Quantcast

Masivní digitalizace bude až v druhé polovině roku 2008

| Tisk

logo První letošní půlrok je finišem k vypuknutí skutečné fáze přechodu na pozemní digitální televizi. Chce se jásat. Radost však kalí skutečnost, že jsme digitalizovat měli už před třemi lety.

Když v roce 2000 se v Praze testovalo DVB-T, nikdo tehdy snad nevěřil tomu, že ani počátkem roku 2008 nebude probíhat hlavní digitalizační fáze. Ještě v roce 2004 panovala optimistická nálada a počítalo se s tím, že nejpozději v roce 2005 se DVB-T stane realitou. Je pravda, že na podzim téhož roku byl do řádného provozu spuštěn pražský multiplex Českých radiokomunikací ze žižkovského vysílače - optimismus ale postupně vyprchal.

Přestože Česká televize, která se rozhodla pro vlastní cestu budování veřejnoprávního multiplexu, počítala se spuštěním dalšího digitálního vysílače v Plzni (Krašov) v březnu, reálnější nyní už je květen. O něco později na řadu přijdou České Budějovice (Kleť). Důvodem prý nejsou technické překážky, ale legislativa. ČT se rozhodla počkat na schválení konečné verze Technického plánu přechodu (TPP), což závisí na Vládě ČR.

Nyní Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zpracovává podle veřejného sdělení 177 připomínek k TPP. Drtivá většina jich je samotnými dotčenými subjekty prohlášena za „důvěrné“ s odvoláním na „obchodní tajemství“. Ví se tak alespoň to, že nejaktivnějšími členy připomínkového řízení jsou hlavně současné komerční televize Nova a Prima. Následuje dominantní operátor České radiokomunikace, podporován dalšími společnostmi šířící televizní signál (Czech Digital Group, Telefónica O2), mobilními operátory (Vodafone, T-Mobile, O2) a novými digitálními stanicemi sdružených v Asociaci digitálních televizí (Febio TV, Barrandov TV, Z1, Óčko, RTA, TV Pohoda).

K zajímavému obratu dochází co se týče otázky vyřešení kmitočtového spektra. Zatímco se celou dobu myslelo, že frekvence na kterých vysílá TV Nova jsou zásadní a bez souhlasu nejsilnější televize k ochotě tyto kmitočty uvolnit, se tvorba digitálních sítí (multiplexů) neuskuteční, nyní je všechno jinak. Jako hlavní potížista je nyní označována TV Prima.

Podle ČTÚ jsou vypracovány varianty, jak postupovat, pokud Nova současný TPP odmítne. Lze digitalizovat i bez ní. Zatím se vždy počítalo s tím, že Prima s procesem DVB-T bude souhlasit a je k nové technologii šíření televizního signálu nakloněna. Všechno ale může být jinak a Prima bude tou novou „brzdou“ pozemní digitalizace. ČTÚ zatím nechce sdělit, jestli existuje varianta, jak postupovat, pokud Prima TPP nepodepíše a dobrovolně se rozhodne nečerpat tzv. kompenzační licenci k dalšímu programu.

Všeobecně se počítá s tím, že Vláda ČR schválí TPP a tak po Ústí nad Labem se spustí veřejnoprávní multiplex v Plzni, následovat budou České Budějovice a Sušice. Zjednodušeně, proces spouštění DVB-T bude probíhat podél německých a rakouských hranic směrem na Moravu. Jako první nastoupí Česká televize, která v ryze veřejnoprávním multiplexu bude šířit pouze své programy (ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport) společně se stanicemi Českého rozhlasu, vč. speciálních digitálních okruhů. Vše v platformě DVB-T.

TPP počítá i s postupným rozvíjením třech komerčních digitálních sítí. Ty budou určeny výhradně pro současné televize a jejich programy, vysílat v nich mohou i nové digitální televize, které si požádají o tzv. kompenzační licenci Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.



Předpokládá se, že ještě do léta zahájí vysílání v DVB-T mimo Prahu televize Prima. Ta má zájem o Brno. Pozornost směřuje i k Ostravě. Tak aby se mohlo stát, musí svůj multiplex v těchto lokalitách zprovoznit operátor Czech Digital Group (CDG). V této síti chce vysílat i hudební Óčko, které s CDG spolupracuje už několik let v hlavním městě.

Radek Pešout
www.mediashow.cz





Reklama




Vybrané články