Quantcast

TV Nova spustila zkušební vysílání v HD kvalitě v DVB-T i na satelitu

| Tisk

logo Televize Nova, společnost Czech Digital Group (CDG) a Czech DiVision (CDV) se dohodli na distribuci programu TV Nova ve vysokém rozlišení šířeném v digitální terestrické síti CDG. Diváci v Praze a okolí tak mohou již v těchto dnech přijímat v dokonalé kvalitě obrazu i zvuku nejúspěšnější českou komerční televizi. HD vysílání TV Nova je však od včerejšího dne dostupné také pro mimopražské televizní diváky. Zkušební HD vysílání bylo totiž zahájeno také v platformě CS Link na satelitu Astra 1E.

Praha 19. října – Televize Nova, CDG a CDV se dohodli na distribuci programů v HD kvalitě prostřednictvím digitální terestrické (zemské) sítě CDG a satelitní sítě CS LINK, jejíž programy přijímá přes 250 tisíc domácností.

Vysílání TV Nova v HD kvalitě v dalších distribučních platformách je přirozeným pokračováním příprav naší televize na digitalizaci. Hledáme cesty, jak zpřístupnit vysoce kvalitní signál co možná nejširší divácké obci. V neděli jsme našim divákům poprvé nabídli Televizní noviny vyrobené v HD kvalitě. Ve spolupráci se společnostmi Czech Digital Group a Czech DiVision přicházíme s nabídkou digitálního vysílání HDTV i v pozemní síti DVB-T a na satelitu,“ prohlásil generální ředitel TV Nova Petr Dvořák a dodal: „Diváci si mohou nyní na vlastní kůži vychutnat opravdovou digitální kvalitu.

Spuštění TV Nova v HD v našem zemském a satelitním digitálním multiplexu je pro nás dalším krokem v testování HDTV formátu,“ řekl předseda představenstva společnosti Czech Digital Group Leoš Pohl. „Jsem potěšen, že TV Nova je první komerční televizí, která se u nás rozhodla otestovat formát nové generace,“ doplnil Pohl.

Alexander Oudendijk, senior vicepresident a obchodní ředitel společnosti SES Astra říká: „Jsme velice potěšeni, že si TV Nova vybrala satelit ASTRA na orbitální pozici 23,5° východní délky pro svůj pilotní projekt HD. Blahopřejeme našim českým partnerům z TV Nova a CS Linku u příležitosti této významné události a dosažení dalšího milníku procesu digitalizace v České republice a celém regionu. Start zkušebního kanálu Nova TV HD v nabídce CS Link přes satelit Astra 23.5 E zpřístupní tento kanál na celém území České republiky a posílí rozvoj HD TV ve střední a východní Evropě."

Pro příjem terestrického HD vysílání TV Nova potřebuje divák vedle vhodné zobrazovací jednotky (minimálně HD Ready) také DVB-T HD set top box s podporou kompresního formátu MPEG-4DVB-T. DVB-T multiplex společnosti Czech Digital Group se vysílá na K46 a je technicky dostupný v Praze a blízkém okolí.



Technické testy vysílání TV Nova v HD rozlišení probíhají od 18.10.2007 i na satelitním DVB-S multiplexu vysílaném na družici ASTRA 1E na pozici 23,5 E společností Czech DiVision.

Program Novy ve vysokém rozlišení, přenášený v kompresním formátu MPEG-4, je zařazen do společného multiplexu s programy ostatních stanic, které vysílají v SD kvalitě a ve vývojově starším formátu MPEG-2. Příjem zkušebního HD vysílání je možný jen s použitím dekódovací karty, na které je již aktivován příjem Novy ve standardním rozlišení ve stejném DVB-S multiplexu.

Zkušební vysílání v obou distribučních platformách je časově omezené a slouží k ověření vhodných technologií pro budoucí pravidelné vysílání.

Úkolem testování MPEG-4, jehož délka se - podle slov majitele společnosti Media Vision Martina Janků – bude pohybovat v „řádu týdnů“, je ověřit techniku, kterou TV Nova poprvé představila svým divákům během sobotního pořadu Zůstaňte s námi. Od neděle 14. října pak vysílá stejnou technikou vyrobené Televizní noviny.

Veronika Šmítková
Tisková mluvčí TV Nova





Reklama




Vybrané články