Quantcast

CS Link přešel na Astru 1E. Zlepšilo se pokrytí

| Tisk

logo Česká satelitní distribuční a DTH platforma CS Link dnes ráno změnila satelit. Druhý transpondér této služby dnes přesně v 5 hodin a 20 minut přešel ze satelitu Astra 1D na novější telekomunikační družici Astra 1E, která byla pro tyto účely uvolněna z původní pozice 19,2°E, kde ještě nedávno zajišťovala distribuci televizních a rádiových programů v analogovém a digitálním přenosu.

Přesun paketu CS Link z 1D na 1E neznamenal zásadní změnu pro individuální diváky a dále pro kabelové a satelitní platformy, které využívají signály programů CS Linku na kmitočtu 11,992 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/MPEG-2. Všechny technické parametry služby byly zachovány.

Transfer CS Linku na Astru 1E přinesl jednu významnou změnu: signál ze satelitu Astra 1E je silnější a tuto vlastnost družice uvítají především majitelé menších satelitních parabol, kteří měli problém zachytit signál i při zhoršených příjmových podmínek.

Pokrytí satelitu

Footprint Astry 1E je podstatně příznivější pro východní část Evropy - v hlavní zóně je celá Česká republika, západní a střední Slovensko, kde EIRP transpondéru dosahuje hodnoty až 54 dBW. Na východním Slovensku je EIRP v hodnotách 52 až 53 dBW.
logo
Obrázek: Footprint satelitu Astra 1E - transpondéru paketu CS Link (freq. 11,992 GHz, pol. H)

technické parametry:

satelit: Astra Astra 1E
kmitočet: 11,992 GHz


polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
platforma: DVB-S

Vysílané programy

Na druhém transpondéru CS Linku se vysílají programy TV Nova, HBO, Filmbox, Nonstop Kino, Public TV a testovací vysílání dvojice programů Viasat Explorer/Spice. Na tento transpondér bude také umístěn nový nekódovaný program CS Link TV, který bude určen pro propagaci příjmu českých programů ze satelitu. CS Link TV bude mj. vysílat v přímém přenosu konferenci Milníky digitální televize, která bude se konat v Kongresovém centru, v sále A na brněnském výstavišti.

Výzva

Redakce serveru parabola.cz uvítá Vaše zkušenosti s příjmem transpondéru paketu CS Link (freq. 11,992 GHz, pol. H) po změně satelitu. Vaše zhodnocení můžete uvádět jako komentář u tohoto článku.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články