Quantcast

Satelit Astra 1L připraven na zahájení provozu

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra patřící do společnosti SES dnes oznámila, že její nový telekomunikační satelit Astra 1L byl zaparkován na finální orbitální pozici 19,2°E a je již připravena pro komerční provoz. Astra 1L byla vynesena z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany dne 5. května 2007. Družice již prošla všemi nezbytnými technickými testy. Astra 1L zhotovila a dodala společnost Lockheed Martin.

Satelit Astra 1L je určen pro direct-to-home (DTH) příjem v celé Evropě a výrazně posílí pozici 19,2°E o transpondéry s celoevropským pokrytím - v zóně budou i Kanárské ostrovy a západní hranice Ruska. Nový satelit umožní přesunout družici Astra 2C z dosavadní pozice 19,2°E na 28,2°E pro rychle se rozvíjející britský a irský trh.

Astra 1L bude mít 29 transpondérů v Ku pásmu (10,7 až 12,75 GHz) se šířkou pásma 26 a 33 MHz a dva v Ka pásmu (18,3 až 18,8 GHz) se šířkou pásma 500 MHz. 29 Ku band transpondérů bude k dispozici v prvních pěti letech provozu satelitu, pak jen 25 transpondérů v Ku pásmu. Transpondéry Astra 1L poslouží jako záložní kapacita pro transpondéry družice Astra 1H.

Satelit Astra 2C, který najde nové uplatnění na pozici 28,2°E, má celkem 16 transpondérů. Z toho 10 transpondérů bude použito pro DTH vysílání pro Velkou Británii a Irsko a zbývající (6) pro vysílání programů napříč Evropou.

Po přesunu družice Astra 2C na novou pozici dojde i k dalším změnám na orbitální pozici 28,2°E. Osm transpondérů satelitu Astra 2B začne používat měnitelný svazek (steerable beam), který bude pokrývat západní část Afriky. Počet transpondérů pro tuto oblast se zvýší z 8 na 16. Na pozici 28,2°E v současné době slouží družice Astra 2A, Astra 2B a Astra 2D. Astra 2C bude sloužit jako záložní kapacita. Přesunu satelitu je naplánováno na třetí kvartál letošního roku.



Vedle změn na pozicích 19,2°E a 28,2°E se připravuje změna i na pozici 23,5°E, kde vysílají české a slovenské platformy CS LINK a SkyLink a také distribuce Óčka a Top TV. Na 23,5°E bude z 19,2°E přesunut satelit Astra 1E, který podpoří rozvoj vysílání na 23,5 stupňů východní délky. Na této pozici je v současné době také v provozu Astra 1D, která by měla sloužit jen do konce letošního roku.

"Jsme velmi potěšeni, že můžeme po aktivaci Astra 1L nabídnout našim zákazníkům širší a lepší služby", říká Ferdinand Kayser, prezident a CEO společnosti SES Astra. "Nová družice umožňuje nám přesunout jeden satelit na novou pozici pro potřeby britského a irského trhu. To nám umožňuje dokonce lépe uspokojit poptávku zákazníků. Chceme se soustředit na nejvyšší technickou kvalitu a spolehlivost, unikátní řešení back-up a zabezpečení širokého rozsahu našich služeb", dodává Kayser.

redakce





Reklama




Vybrané články