Quantcast

Nova Cinema bude v CS Linku a Digi TV, s UPC jedná

| Tisk

logo V sobotu 1. prosince 2007 odstartuje na českém trhu nový filmový kanál - Nova Cinema. Půjde o sesterský kanál "velké" TV Nova. Divákům přinese alternativu v podobě programové nabídky.

"První prosincový den letošního roku se otevírá nová kapitola v historii TV Nova. Tento den začne vysílat nový filmový kanál Nova Cinema, další samostatný program z rodiny Nova. Jeho spuštěním se naplní naše plány na otevření „televizního domu“, jehož obsahem se kromě Novy Cinemy a již existující Galaxie Sport stane do budoucna několik dalších tématických programů. S několikatýdenním předstihem tak našim divákům přinášíme vánoční dárek v podobě kombinovaného filmového, seriálového a dokumentárního kanálu," uvedl u příležitosti oficiálního představení Nova Cinema generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

"Pokud se rádi vracíte k oblíbeným seriálům nebo máte někdy chuť podívat se na film ve chvíli, kdy vám hlavní české stanice nabízejí jiné formáty, je tu pro vás od 1. prosince připravena Nova Cinema s dvanácti až třinácti hodinami nepřetržité zábavy denně. Vycházíme tak vstříc divákům, kteří se chtějí především bavit. Naším cílem je rozšířit stávající nabídku TV Nova ve snaze oslovit diváky různých věkových kategorií, zájmů, profesí i životních stylů. Kombinací obou programů – stávající Novy a mladší Novy Cinemy – by si měl každý divák přijít na své," dodal Petr Dvořák.

Vysílací čas a programové schéma

Nova Cinema bude zpočátku vysílat 12 hodin programu denně - od 12:00 do cca 01:00 hodiny. O víkendu bude startovat o hodinu dříve. Ve všední dny bude prime time začínat ve 20:00 hodin dramaty a akčními snímky. O hodinu později pak "trhák" dne. O víkendech bude prime time už v 19:00 hodin prvním večerním filmem. O 2 hodiny později nabídne nový kanál seriál a ve 22:00 hodin film. Během celého týdne od 14:30 hodiny bude vysílat bloky seriálů, v sobotu a v neděli od 12:00 do 13:30 bude vyhrazena dětem (animované pořady).

Filmy a seriály Nova Cinema

Nova Cinema se zaměří na 7 žánrů - akce, dramata, romantika, rodina, komedie, thrillery a seriály. Z akčních filmů to budou např. Showtime (USA, 2002), Svět zítřka (Itálie/USA/Velká Británie, 2004), Děla z Navarone (USA, 1961), Úkol zabít (USA, 2001), Království ohně (USA, 2002), Dobrodružství na letadlové lodi (USA, 2004).

Z dramat se mohou diváci v prosinci těšit např. na tituly Letec (USA, 2004), Philadelphia (USA, 1993), Malé ženy (USA, 1994), Kontejl (USA, 1988), Barva peněz (USA, 1986), Mise na Mars (USA, 2000). Z romantických titulů např. na Jiná Láska (USA, 1999), Pomáda (USA, 1978), Spřízněné duše (USA, 1999), Svět draků (USA, 2004).

tisková konference Mezi rodinnými filmy budou Amy hledá přítele (USA, 2000), Sestry na Bahamách (USA, 2001), Vánoční strom (USA, 1996), Tři dny (USA, 2001), Co je malý, to je hezký (USA, 1989). Z komediální tvorby Nova Cinema na prosinec připravila filmy Agent WC40 (USA, 1996), Včera narozeni (USA, 1993), Zelená karta (USA, 1990), Santa Clause (USA, 1994), Kid (USA, 2000), Doktor T a jeho ženy (USA, 2000).

Thrillery v prosinci zastupují tituly Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (USA, 1999), Bugsy (USA, 1991), Vyvolený (USA, 2000), Interview s upírem (USA, 1994), Drsný a drsnější (USA, 1996) a Nebezpečné pády (USA, 1994).

