Quantcast

Viasat Explorer na CS Linku vzbudil vlnu emocí

| Tisk

logo V pátek odpoledne se na satelitní platformě CS Link nečekaně objevil dlouho očekávaný dokumentární kanál. Společnost Gital, jeden z distributorů karet pro příjem českých programů ze satelitu, po dohodě s firmou Media Vision umístil do CS Linku program Viasat Explorer včetně nočního programového pásma erotického programu Spice (o těchto programech server parabola.cz informoval). Zatím je dvojice programů Viasat Explorer a Spice vysílána v testovacím režimu a není určena pro veřejný příjem.

Po několika málo hodinách reagoval konkurenční distributor, společnost TRADE and TECHNOLOGY, na rozšíření programové nabídky druhého dodavatele karet vydáním tiskové zprávy.

V textu tiskové zprávy TaT se bez souhlasu autora článku a uvedení zdroje objevil i následující citát z článku serveru parabola.cz: „Na kartách TRADE and TECHNOLOGY (TaT) bude program dostupný jen v případě, pokud se oba distributoři Gital a TaT dohodnou na podmínkách distribuce programu.“ Na základě něho vznikla tisková zpráva TaT. "O tom, zda bude program Viasat Explorer dostupný na TT Kartách nerozhoduje firma Gital a zařazení programu Viasat Explorer na TT Karty zcela jistě nezávisí na dohodě s firmou Gital", komentoval vybraný citát ze serveru parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TRADE and TECHNOLOGY.

"Nebudu nyní oznamovat zařazení nového programu do nabídky TRADE and TECHNOLOGY, protože by to před podpisem smlouvy s dodavatelem programu nebylo profesionální", uvedl J.Glisník. "Našim zákazníkům – uživatelům TT Karet – však mohu slíbit, že se hodnotného dokumentárního programu v blízké době dočkají. Technické testy vysílání již máme za sebou", dodal J.Glisník. Podle nepotvrzených informací půjde o kanál Spektrum.

TaT ve své TZ zmiňuje firmu Gital. Aby nevznikaly další informační přestřelky mezi oběma distributory, zjišťoval server parabola.cz stanovisko Gitalu k reakci konkurence. "Dle mého soudu se kolem testovacího vysílání dokumentárního kanálu Viasat Explorer šíří zbytečná vlna vášní a emocí ze strany konkurence", míní Tomáš Bujnoch, obchodní ředitel společnosti Gital. "Jak jsme již několikrát zdůraznili, jedná se o testovací režim vysílání, který může sledovat jen omezený okruh majitelů karet GITAL", zdůraznil Tomáš Bujnoch. "Jsme rádi, že jsme byli opět první, kdo přivedl kvalitní dokumentární kanál na CS LINK", dodal.

logo "Je pravdou, že se TandT nemusí s námi dohodnout na společném šíření programu Viasat Explorer. K dohodě musí být vždy nakloněny obě strany. Za GITAL mohu prohlásit, že jsme připraveni jednat. Zatím nás ale nikdo s TandT nekontaktoval", upřesnil T.Bujnoch. "Nemáme potřebu jakkoliv blokovat jednání, vždy jsme měli a i teď máme připraveno dostatek dalších vlastních zajímavých nápadů a novinek, kterými chceme zaujmout naše příznivce", doplnil T.Bujnoch.



Jak dlouho potrvá zkušební provoz Viasat Explorer? "Testovací provoz bude tak dlouhý, dokud nebudeme mít dostatek informací a dat, která nám napoví, jak je velký zájem o tento program", přibližuje T.Bujnoch. "Připravujeme anketu mezi majiteli testovacího vysílání, tu následně vyhodnotíme. Zatím vše nasvědčuje tomu, že právě program takového žánru v nabídce GITALu chybí a jsme přesvědčeni o tom, že jsme zvolili správně. O termínu zahájení ostrého provozu a o cenách předplatného je zatím předčasné hovořit", reaguje T.Bujnoch na časté dotazy čtenářů ohledně vysílání Viasat Explorer. "Můžeme slíbit, že cenu stanovíme ve spolupráci s Viasatem tak, aby byla přijatelná pro většinu našich současných i budoucích klientů. Zájmem GITALu i Viasatu je nabídnout kvalitní dokumentární program co nejširšímu okruhu diváků", uzavřel T.Bujnoch z firmy Gital.

Obdobnou vlnu emocí jako zkušební provoz Viasat Explorer na CS Linku vyvolalo zařazení programu TV Nova na karty Gitalu. TaT se nedokázala dohodnout s Gitalem na podmínkách sdílení nákladů, ukončila s tímto distributorem jednání a uvažovala o spuštění vlastního signálu TV Nova na CS Linku. Na této platformě mohly být 2 signály Novy. Do sporů distributorů se zapojila společnost Media Vision, která se dohodla s TaT na připojení karet TaT k existujícímu signálu Novy na CS Linku. Spor by jistě nevznikl, kdyby Nova podporovala digitalizaci a platila si kapacitu na satelitu sama.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články