Quantcast

TV Nova v HD testuje v síti Czech Digital Group

| Tisk

ilustrační obrázek Společnost Czech Digital Group (CDG) rozšířila svůj DVB-T experiment o HD vysílání české komerční TV Nova. Server parabola.cz o tom informoval Jiří Rajdus, manažer projektu firmy Czech Digital Group.

"Testovací vysílání TV Nova v MPEG-4/HD bylo spuštěno mezi 10. a 11. hodinou," řekl serveru parabola.cz Jiří Rajdus. "Vysíláme zatím zkušebně ze zapůjčených kodérů na MPEG-4," dodal J. Rajdus. Vysílání ve vysokém rozlišení bude další možností otestování kvality při různých velikostech datového toku. "V současné době má TV Nova v HD kapacitu 10,5 Mbit/s včetně zvuku", přiblížil serveru parabola.cz Jiří Rajdus.

Parametry DVB-T paketu Czech Digital Group:
TV kanál: 46 (674 MHz)
Šířka pásma: 8 MHz
Vysílací mód: 8k
Ochranný interval: 1/16
Kódový poměr: 2/3
Konstelace: 64QAM
Hierarchický mód: ne-hierarchický
Celková bitová rychlost: 23,42 MBps



Testovací vysílání TV Nova v high-defition TV může přijímat jen velmi omezený počet diváků. Omezení jsou technického rázu - nejenom pokrytím signálu DVB-T sítě CDG ale i HD formátem. Pro příjem je totiž nutný terestrický HD set top box, který není běžnou součástí nabídky na českém trhu (existují ale firmy, které mají první HD přístoje ve svém sortimentu). Důvodem je především skutečnost, že v tomto formátu MPEG-4/HD se v Česku zatím řádně nevysílá (v DVB-T síti O2 testuje ČT1 v HD. Jedná se ale o konverzi z SD do HD signálu).

Společnost Czech Digital Group je jedním z držitelů oprávnění na provoz DVB-T multiplexu. Firma v současné době vysílá řádně program Prima TV a ostatní stanice ve formě testů (Óčko, TV Noe, Public TV, TV Nova HD a Rádio Proglas). CDG vysílá zatím v Praze a okolí na K46.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články