Quantcast

Nové satelity v roce 2008 budou mít Astra, Eutelsat i Telenor

| Tisk

Během roku 2008 bude vynesena řada nových telekomunikačních satelitů a řadu z nich bude možné přijímat také v regionu střední a východní Evropy - konkrétně v České republice a na Slovensku. Svoji flotilu satelitů zmodernizuje jak lucemburský operátor SES Astra, francouzský Eutelsat, tak i norský operátor Telenor, připomíná satelitv.net. Astra se soustředí na vynesení družice Astra 1M a jeho největší konkurent Eutelsat především na Hot Bird 9.

Astra 1M

Na duben až červen 2008 je předběžně naplánován start nosné rakety Ariane s novým satelitem Astra 1M. Družice bude umístěna na pozici 19,2°E, kde nahradí dosluhující satelit Astra 1H. Družici Astra 1H v současné době využívají pro digitální vysílání mj. ARD, ZDF, ORF a také řada německých FTA programů včetně Deluxe Music, Pro Sieben, Kabel 1, RTL a řada dalších.

Společnost SES Astra je aktivní i na českém a slovenském trhu platformami CS LINK, SkyLink a UPC Direct. Přes satelit Astra vysílá také hudební TV Óčko.

Hot Bird 9, Eutelsat W2M

Eutelsat, konkurent Astry, plánuje na rok 2008 celkem 2 nové satelity. Největší pozornost bude směřována na družici Hot Bird 9, která bude sloužit na pozici 13°E s 64 transpondéry v Ku pásmu. Půjde o posílení a zkvalitnění pozice o záložní transpondéry pro případ, kdy dojde k nečekaným technickým problémům na jiném satelitu Hot Bird. Start rakety je naplánován na červen až srpen 2008.

Druhým novým satelitem Eutelsatu v příštím roce bude Eutelsat W2M. Start je naplánován na poslední kvartál. Vynese jej raketa Ariane 5. Satelit W2M bude zaparkován na pozici 10°E, kde nahradí dosluhující Eutelsat W1. Zajímavostí satelitu je 26 transpondérů v Ku pásmu s až 32 nezávislými provozními módy. W2M je určen pro přenos TV a R programů a datových sítí a broadbandu. Družice bude pokrývat Evropu, severní Afriku, Střední Východ, přepínatelné svazky mohou podle požadavků klientů pokrývat různé oblasti - např. Afriku a střední Asii.

Thor 5

Na únor nového roku je očekáván start rakety Proton se satelitem Thor 5. Tato družice bude umístěna na pozici 0,8°W, kde nahradí zastaralý satelit Thor 2. Thor 5 bude mít 24 transpondérů v Ku pásmu a svým signálem bude pokrývat jak oblast Skandinávie, tak i střední a výchoodní Evropu a stane se satelitem, který pomůže Telenoru k další expanzi po těchto trzích. Na nedaleké pozici 1°W je umístěn Intelsat 10-02, který převážně používá multiregionální platforma Digi TV působící v celkem šesti zemích včetně České republiky a Slovenska. Očekává se, že právě tyto země budou pro Telenor v první vlně expanze.

Türksat 3A

Provozovatel tureckých satelitů pod názvem Türksat umístí během prvního kvartálu roku 2008 na pozici 42°E nový satelit Turksat 3A a nahradí dosluhující družici Türksat 1C. Nový satelit bude mít 24 transpondérů v Ku pásmu a v západním svazku bude pokrývat také ČR a Slovensko. S parabolami větších průměrů bude možný i příjem východního svazku.

Amos 3

V březnu 2008 odstartuje nosná raketa Zenit 3 se satelitem Amos 3 pro izraelského satelitního operátora Spacecom. Amos 3 bude náhrada za Amos 1 na pozici 4°W. Pokrytí by mělo být obdobné s Amos 2.

Badr 6

Během druhého kvartálu 2008 počítá s novým satelitem také arabský satelitní operátor Arabsat. Na pozici 26°E bude sloužit Badr 6 s 20 Ku band transpondéry a 24 transpondéry v C pásmu. Na této pozici v současné době slouží Badr 2D, Badr 2C, Badr 3 a Badr 4. Začátkem roku 2006 Arabsat přišel o družici Arabsat 4A, která se nedostala do potřebné výšky a za problémy byl tenkrát označen blok Breeze M rakety Proton.



řada Express

S modernizací řady satelitů Express počítá ruský operátor RSCC. Jako první bude během ledna-února vynesen raketou Proton satelit Express AM 33 a umístěn na pozici 96,5°E, kde v současné době nefunguje žádný satelit Express. Původní družice zde předčasně ukončila činnost z důvodu technických problémů.

Zhruba v polovině roku bude stejnou raketou vynesen satelit Express AM44. Sloužit bude na 11°W, kde bude mít k dispozici až 30 transpondérů. Druhý satelit Express naplánovaný pro stejné období je Express MD1. Jde o malý satelit s 1 transpondérem v L pásmu a 8 v C pásmu. Sloužit bude na pozici 53°E, kde rozšíří kapacitu Express AM22.

řada Jamal

Konkurenční ruský operátor satelitů Jamal (Yamal) "otevře" jednu novou orbitální pozici a na další umístí další satelit série 300. Novou pozicí pro Jamal bude 55°E, kde bude sloužit Jamal 302. Družice Jamal jsou v Rusku velmi populární a očekává se, že nová pozice zaujme další vysílací společnosti. Jamal 302 bude mít 12 transpondérů v Ku pásmu, všechny se šířkou pásma 72 MHz. Druhý satelit Jamal 301 bude umístěn na pozici 90°E, kterou již využívá starší satelit Jamal. Jamal 301 bude mít 8 transpondérů (72 MHz) v C pásmu, 6 v Ku pásmu se stejnou šířkou.

další satelity v roce 2008

Během roku 2008 vynesou nosné rakety další telekomunikační satelity - mj. Testar 11N (37,5°W), Intelsat 16 (43°W). Pro lovce DX signálů přinesou nové možnosti příjmu malajské satelity Measat 5 (5,7°E) a Mesat 6 (46°E). Transpondéry budou mít v Ku i C pásmu, do Evropy budou nasměrovány pouze "céčkové" transpondéry.

redakce





Reklama




Vybrané články