jeho zahájení se datuje na 1. listopad 2006.

Právě od podzimu roku 2006 začala Česká televize věnovat mimořádné úsilí i finanční prostředky informační kampani na Domažlicku. Obyvatelům lokality se snažila zodpovídat základní i složitější otázky spojené s přechodem z analogového na digitální vysílání, a to prostřednictvím veškerých dostupných komunikačních kanálů. Využit byl samozřejmě prostor ve vysílání ČT, ať už formou speciálního symbolu (piktogramu) či regionálně odpojovaných i celoplošně vysílaných spotů, aktuální informace byly zařazovány do zpravodajství, tématu se věnovaly také úzce zaměřené magazíny a pomocí takzvaného cross-proma i široké spektrum dalších pořadů. Digitalizaci vyhradil pravidelnou rubriku rovněž nový časopis České televize, týdeník ČT+. Veřejnoprávní médium dále navázalo spolupráci s regionálním tiskem a s dalšími lokálními i celostátními médii. Nezapomnělo se však ani na přímý kontakt, ČT uspořádala tři speciální akce přímo v centru dotčeného regionu, tedy v Domažlicích. U příležitosti zahájení digitálního zemského vysílání z Vraního vrchu se nejprve odborníci České televize setkali s občany při veřejné rozpravě. Následoval seminář pro prodejce spotřební elektroniky a zástupce servisních organizací, který poskytnul nedocenitelnou zpětnou vazbu přímo od specialistů denně řešících požadavky svých zákazníků – diváků. Krátce před ukončením analogového pozemního vysílání se na Městském úřadu Domažlice uskutečnila diskuze se zastupiteli města a starosty okolních obcí, kde Česká televize získala aktuální poznatky o tom, jak digitalizaci vnímá místní samospráva.

Systematická, komplexní, odborně vedená a srozumitelně prezentovaná informační kampaň České televize se podstatnou měrou zasadila o úspěšný přechod z analogového na digitální vysílání na Domažlicku.

Česká televize dbá spokojenosti svých diváků, proto pečlivě sleduje situaci v regionu i po vypnutí analogového pozemního vysílání z Vraního vrchu. STEM a STEM/MARK uskutečnil ve dnech 3. až 4. září 2007 pro ČT exkluzivní bleskový průzkum.

Z jeho výsledků vyplývá, že naprostá většina obyvatel Domažlicka, konkrétně 92 % domácností, získala dostatek informací o vypnutí analogového pozemního vysílání.

Nad očekávání vysoký je rovněž podíl domácností, které již mají zabezpečený příjem českých programů – je jich 99 %, tedy drtivá většina.



Informační kampaň vedla k rozhodnutí o způsobu, jakým zajistit příjem televizního vysílání, asi u třetiny (32 %) domácností na Domažlicku. Nejčastěji uvádí vliv kampaně respondenti z těch domácností, které si zakoupily set-top-box (55 % z nich).

Oproti republikovému průměru, kdy je až 70 % diváků závislých na příjmu analogového pozemního vysílání, došlo na Domažlicku k dalšímu navýšení preference satelitního příjmu. Set-top-box pro zemské digitální vysílání využívá nyní 36 % domácností a integrovaný digitální televizor 4 % z nich. Satelitní příjem zvolilo 32 % domácností v domažlickém regionu.

Přehlédnout nelze ani zhruba pětinu domácností na Domažlicku (21 %), která využila příležitost oddálit přechod na digitální vysílání. Některým divákům totiž stačilo nasměrovat svou anténu na jiný pozemní vysílač, odkud je nadále šířen analogový signál. Jeho rozeznání bylo umožněno prostřednictvím speciálního symbolu (piktogramu), který byl vložen pouze do nyní již ukončeného analogového vysílání kanálů ČT1 a ČT2 z vysílače na Vraním vrchu.

Úspěšným završením pilotního projektu české digitalizace na Domažlicku deklarovala Česká televize svou všestrannou připravenost pokračovat v přechodu z analogového na digitální vysílání i v dalších regionech České republiky. Následující kroky jsou ovšem závislé na legislativních změnách, které aktuálně projednává Vláda ČR. Česká televize věří, že budou konečně vytvořeny takové podmínky, aby mohla nabídnout všechny čtyři své kanály prostřednictvím digitálního zemského vysílání divákům v celé zemi v co možná nejkratší době.

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články