Quantcast

Pervyj kanal spustil verzi pro Asii

| Tisk

logo Ruská národní televize Pervyj kanal spustila včera ve čtvrtek 13. prosince 2007 novou mezinárodní verzi své stanice pod názvem Pervyj kanal Asia (Channel One Asia). Program stanice se nyní vysílá pro teritorium od Japonska po Afriku a Střední Východ.

Od 13.12. mohou programy pervního ruského programu sledovat diváci v Thajsku a Vietnamu, Číně, Korei a Japonsku, Laosu a Burmy, Indie a Pákistánu, Sýrie a Libanonu, Saudské Arábii a SAE (Spojená Arabské Emiráty), Kataru, Bahrainu, Kuwaitu a Iráku a v dalších 10 zemích. Informuje o tom sat-digest.com. Po spuštění verze Pervyj kanal Asia je program ruské televize dostupný pro další více než 3 milióny televizních diváků a okolo poloviny světové populace. Televize si klade za cíl oslovit novým program diváky původem z Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu a ostatní zájemce, kteří ovládají ruštinu a zajímají se o kulturu a události v této zemi.

Pervyj kanal Asia je v pořadí další programová verze televize Pervyj kanal, známé také pod dřívějším označením ORT. Pro ruský trh se vysílá program pod názvem Pervyj kanal, který je nyní na většině satelitů z důvodu omezení vysílacích práv kódován (výjimku zatím tvoří platforma RSCC v kompresním formátu MPEG-4 na satelitu Express AM1 na pozici 40°E). Program je v nabídce většiny satelitních platforem působících na území Ruska (NTV Plus, Trikolor TV atp.).

Stanice Pervyj kanal je velmi populární v zemích bývalé SSSR. Televize ale nemá vysílací práva pro všechny nástupnické státy a proto dříve vytvořila nový program pod názvem Pervyj kanal SNG, který přináší obdobný program jako "moskevská" verze televize Pervyj kanal.

Do Evropy se vysílá volně jiný program - Pervyj kanal Europa, který je ale omezen na zpravodajství, informace a magazíny. Evropská verze se vysílá přes satelit Hot Bird (13°E), na kmitočtu 12,597 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/MPEG-2.

technické parametry příjmu:

satelit: ABS 1 (75°E)
kmitočet: 12,579 GHz
polarizace: horizontální


SR: 22000
FEC: 3/4
kódování: žádné
příjem v ČR a na Slovensku: od průměru 120 cm

Pervyj kanal Asia je na území Asie dostupný s parabolami od průměru 75 cm. Příjem tohoto programu je možný také v České republice a na Slovensku. Divák ale musí mít větší parabolu (od průměru 120 cm), program se vysílá na družici ABS 1 v jižní svazku, který je primárně nastaven do oblasti Asie.

"Jsme velmi potěšeni, že můžeme našim divákům v Asii, Africe a na Středním Východě nabídnout předvánoční dárek. Se spuštěním nové verze dokryjeme tzv. bílá místa na mapě, která nejsou pokryta vysíláním programu Pervyj kanal. Naším cílem je umožnit přístup divákům k základnímu ruskojazyčnému programu na celém světě. Dnes je stanice největším projektem ruskojazyčného programu na světě. Stanici může mimo Rusko naladit okolo 200 miliónů diváků od Bellingshausenu do Austrálie, od Číny po Kanadu," řekl k uvedení nové stanice Alexej Jefimov, ředitel mezinárodní sekce Pervyj kanal.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články