Quantcast

Pro Sieben a Sat.1 ukončí HDTV vysílání

| Tisk

logo Nekódovaných programů ve vysokém rozlišení bude na satelitu od konce tohoto týdne méně. Mnichovská vysílací skupina ProSiebenSat.1 Media AG oznámila, že v sobotu 16. února 2008 ukončí dosavadní vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) na satelitu Astra (19,2°E). Podnik se rozhodl raději zlepšit technickou kvalitu SD vysílání a obrazového formátu 16:9.

Ukončení HD vysílání Pro Sieben a Sat.1 na satelitu ale i v německých kabelových sítích a DSL je podle sdělení televizního koncernu pouze dočasné - do roku 2010, kdy společnost očekává vyšší zájem programů o vysoké rozlišení a všeobecně vyšší penetraci HD Ready kompletů. Kanály Pro Sieben HD a Sat.1 HD přijímalo jen okolo 150 tisíc německých televizních domácností, což může být i důvodem nerentability vysílání i pro tak velký trh jako je německý. Paradoxem je, že na trhu se v poslední době objevilo již několik modelů satelitních set top boxů schopných přijímat vysílání v high-definition TV a všeobecně rostl zájem o HD Ready produkty. HD feed obou programů byl spuštěn v říjnu roku 2005.

O zastavení HD distribuce německých komerčních televizí Pro Sieben a Sat.1 se spekuluje již od začátku letošního roku. Tehdy mluvčí televizí nechtěli tyto informace ani potvrdit a ani vyvrátit.

Koncern ProSiebenSat.1 se nyní chce v technice zaměřit na posílené obrazového širokoúhlého formátu 16:9 ve standardní distribuci a koncentrovat se na strategická rozhodnutí na "divácká relevantní technologická řešení budoucnosti".

Velká část HD vysílání Pro Sieben a Sat.1 nebyla vysílání v nativním HD formátu, nýbrž vznikala konverzí SD signálu na HDTV. Některé pořady se vysílaly přímo v HDTV kvalitě.

technické parametry Sat.1 HD a Pro Sieben HD do 15.2.2008:

satelit: Astra 1L (19,2°E)
kmitočet: 12,722 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 2/3
norma: DVB-S2


komprese: MPEG-4/H.264
kódování: žádné

Pro příjem HD vysílání Sat.1 a Pro Sieben byl nutný satelitní HD set top box schopný přijímat normu DVB-S2 a kompresní formát MPEG-4, což jsou všechny nové modely přijímačů.

Ve stejném multiplexu s programem Sat.1 HD a Pro Sieben HD se vysílá i stanice Anixe HD. Tento program vysílá od ledna svůj obsah v odpoledních a večerních hodinách i ve standardním rozlišení (SD). Anixe v SD verzi naladí od 7.1.2008 diváci v DVB-S na satelitu Astra 1H (19,2°E), na kmitočtu 12,460 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Program zde sdílí kapacitu s televizí Lastminute TV.

Z České republiky se na satelitu od října 2007 do ledna 2008 testovalo vysílání ve vysokém rozlišení komerční TV Nova. Televize se ale v lednu nedohodla na dalších podmínkách testů, případného přechodu na řádné HD vysílání a k 31.1.2008 distribuce Nova v HD na satelitní platformě CS Link skončila.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články