Ze seriálů Nova Cinema na prosinec plánuje Terra Nostra (Brazílie, 1999), Roseanne (USA, 1988), Gilmorova děvčata (USA, 2000), Melrose Place (USA, 19992), Alias III (USA, 2003), Jag IX (USA, 2003).

Další formáty se mohou na Nově Cinema objevit během příštího roku podle vývoje TV trhu.

Petr Dvořák zdůraznil, že Nova Cinema nebude kanál "s odpadem". V první řadě bude kanál vysílat úspěšné filmy, které se již objevily na hlavním kanále Nova a dále kvalitní tituly, které jsou pro uzší cílovou skupinu, na které není prostor na "velké" Nově - televize by filmem neoslovila potřebný počet diváků.

Nova Cinema nebude naplňovat povinné kvóty evropské tvorby. Podle P.Dvořáka se tyto limity týkají plnoformátových kanálů, nikoliv specializovaného programu.

Distribuce programu

"Nova Cinema bude volně šířený kanál," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova a dodal, že televize již podepsala kontrakty na distribuci signálu s menšími kabelovými operátory a s provozovateli satelitních platforem Digi TV a dodavateli karet TRADE and TECHNOLOGY a GITAL. Znamená to, že vedle nadnárodní satelitní služby Digi TV se programu dočkají i zákazníci největší satelitní služby CS LINK (Astra 3A/Astra 1E). Potvrdila se tak informace, kterou přinesl server parabola.cz 8. listopadu.

Program bude z důvodu omezení vysílacích práv na pozici 23,5°E kódován systémem CryptoWorks společnosti Irdeto Access. Přístup k programu budou mít všichni zákazníci, kteří mají na kartě již aktivní tarif s programy TV Nova a Nova HD. Program Nova Cinema bude v paketu CS Link šířen přes satelit Astra 1E (23,5°E), na kmitočtu 11,992 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Ostatní parametry budou upřesněny později. Zatím není známo, zda bude pokračovat zkušební vysílání Nova HD v CS Linku, která měla podle nedávné informace televize již v polovině listopadu skončit.

V nabídce satelitní služby Digi TV (Intelsat 10-02) bude umístěn do základní nabídky a zde bude kódován systémem Nagravision 2 CAS 6.

TV Nova vede ještě jednání s provozovatelem kabelové televize UPC Česká republika. Pokud budou jednání úspěšná, objeví se program i v nabídce největší kabelové televize v ČR. Program nového filmového kanálu naladí i diváci menších kabelových sítí v ČR.

Přes klasické pozemní vysílače diváci novou stanici nenaladí. V současné době ani televize nevede jednání s provozovatelem DVB-T sítě společnosti Czech Digital Group (K46, Praha).

Některé filmy a seriály budou vysílány - podobně jako na Nově - s duálním zvukem. Filmy s titulky v obraze ale neplánuje.

Od počátku bude Nova Cinema dostupná pro zhruba 700 tisíc domácností.



Reklama na Nova Cinema

Provoz Nova Cinema bude financován z reklamy, která by se měla ve vysílání objevit již od samotného startu. V jakém rozsahu ale Petr Dvořák neupřesnil. Uvedl pouze, že Nova začne v rámci promo akce nabízet cenově zvýhodněné reklamní balíčky. Pořady budou přerušovány reklamou stejně jako velká Nova.

Cílovou skupinou Nova Cinema budou diváci ve věku 15 až 54 let, stejně jako TV Nova. Nový kanál chce oslovit především diváky ve větších aglomeracích. Pomohou mu k tomu právě kabeloví operátoři.

Portál Nova Cinema

Dnes v 11:30 hodin spustila Nova portál svého sesterského kanálu Nova Cinema. Na stránkách novacinema.cz najde divák bližší informace o programu a distribuci signálu.

Dnes v prime time mohou diváci TV Nova vidět první promo spoty na nový kanál Nova Cinema.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články